Betöltés
loading

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem és az ingatlan értéke (valamint a teljes fennálló hiteltartozásunk) határozza meg. Az elmúlt években mind a jövedelmek, mind az ingatlanárak – nemzetgazdasági átlagban – jelentős pozitív változáson mentek keresztül. Éves szinten 10% felett nőttek a bérek és jelentősen emelkedtek az ingatlanárak.

Mindebből az adódik, hogy egy 3-5 évvel ezelőtt állapothoz viszonyítva:

 • ~25%-kal magasabb jövedelem
 • ~20-50% magasabb ingatlanérték (lokációtól függően)
 • és időközbeni törlesztések miatt (10-15%-kal) alacsonyabb hiteltartozással

rendelkezik az átlagos adós.

Fentiek együttesen (minden más feltétel változatlansága mellett is) 0,5%-0,7%ponttal kedvezőbb kamatszintet eredményezhetnek ugyanazon család számára. Fontos tudni azonban, hogy az adós hitelminősítéséhez kapcsolódó kamat megállapítást csak a bankok egy része alkalmaz, így ezeknél érvényesül ezen hatás. Más bankoknál (ahol csak hitelképes, vagy nem az adós megközelítés uralkodik) önmagában a magasabb jövedelemszint jelenthet egy kedvezőbb kamatajánlatot.

A hitelkiváltás ára

Egy lakáshitelt jellemzően 1,5% körüli díj ellenében válthatunk ki meglévő bankunknál. Az új hitel pedig egy jó választás esetén 0 Ft kezdeti költséget fog számunkra jelenteni. Természetes, hogy minden hitelkiváltás esetén teljes, azaz a hitelkiváltás egyedi költségeit is tartalmazó pénzügyi összesítés alapján érdemes dönteni (nem elfelejtve például a hitelt nyújtó banknál megnyitásra kerülő bankszámlához kapcsolódó költségeket sem).

A hitelkiváltás átfutási ideje

Lakáshitel esetén a teljes ügyintézés kb. 6 hetet vesz igénybe, míg személyi kölcsön esetén ugyanez 1 naptól másfél hétig terjedhet.

Leggyakoribb hibák hitelkiváltásnál

 1. Az első és leggyakoribb hiba, hogy az adósok többsége egyáltalán nem vizsgálja felül a meglévő hiteleit rendszeresen

amikor a hitelkiváltás elindul:

 1. A havi törlesztésre fókuszál az adós, melyet a futamidő megnövelésével ér el -> összességében rosszabb hitelkonstrukcióban köthet ki pénzügyi értelemben
 2. Nem számol az adós a kapcsolódó költségekkel (meglévő bank előtörlesztési díja, új bank kezdeti költségei, számlavezetési díjak)
 3. Nem veszi figyelembe az adós a két hitel kockázata közötti különbséget (hosszú távon fix törlesztésű hitelt rövid távon változó törlesztésű hitelre cserél le)
 4. Lakáshitel kiváltásnál szabadfelhasználású hitellé változtatja a konstrukciót, így a lakástakarékpénztári megtakarítását nem tudja felhasználni előtörlesztésre
 5. Munkahelyváltás, vagy vállalkozó státuszba kerülés időzítését rosszul választja meg -> próbaidő alatt nem hitelezhető az adós és 12 hónapnál rövidebb vállalkozói múlt komoly problémákat okoz a hitelkiváltásnál
 6. Tiszta és igazolt jövedelemmel rendelkező munkahelyről, zsebbe fizető munkahelyre váltunk (már önmagában a készpénzben kapott – de igazolt – fizetés is komoly gondot okozhat hitelezhetőség szempontjából)

Ami elengedhetetlen a hitelkiváltáshoz

Fontos kiemelni, hogy sikeres hitelkiváltás lebonyolításához nem rendelkezhetünk hátralékos hitellel (így fel sem merülhet, hogy a KHR/BAR listán szerepelünk). Vállalkozók esetében legalább 12 hónapos vállalkozói múlttal kell rendelkezni a jövedelem elfogadáshoz (divat lett a KATA-ra való átállás!), de a legszerencsésebb az egy teljes lezárt üzleti év megléte.

Nézze meg kalkulátorunkkal, hogy melyek most az igényeihez leginkább illő lakáshitelek!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakást vásárolnál? Mutatjuk az elmúlt hét nap híreit!

A Bankmonitor szakértőitől a héten megtudhattad hogyan lehet nyaralót vásárolni lakáshitelből. Kiderült mennyibe kerül egy lakáshitel igénylése, illetve mennyit spórolhatsz a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásával. Jelentősen csökkenhetnek havi kiadásaid, ha kölcsönöd...

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be a válság alatt?

A lakáshitel, személyi kölcsön kamata a járvány kitörése óta érdemben nem változott. Az ingatlan áremelkedés azonban megállt, sőt sok helyen még csökkenést is érzékelhetünk. Emiatt sokan azt gondolhatják elérkezett az...

Blogajánló
 • alapblog A szomszédságban

  Hol, milyen mega beruházások bukkannak fel a válságból: 3 milliárd eurós projektben újjáépül a bukaresti Romexpo, konferenciaközpontok, múzeumok, hotelek, koncerthelyszín, bevásárlóközpont, komplett új üzleti negyed... The post A szomszédságban appeared first on alapblog.