Betöltés
loading

Akkor is megéri a moratórium egy Babaváró hitelnél ha nem születik gyermekünk?

A jegybank közleménye alapján megéri a törlesztés szüneteltetése egy Babaváró hitelnél, hiszen a konstrukcióra nem fizetünk kamatot, ráadásul a szüneteltetés alatt esedékes kezességvállalási díjat elengedik. Ez mind igaz, azonban a konstrukciónak van kamata, csak az állami fizeti azt meg helyettünk. Kivéve, ha nem születik 5 év alatt gyermekünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

Az MNB közleménye alapján megéri a hitelmoratórium egy Babaváró hitelnél. Ez logikus is, hiszen a konstrukció az első 5 évben kamatmentes, így a törlesztési moratórium ideje alatt nem halmozódna fel kamat. Ráadásul a szüneteltetés idejére a kezességvállalási díját is elengedi az állam, azt utólag sem kell megfizetnünk.

De mi a helyzet akkor, ha utólag a kapott kamattámogatást vissza kell fizetnünk? Ebben az esetben ugyanis nagyon is fontos lehet mennyi volt a konstrukció kamatának nagysága, ami bizony magasabb lehet, ha a kérjük a törlesztés szüneteltetését.

Éppen ezért megnéztük több különböző élethelyzetben, hogyan is hatna a moratórium Babaváró hitelünkre. A példában 10 millió forintot vettünk fel 20 éves futamidőre. A fizetési haladék 9 hónapja pedig fél évvel a hiteligénylést követően indult.

Mi történik, ha egy gyermekünk születik a Babavár hitel futamideje alatt?

Egy baba érkezésekor a konstrukció már a teljes futamidő alatt kamatmentes lenne. Ha a Babaváró többi feltételét is végig teljesítjük, akkor nem lesz utólag kamatfizetési kötelezettségünk. Mivel a törlesztési moratórium idejére mentesülünk a kezességvállalási díj megfizetése alól is, ezért ténylegesen jobban járunk – bár csak egy minimális összeggel – a törlesztés szüneteltetésével.

 

A teljes futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg közel azonos lenne egy gyermek születése esetén. Sőt a moratórium választásával kicsivel kevesebb összeget kellene rendeznünk, mivel a kezességvállalás díja a szüneteltetés miatt – újrakalkulálódna üzleti év fordulókor az aktuális fennálló tartozásnak megfelelően – valamelyest csökkenne. Ráadásul hosszabb idő alatt – 9 hónappal a futamidő kitolódna a moratórium következtében – kellene megfizetni a tartozásunk.

Mi történne, ha két gyermekünk születne a Babaváró futamideje alatt?

Ha a Babaváró hitel futamideje alatt több gyermekünk is születne, akkor a törlesztés szüneteltetésének az előnye még jelentősebb lenne. Hiszen a második baba érkezésekor a tartozás 30%-át, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes fennálló tartozást elengedik. Furcsa helyzet áll elő, mert minél nagyobb a aktuális kintlévőségünk, annál nagyobb a támogatás – elengedés – összege is.

Nézzük meg a fenti példában szereplő 10 millió forintos Babaváró hitellel mi történne, ha két gyermekünk születne: egy a második és egy az ötödik év végén.

Ebben az esetben a nagyobb összegű tartozáselengedés miatt a hitelmoratórium hatása még jelentősebb, összességében a szüneteltetés miatt 119 ezer forinttal kell kevesebbet visszafizetnünk. Ráadásul a részleteket is hosszabb idő alatt rendezhetjük.

Mi történik, ha nem születik gyermekünk?

Van azonban olyan eset is, amikor a kamattámogatást vissza kell fizetnünk:

 1. Nem születik a futamidő első 5 évében gyermekünk
 2. Külföldre költözik az egész család
 3. Az első gyermek születését megelőzően elválunk
 4. A házaspár egyik tagja sem neveli tovább a gyermekét, azaz egyikükkel sem él közös lakcímen

Ezekben az esetekben bizony vissza kell fizetni a kamattámogatást, vagyis lényeges kérdés lesz, hogy mennyi kamatot fizetett meg a magyar állam a bank részére. Ezek közül nézzük meg azt az esetet, amikor nem születik gyermekünk 5 év alatt.

Mivel nem születik gyermekünk, ezért vissza kell fizetnünk a kapott kamattámogatást – a konstrukció kedvezményes kamata májusi szerződéskötés esetén 3,77% -, ez az összeg pedig nagyobb abban az esetben, ha kértük a moratóriumot, hiszen nagyobb tőketartozás kamatozik. Ráadásul az 5. évet követően a nagyobb tartozást kell a piaci kamatok mellett – ennek mértéke májusban 6,87% lenne – megfizetnünk, továbbá a futamidő is hosszabb lenne 9 hónappal. Mindezek miatt a teljes visszafizetendő összeg 560 ezer forinttal nagyobb, mint ha nem kérnénk a törlesztés szüneteltetését.

Sokan megtakarítással kombinálják a Babaváró hitelt, ők sok esetben azt tervezik, hogy az 5. év végén előtörlesztik a teljes tartozásuk. Még számukra is kedvezőtlen lenne a moratórium, amennyiben nem születne gyermekük. Nekik azonban csupán 20-30 ezer forinttal emelkedne meg a teljes visszafizetendő összeg.

Van megoldás arra, hogy Babaváró hitelnél gyermek születése nélkül is megérje a moratórium

Ehhez azonban a moratórium alatt megspórolt összeget a szüneteltetést követően azonnal előtörlesztésre kell fordítani. Babaváró hitelnél az előtörlesztés díjmentes. Mivel a tőketartozásunk lecsökkenne, így a kamattámogatás összege se lenne magasabb, mint szüneteltetés nélkül lenne. Sőt a kezességvállalási díj elengedése miatt még kedvezőbb helyzetbe is kerülnénk, hiszen ezt az összeget is előtörlesztésre tudnánk fordítani, emiatt kisebb tőketartozás kamatozna az 5. évtől piaci kondíciókkal a futamidő végéig.

Ha nem tervezünk gyermeket, vagy félünk attól, hogy nem születik meg a futamidő első 5 évében, akkor a moratóriumot abban az esetben érdemes választani, ha a megspórolt összegből előtörlesztjük a szüneteltetést követően kölcsönünk. Egy 10 millió forintos, eredetileg 20 éves  futamidejű kölcsön esetén így 16 626 729 forintot kellene visszafizetnünk ez 140 ezer forinttal kevesebb, mint ha nem éltünk volna a moratóriummal.

Összességében valóban mindig kedvezőbb lehet egy Babaváró hitelnél a törlesztés szüneteltetése. Ehhez azonban érdemes félretenni a megspórolt törlesztőket, ugyanis gyermek születése nélkül csak akkor lenne kisebb a visszafizetendő teljes összeg, ha részben előtörlesztenénk tartozásunk a szüneteltetést követően.

Amennyiben gyermeket vállalnátok a kamatmentes Babaváró hitelt jelenleg is meg tudjátok igényelni. Jogosultságotokat pedig ellenőrizzétek a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan követheted nyomon a Babaváró igénylésed?

Általában az igénylés beadását követően nincs más teendőd, mint várni, amíg nem értesít a bank a bírálat eredményéről. Kaphatsz tőlük emailt, vagy akár telefonos értesítést a jóváhagyásról, a hiánypótlásról -...

Blogajánló