Az egyik banknál több, míg a másiknál kevesebb önerővel vehető meg ugyanaz az ingatlan!

Az egyik banknál több, míg a másiknál kevesebb önerővel vehető meg ugyanaz az ingatlan!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-18
 

A felvehető lakáshitel maximális összegét alapvetően meghatározza a rendelkezésre álló ingatlanfedezet értéke. Jogszabály szerint a becsült forgalmi érték legfeljebb 80 százalékáig hitelezhetnek a bankok, vagyis vásárláskor a vételár 20 százalékát önerőként kell előteremteni. Igen ám, de a bankok nem feltétlenül mennek el a jogszabályi plafonig, a felvehető hitel összege függ a hitel típusától, valamint az ingatlan jellegétől és elhelyezkedésétől egyaránt. Sőt, előfordulhat az is, hogy ugyanarra az ingatlanra az egyik bank több, míg egy másik kevesebb kölcsönt ad, így a pénzintézet kiválasztásakor ezt is célszerű figyelembe venni.

A jelzáloghitelek esetében a bankok minden esetben legfeljebb a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értékének 80 százalékáig hitelezhetnek, vagyis 20 százalék saját forrásra mindenképpen szükség lehet a vásárláshoz. Ebből a szempontból nem számít, hogy új építésű vagy használt ingatlanról van-e szó, mint ahogy egy építkezésnél is kalkulálni kell a 80 százalékos plafonnal.

A bank által figyelembe vett értéket egy független értékbecslő állapítja meg, aki a munkája során az ingatlan elhelyezkedése, állapota és a környék tranzakciós árai alapján dolgozik. Előfordulhat, hogy két értékbecslő egyazon ingatlanra más-más forgalmi értéket állapít meg, ezért, ha a hiteligénylő szerint extrém alacsony összeg jön ki, plusz pénzért lehet kérni újabb értékbecslést, ám végül a bank dönt arról, hogy ezek közül melyiket fogadja el.

Hirdetés

Hirdetés

Önerő csökkentő megoldások

Kisebb saját megtakarítással is megoldható a hitelből történő vásárlás akkor, ha úgynevezett pótfedezetet is sikerül bevonni a szerződésbe, ilyenkor az ingatlanok összértékének 80 százalékáig hitelezhetnek elméletileg a bankok.

Pótolhatja a saját forrást a Babaváró hitel is, ez ugyanis részben vagy egészben önerőnek számíthat egy később felvett lakáshitelnél. (Amennyiben a Babaváró és a lakáshitel felvétele között nem telt el még 90 nap, akkor a Babaváró összegének 75 százalékát fogadják el önerőként, ha azonban legalább 90 nap a különbség, akkor a teljes összeg önerőként használható.)

A meglévő gyerekre igényelt csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatást csakugyan önerőként fogadják el a bankok, hiszen a támogatási jogosultság nem kérdéses, a gyermekáldás elmaradása miatt biztosan nem kell visszafizetni az államtól kapott, akár 10 millió forintos összeget. Ugyanakkor vannak bankok, amelyeknél vállalt gyereknél is önerő lehet a csok, ami a fiatal pároknak nagy segítség lehet. Ugyanakkor arra nagyon ügyelni kell, hogy amennyiben nem teljesül a vállalás, akkor jelentős összeget kell visszafizetnie a családnak.

Sok mindentől függ, hogy mekkora önerő kell

Bár elméletileg a vételár 80 százalékáig hitelezhetnek meg a bankok egy ingatlanvásárlást, a Bankmonitor szakértőnek tapasztalatai szerint reálisabb 30-70 százalékos hitelfedezeti aránnyal kalkulálnia a vevőknek.

A pontos érték függ

  • az ingatlan elhelyezkedésétől (Budapest, nagyobb vidéki város, esetleg kistelepülés, falu vagy tanya);
  • az ingatlan jellegétől (lakóingatlan, zártkert, építési telek stb.);
  • a hitel típusától (lakáscélú jelzáloghitel vagy szabad felhasználású konstrukció);
  • valamint adós igazolt jövedelmének a nagyságától is.

Bonyolítja a helyzetet, hogy minden bank hitelbírálati gyakorlata más, nem beszélve arról, hogy ez folyamatosan változik, függően a hitel- és ingatlanpiac, valamint az ország pénzügyi, gazdasági helyzetének alakulása szerint. A bankok, ha azt érzékelik, hogy az ingatlanárak csökkenni fognak a közeljövőben, akkor óvatosabban hiteleznek, hiszen egy áresés hatására akár „el is tűnhet” a fedezet a kölcsön mögül.

Természetesen lehetőség van arra, hogy a hiteligénylő több bankhoz is hiteligénylést nyújtson be, hátha valahol nagyobb összegű hitelt kaphat az adott ingatlan megvásárlására, ám ez költséges és időigényes procedúra, ráadásul nehezen megjósolható, hogy végül mi lesz az eredménye. Célszerűbb olyan hitelközvetítő segítségét kérni, aki jól ismeri az aktuális banki gyakorlatokat, és nagyjából be tudja lőni, hogy az adott ingatlantípust a pénzintézetek miként hitelezik.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés