Az infláció réme fenyegeti a megtakarításod

szerző: Szabics Zsolt
2016. 10. 25.

Nagy lehet az öröm azok között, akik tavaly például kamatozó kincstárjegyet választottak, hiszen most 2% körüli reálhozam üthette a markukat adózás előtt. Igen ám, de ha már most vásárolunk és a jegybank várakozásai bejönnek, akkor a kapott kamat a pénzünk vásárlóértékének fenntartására lesz elég. Két dolgot tehetünk, vagy várunk és reménykedünk a kamatok emelkedésében vagy a hosszabb állampapírok felé mozdulunk el.

Az állampapír előzi a versenytársat

Nincs egyszerű helyzetben az, aki bármilyen céllal is, de megtakarításra adja a fejét, hiszen alig lehet hozamot elérni. Ilyen időszakokban szokott megjönni a hitelfelvételi kedv, mert jogos a kérdés, hogy miért tegyem el minimális hozam mellett a pénzem, ha esetleg most is felélhetem, vagy olcsón kaphatok hitelt és már ma cselekedhetek.

Szerencsére azért még sokan vannak olyan helyzetben, hogy akár néhány százezer forint feletti szabad összeggel is rendelkeznek, nem beszélve a több millió/tízmillió forint felett bábáskodókról. Számukra egyre égetőbb a talaj, mert nem sok tér van, ha a biztonságot tartjuk az elsődlegesnek.

A bankbetétek között alig lehet találni vonzó lehetőséget, egy-két esettől eltekintve 0,5-1% között tanyáznak az elérhető hozamok, amiből még le is jön 21% (15% kamatadó + 6% EHO) adó formájában. Már csak adózási megfontolásból is jobb a fekvése az állampapíroknak, a forintos állampapíroknál ugyanis csak a kamatadót kell megfizetnünk. De, ha tartós befektetési számlát nyitunk, akkor a nyitást követő 5 év után ezt is elfelejthetjük.

Nem mellesleg a kamatozás terén is előrébb járnak az állampapírok, a legrövidebb lekötések esetében is éves alapon 2-2,25% lehet a miénk. Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb megoldás az egyéves kamatozó kincstárjegy, amibe, ha most beteszünk 1 millió forintot, akkor egy év múlva 22 500 forinttal lesz több. Az adót is levonva a tiszta haszon 19 125 forint lesz.

Ez még csak a kezdet, hiszen ezt az értéket fentebb is tudjuk tornászni, viszont ezért már több évre elköteleződünk az állampapírok mellett. Korábbi cikkünkben már említést tettünk róla, hogy a mi várakozásaink szerint a Bónusz Államkötvényekre lesz érdemes figyelni. Márpedig, ha az új trendnek (fokozatosan emelkedő infláció és kamatok) felkészülten akarunk nekimenni, akkor megéri már idejekorán cselekedni.

Most nem tartunk tőle, pedig hamarosan nagy gondokat okozhat

Az utóbbi években kivételesen jó helyzetben érezhettük magunkat, történetünk során soha nem volt ilyen alacsony az infláció. Az elmúlt 3 évben +- 1% körül ingadozott az árak mozgása éves alapon, miközben korábban ennek a többszöröséhez voltunk hozzászokva. Megtakarításunk szépen hozhatott, elég volt lakossági állampapírt vásárolnunk. Például aki tavaly szeptemberben vett egyéves kamatozó kincstárjegyet, az adózás előtt 2,75%-ot kaphatott készhez most, miközben szeptemberben az egyéves infláció 0,6% volt. Adózás előtt 2,15%-os reálhozam lett a miénk, ellenben a lekötött betéteknél örülhettünk, ha a pénzünk vásárlóértéke emelkedett.

Igen ám, de nem lesz mindig így, idővel az a természetes, hogy az infláció megemelkedik. A jegybank friss előrejelzése szerint jövőre 2,3% lehet az éves átlagos infláció. Ez azért nagy baj, mert ha ez valóban így lesz, akkor a 2,25%-os kamatozó kincstárjegy vevője reál értelemben veszíteni fog az üzleten. A lakossági állampapírok védelmet élveztek korábban is, beszédes, hogy a 12 hónapra szóló, mindenki által megvehető diszkont kincstárjegyek 0,6%-ot fizetnek, vagyis ott már jókora negatív reálhozam alakulhat ki.

allampapir161024Sokak számára a 2016-2017-es év szűk esztendő lehet, de meg kell barátkoznunk azzal a ténnyel, hogy nem feltétlenül lesznek mindig olyan magas reálhozamok a lakossági állampapíroknál, mint arra évekkel ezelőtt sor került. Az egyik legjobb módszer ennek kivédésére, ha a befektetési horizontunkat a fél-egy évhez képest kitoljuk 4-6 év közelébe. Itt már most is érezhető reálhozamot kaphatunk, miközben grátisznak megkapjuk azt is, hogy semmit sem kell tennünk, mert például évente egy meghatározott kamatbázishoz képest változik a kötvény kamatozása is.

Maradás esetében sem feltétlenül járunk majd rosszul, hiszen egy környező ország lakosa is nyugodtan kiegyezne azzal, ha csak a mi általunk elérhető hozamnak a közelébe érhetne. De mégis, bőven elképzelhető, hogy visszatekintve azzal a ténnyel kell megbarátkoznunk, hogy reálhozamunk nem volt.

Arra vonatkozóan nincsenek információink, hogy egy év múlva hol találhatjuk majd a kincstári árfolyamjegyzést. Annak értelmében, hogy a lakossági vásárlók célcsoportnak számítanak, vélhetően a kamatozást is magával húzza az infláció. Egyelőre nagy csend van, a kamatozó kincstárjegy 2016. május eleje óta 2,25%-on található, de csak idő kérdése, és vélhetően itt is egyre nagyobb értékeket láthatunk majd. Konkrét célt nem határozhatunk meg, mert ez mindig egyedi döntés függvénye, de az biztos, hogy feszülten várhatjuk a következő hónapok fejleményeit. Mert valaminek történnie kell a kamatokkal is.

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
  • Ingyenes számlanyitás és vezetés
  • Korlátlan garancia a pénzedre
  • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Amennyiben az Aegon Alapkezelőnél abszolút hozamú alapokba fektet, bármennyit is érjen el +1%-ot bónusz hozamot kap! Mindezt ingyen.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.