Az ingatlanáresés ellenére sincsenek jobb helyzetben a lakásvásárlók

Az ingatlanáresés ellenére sincsenek jobb helyzetben a lakásvásárlók
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-03
 

Az MNB lakásárindexe alapján 2022. utolsó negyedévében csökkentek a lakásárak. De mit jelent ez azok számára, akik hitelből vásárolnák meg otthonukat? Hogyan árnyalja a képet a hitelkamatok változása?

Az MNB lakásárindexe alapján 2022. IV. negyedévében az ingatlanárak már csökkenésnek indultak: átlagosan 3,6 százalékkal mérséklődtek az árak. Ezen belül a fővárosban 1,1 százalékkal, a vidéki városokban 2,9 százalékkal, míg a községekben 6,6 százalékkal mérséklődtek a lakásárak a tavalyi év végén egy negyedév alatt.

De mit jelent ez egy 50 millió forint értékű ingatlan esetében?

  • Budapesten egy ilyen átlagos lakás ára 49 450 000 forintra csökkent.
  • Vidéki városokban az ingatlan értéke 48 550 000 forintra mérséklődött.
  • Míg a községekben 46 700 000 forintra csökkent.

Természetesen minden település és ingatlan más és más: éppen ezért nagy hiba lenne ezeket az árváltozásokat általánosítani.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan érinti az árcsökkenés a lakáshitelből vásárlókat?

A tavaly év végi árcsökkenés hatását elég könnyű meghatározni abban az esetben, ha saját megtakarításból vásárolnak a vevők: településtől függően a 2022. III. és IV. negyedéve közötti 1,1-6,6 százalékos árcsökkenés azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb pénzt kell kifizetniük a vevőknek.

A lakáshitellel rendelkezőknél már nehezebb a helyzet, hiszen a hitelkamatok is érdemben változtak tavaly év végén. Ennek vizsgálatához vegyünk három példát.

  • Az első család Budapesten venne lakást, az ingatlan ára 60 millió forint volt 2022. III. negyedévében.
  • A második család egy vidéki városban nézett ki egy házat. A lakás ára 45 millió forint volt tavaly ősz elején.
  • A harmadik érdeklődő egy községben elhelyezkedő lakást választott, melynek ára 30 millió forint volt 2022. harmadik negyedévében.

Mindhárom család a vételár felét tudja megfizetni saját megtakarításból, a maradék összeget jelzáloghitelből finanszíroznák meg. A családok jövedelme nettó 500-500 ezer forint.

2022. negyedik negyedévében tapasztalható árcsökkenés jelen helyzetben a szükséges hitelösszeget mérsékli, hiszen a család megtakarítását ez a változás nem érinti. A pesti lakás esetében a 30 millió forintról 29,34 millió forintra, vidéki város esetében pedig 22,5 millió forintról 21,195 millió forintra csökken a hitelösszeg. A legnagyobb változás mégis a községeknél látható, ott az árcsökkenés miatt a szükséges hitelösszeg 15 millió forintról 13,02 millió forintra csökken.

Hogyan befolyásolta a lakásárak alakulása a hitelből vásárlók helyzetét 2022. IV. negyedévében?

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy tavaly az év második felében még érdemben emelkedtek a hitelkamatok. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint 2022. szeptember 15-én mindhárom esetben 7,35% volt a legolcsóbb lakáshitel kamata, ez három hónappal később már lényegesen magasabb, 8,25% lett.

A lakásárak eltérő ütemben emelkedtek, a hitelkamatok viszont azonos mértékben változtak, éppen ezért az egyes családok helyzete eltérő mértékben változott.

  • A budapesti lakást kereső család törlesztőrészlete egy 20 éves futamidejű kölcsönt választva érdemben, 4,76 százalékkal emelkedett. (241 ezer forintról 252 ezer forintra nőtt).
  • A vidéki városban vásárló család helyzete 2022 harmadik és negyedik negyedéve között szinte nem változott. A vásárláshoz szükséges törlesztőrészlet minimálisan, pár száz forinttal emelkedett.
  • Az igazi nyertes a községben vásárló család volt, nála ugyanis a 20 éves futamidejű kölcsön törlesztőrészlete 5,9 százalékkal csökkent: 120 ezer forintról 114 ezer forintra mérséklődött a kivárás miatt.
Fontos
Vagyis a fővárosban még rosszabb helyzetbe is kerültek a lakásvásárlók, ugyanakkor az egyre kisebb méretű települések irányába haladva a hitelből vásárlók helyzete is folyamatosan javult.

Természetesen a tényleges helyzet nagy mértékben függ a saját megtakarítás nagyságától, a lakásárak változásának hatása jobban érződik ott, ahol az önerő mértéke jelentős.

Mire számíthatnak a lakásvásárlók az elkövetkező hónapokban?

A tavalyi utolsó negyedév eseményei tehát vegyes képet mutatnak a lakásvásárlók számára, ez különösen igaz, ha hosszabb időszakra tekintenek vissza: év/év alapon ugyanis még mindig emelkedtek a lakásárak. Budapesten 16,1 százalékkal, míg a községekben 0,3 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak 2021. és 2022. negyedik negyedéve között.

Ugyanakkor jó hírekkel is szolgálhatnak a Bankmonitor elemzői: a lakáshitelek kamata az elmúlt hónapokban már nem emelkedett, sőt egyes bankoknál már minimális kamatcsökkentést is lehetett tapasztalni.

A lakásárakkal kapcsolatban nagy összeomlásra nem számíthatunk, ugyanakkor további minimális árcsökkenés még könnyen benne van a piaci környezetben, ami változatlan hitelkamatok mellett már ténylegesen előnyt jelenthet a vevők számára.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés