Betöltés

Akár milliós összegű állami támogatáshoz is juthatsz lakásvásárláskor!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-12-03

Egyre nő azon családok aránya, ahol egyszerre több lakástakarék-pénztári szerződéssel is rendelkeznek. A leggyakoribb az egy- két szerződés egy családban, de nem ritka az sem, hogy egyszerre 4-5 lakástakarék szerződés is fut. Több, párhuzamosan futó szerződéssel ugyanis a megtakarítható összeg és az igénybe vehető állami támogatás is megtöbbszörözhető.

2011 fontos év volt a lakástakarékok piacán. A pénztárak szabályozása megváltozott, aminek köszönhetően egy családon belül ugyanarra az ingatlanra úgyis felhasználható egy szerződés, hogy a szerződőnek/kedvezményezettnek nincs tulajdoni hányada az adott ingatlanban. Azaz, ha több szerződést kötünk, mindegyikre járhat állami támogatás, amennyiben minden szerződésen eltérő személy a kedvezményezett. A lejáratkor pedig minden szerződést fordíthatunk egyetlen személy lakáscéljára, a lényeg, hogy közeli hozzátartozó legyen!

Így nem csupán a 30%-os, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatást tudjuk megtöbbszörözni, de több szerződéssel már akkora összeget is elő tudunk teremteni, ami fedezheti egy lakás árát.

Több pénztár is készített felmérést, amiből az derül ki, hogy a magyar családok fele gyűjt pénzt a csemetéknek. A megjelölt célok között harmadik helyen szerepel a gyerekek lakáscélja. Lakáscélú megtakarítások esetében általában 8-10 évre előre gondolkoznak a megkérdezettek.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. októberi ingatlanpiaci indexe szerint az elmúlt 6 nehéz év után végre bizakodhatunk a fellendülésben. Mind a fővárosi, mind pedig az országos ingatlanpiaci index értéke 3 százalékponttal haladja meg a fél évvel ezelőtti értékeket. Persze ez még nem maga a csoda, de azért bíztató jelnek értékelhetjük.

Jóslásokba nem szívesen bocsátkozunk, de feltehetőleg további áresésre már nem kell számítanunk az ingatlanpiacon. Lassan itt az idő a vásárlásra!

De miből?

Nem véletlenül kezdtük cikkünket a lakástakarék-pénztári szerződésekkel. Ha kevés önerővel rendelkezünk, de van – vagy hajlandóak vagyunk kötni – egy, esetleg több lakástakarék pénztári szerződésünk, akkor belevághatunk a vásárlásba.

Tegyük fel, hogy Példa családunk nagyon előrelátó és van 3 db 4 éves futamidejű szerződése. Ebből összesen közel 4 millió forint önerőhöz jutnak. Persze az esetek többségében ez kevés egy lakás megvásárlásához, ha azonban hozzászámoljuk, hogy ehhez még kb. 3,5 millió forint fix kamatozású hitelt is felvehetnek, akkor ebből a pénzből már egy szép kis lakást lehet venni.

Minta családunk még nem rendelkezik lakástakarék szerződéssel. Nem gond! Az OTP LTP az alábbi lehetőséget kínálja: Mintáék kötnek 3 db havi 20 000 forintos szerződést és szerződésenként maximum 2,2M forinthoz juthatnak már rögtön a szerződés megkötésekor. A teljes futamidő 139 hónap. Az első 57 hónapban a havi szerződésenkénti 20 000 forint megtakarítást fizetjük, majd további 82 hónapon keresztül szerződésenként 30 680 forinttal kell számolnunk.

A Fundamentánál már egyetlen 20 000 forintos, 10 éves futamidejű szerződéssel 8 millió forinthoz juthatunk fix 6,5-os kamattal.

Ha szeretnél ilyen megtakarítást kötni, add meg adataidat és visszahívunk!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Fontos megjegyezni, hogy ha lakástakarék szerződéshez kapcsolódóan veszünk fel hitelt, akkor sem haladhatja meg a hitel összege az ingatlan értékének 75-80%-át, azaz önerőre ebben az esetben is szükségünk lesz! Továbbá hitelképességünket is minden esetben vizsgálni fogják!

Mikor érdemes takarékoskodni?

Erre a kérdésre egyetlen helyes válasz létezik: minél előbb, annál jobb. Sosincs késő! Ha lakást vennénk, felújítanánk, korszerűsítenénk, ha gyermekünk lakáscéljaira takarékoskodnánk. Mivel egy ilyen szerződés megkötésekor általában nem tudjuk napra pontosan megmondani, mikor szeretnénk megvalósítani céljainkat, ezért az LTP lejártakor több lehetőség közül választhatunk. Kérhetjük a lakáskölcsön rendelkezésre tartását, megemelhetjük a szerződéses összeget, de lehetőség van hosszabb, több éves, akár 10 éves futamidőre módosítani a szerződést.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, ami miatt sokan buknak a lakástakarékon

Ha valaki azon 140 ezer ember közé tartozik, akiknek még éppen sikerült megcsípniük állami támogatással egy vagy több lakás-takarékpénztári szerződést, akkor szerencsésnek érezheti magát! És igaza is van, mert a...

Blogajánló

  • alapblog

    A menetrendszerű Brexit-pofon

    Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.