Betöltés

Állami segítség a sikeres uniós pályázatokhoz

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-03

Míg egyes vállalkozások életében az uniós pályázatokon elnyerhető támogatáshoz szükséges önerő előteremtése jelent problémát, addig másoknál a már elnyert pályázatból származó kifizetések átfutási ideje okoz fejtörést. Ezen nehézségek áthidalására pedig több alternatíva is kínálkozik, amelyekhez még állami támogatás is kapcsolódik. Kedvezményes hitel lehetőségek a Növekedési Hitelprogramon túl KKV-k részére!

Óriási várakozások övezik KKV berkekben az első európai uniós pályázatok megjelenését. Érthető is, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a rendelkezésre álló mintegy 7.480 milliárd forintnyi forrás több mint 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre lehet majd a következő 7 éves ciklusban felhasználni, szemben a 2007–2013-as időszak 16 százalékával.

Egy vállalkozás sikeres pályázatához azonban
elengedhetetlen a megfelelő önerő, ráadásul
a projekt előfinanszírozását is meg kell oldani. Tekintettel arra, hogy az előbbiek sokszor nehézséget okoznak, ezért az európai uniós források nyújtotta támogatások könnyebb elérése, és a már elnyert forrásokhoz történő gyorsabb hozzáférés érdekében több államilag támogatott hitelkonstrukció is igénybe vehető a vállalkozások számára.

 • Ha nem áll rendelkezésre a megfelelő önerő, akkor megoldást jelenthet például a Széchenyi Önerő Kiegészítő hitel.
 • Ha nehézséget okoz, hogy a pályázati kifizetések jellemzően utófinanszírozásúak (azaz csak a már teljesített számlák alapján történnek a kifizetések), akkor a projekt előfinanszírozására például a Széchenyi Támogatást Megelőlegező hitel vehető igénybe.

Ki kaphat ezekből a hitelekből?

Minden olyan mikro-, kis- és középvállalkozás (KKV), amely tevékenységét legalább két éve végzi (két lezárt, teljes naptári éves gazdálkodói múlttal rendelkezik).

Hány évre és milyen célra vehetőek igénybe?

A futamidő önerő kiegészítő hitelnél akár 10 év is, míg a támogatást megelőlegező konstrukciónál legfeljebb 5 év lehet. Mindkét hitel a maximum 18 hónapos rendelkezésre tartási idő alatt bármikor, akár több részletben is lehívható. 

A kölcsön kizárólag a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitelhez, valamint a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitelhez kapcsolódóan kiírt pályázatok önrész kiegészítését, illetve elnyert támogatások előfinanszírozását szolgálhatja. A hitelkonstrukciókhoz kapcsolható pályázatok köre folyamatosan bővül, az aktuális lista megtalálható a KAVOSZ honlapján.

Mekkora összeg vehető igénybe?

A hitel kizárólag forintban vehető igénybe. Az igényelhető kölcsön összege
500.000 Ft-tól 50 millió Ft-ig terjedhet, viszont támogatást megelőlegező hiteleknél legfeljebb az elnyert támogatás erejéig. További megkötés, hogy a felső korlát a Széchenyi Önerő Kiegészítő és Széchenyi Támogatást Megelőlegező hitelek összegére együttesen érvényes.

Önerő kiegészítő hitelnél a tervezett beruházás összköltségének legalább 20%-át (minden hiteltől, lízingtől mentes)
saját forrásból kell biztosítani.

Támogatást megelőlegező hitelnél a hitelnek önálló saját forrás előírása nincs, de a projektnek meg kell felelnie a pályázati kiírásban szereplő minimum saját forrás előírásainak.

Mennyibe kerül a kedvezményes hitel?

A hitelek változó kamatozásúak, a kamat alapkamatból (1 havi BUBOR) és kamatfelárból áll. Ez összességében ma

 • Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitelnél 6,6% (kamatfelár 4,5%), míg
 • Széchenyi Támogatást Megelőlegező hitel 6,1% (kamatfelár 4%).

Ezekhez
a futamidő első három évében állami kamattámogatás jár, amely mértéke az év végéig megkötött hitelszerződéseknél 5%pont (a teljes összegre). Azaz ma 1,6%-os kamatozással indulna a hitel, ha azt önerő kiegészítésre vennénk igénybe, és 1,1%-os kamatozással, ha támogatás megelőlegezésére. A 3 évnél hosszabb hiteleknél fontos figyelembe venni, hogy a kamattámogatás a 4. évtől megszűnik.

További rendszeresen jelentkező költség a futamidő alatt a 0,8%-os kezelési költség.

Ezeken felül egyszeri hitelbírálati díjjal (0,5%), szerződéskötési díjjal (1%), valamint az egyes számlabenyújtásokhoz kapcsolódó lehíváskor fizetendő folyósítási jutalékkal (15.000 Ft/folyósítás) kell számolni.

A hitelt folyósító bank
kötelező számlaforgalmat is előírhat, amely értelmében a vállalkozásnak a banknál nyitott fizetési számláján legfeljebb háromszoros, míg 10 M Ft feletti hitel esetén ötszörös mértékű, vagy hitelarányos éves számlaforgalmat kell bonyolítania. Amennyiben a szerződésben vállalt számlaforgalmat a vállalkozás nem teljesíti, a banknak jogában áll a vállalt és a teljesített számlaforgalom közötti különbözetre különdíjat (1%) felszámítani.

A fentieken túl azonban a bankok a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalási díján (amelyre szintén állami támogatás vehető igénybe), illetve a vállalkozás hibájából történő felmondással, a követelés behajtás költségeinek kivételével nem számítanak fel semmilyen további, bármilyen elnevezésű költséget a hitelszerződés megkötésével, ill. a hitel folyósításával, rendelkezésre tartásával, törlesztésével kapcsolatban.

A hitel törlesztése

Önerő kiegészítő hitelnél a tőke törlesztésére a beruházás megtérülésétől függően akár 2 éves türelmi idő is kérhető, így a tőketörlesztést csak a türelmi idő letelte után kell megkezdeni havi, vagy negyedéves gyakorisággal egyenlő részletekben. A kamatfizetés a tőketörlesztéssel egy időben esedékes (kivéve a türelmi időszak alatt).

Támogatást megelőlegező hitelnél a tőketörlesztés a támogatás folyósításából történik, a bankkal kötött hitelszerződésben meghatározott időpontban. Ez utóbbi azonban azt is maga után vonja, hogy ha a futamidő alatt beérkezett támogatási összegből az adott időpontra nem volt biztosítható a teljes tartozás visszafizetése, akkor egyéb módon kell megoldanunk azt, hogy a hitelszerződésből eredő teljes tartozás a lejáratkor egy összegben visszafizetésre kerüljön.

Szeretnéd kihasználni a támogatott hitelekben (NHP, EHP, Széchenyi Kártya Program) rejlő lehetőségeket? Töltsd ki az alábbi adatlapot és segítünk megtalálni a legmegfelelőbbet!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.