Betöltés

Az ország fele ősrégi lakásokban él – Hogyan újítsd fel a lakásod?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-01-13

Sokan csak álmodhatnak új lakásba költözésről a mai árak mellett, és ha tehetik, akkor inkább a jelenlegi lakásukat próbálják felújítani. Rá is fér a ráncfelvarrás a lakásokra, hiszen a többség 25-55 éve épült falak között éli az életét. Lakás-takarékpénztárral könnyedén összegyűjthetjük néhány év alatt a felújításra szükséges összeget. Az állami támogatás nagyon jól fog jönni, mert alsó hangon is több millió forintra lesz szükségünk.

Merjük használni felújításra, ha már állami támogatás jár hozzá

Bármennyire is vigyázunk az ingatlanunkra, bizonyos időközönként előjönnek olyan problémák, amelyeket kisebb-nagyobb felújítással oldhatunk csak meg. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy több százezer vagy akár millió forintos kiadással nem tudunk előtakarékosság/hitelfelvétel nélkül megbirkózni. Szerencsére van olyan megoldás, amivel a lakásfelújítási kiadásokat könnyedén átvészelhetjük, ez nem más, mint a lakástakarékpénztár.

Nehéz megmondani, hogy pontosan mekkora költséggel jár egy lakásfelújítás, de mi úgy becsültük, hogy évente a lakás vételi értékének 1,5 százalékát minden további nélkül elkölthetjük. A lakástakarék előnyei több év alatt érnek be, ezért úgy számoltunk, hogy 5 év alatt összességében a lakás értékétől függően 1-3 millió forintot is kifizethetünk felújítás címén.

A legnagyobb előnyt akkor érhetjük el az állami támogatásnak hála, ha önmagában megtakarításból sikerül a célul kitűzött összeget felhalmozni. Egy szerződéssel havi 20 ezer forint megtakarítás mellett elérjük az állami támogatás plafonját (72 ezer Ft/év), viszont ugyanarra a lakáscélra több szerződést is köthetünk. A táblázat alapján egy nagyobb, 40 millió forint értékű lakásra is két szerződéssel már összegyűjthető 5 év alatt a 3 millió forint.

Ha úgy hozná az élet, hogy nem tudunk a keresetünkből havi szinten ennyit megtakarítani, akkor választhatjuk a hitellel kombinált megoldást is. Nézzük a 20 milliós lakás esetében hogyan is néz ki a matek! Ebben az esetben 5 évig havi 9000 forintot teszünk félre, majd a felvehető hitelt még 6 évig 14 800 forintjával havonta törlesztjük vissza. Ezt akkor érdemes választani, ha a családi költségvetés megköti a kezünket, hiszen ugyanazt a célt kisebb havi összeggel is elérhetjük.

Az ördög a részletekben rejlik. A kalkulátorunkkal pillanatok alatt megnézheted, hogy számodra melyik lakástakarék lehet a legjobb választás.

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A régebbi lakások vannak többségében

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy a magyarok kiemelkednek a régióban és Európában is, ha a saját tulajdonú lakásokban élők arányáról van szó. Az emberek döntő többsége saját ingatlanjában él, viszont, ha a lakások életkorát nézzük, akkor meglepő eredményeket kapunk.

A 2011-es népszámlálás adataira támaszkodva kijelenthetjük, hogy akkor a 11 éven belül épült ingatlanok aránya mindössze 9 százalék volt. Az ingatlanok 53 százaléka 21 és 50 év közötti időtávon belül épült, vagyis kifejezetten réginek mondható.

Beszédes az a szám is, miszerint a 4 millió feletti ingatlanszámhoz képest az utóbbi 15 évben átlagosan 154 ezer adásvétel történt (használt és új építésű együtt). Évente átlagosan a lakásállomány 4 százaléka cserélt gazdát, másként megfogalmazva 27 évente cserélődik le a teljes ingatlanállomány.

Ebből arra az egyszerű következtetésre juthatunk, hogy a többség inkább a saját lakását próbálja rendszeresen szépítgetni, és csak egy szűk körnek van arra lehetősége, hogy új lakásba költözhessen. Való igaz, hogy olcsóbban kijöhetünk, ha a felújításra költünk, mintha vásárolnánk, viszont néhány éves időtávon komoly összeget is felemészthet az ingatlan állagmegóvása.

Több okból is megéri számunkra az állagmegóvásra költeni, hiszen a komfortérzetünk javul, csökkenhetnek a rezsiköltségeink is, ráadásul az ingatlan könnyebben eladhatóvá válik és az értékét is jobban meg tudja őrizni. Szerencsére a lakástakarékpénztár segítségével 5 év alatt már kisebb havi megtakarítással is összegyűlik akkora összeg, ami fedezheti a szükséges kiadásokat.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Varga Mihályné

  Tisztelettel kérdezném: nekem 2014 óta van 20 e Ft-os megtakarítási szàmlàm. Akkor ez az összeg volt a maximum. Ezt lehet ma módosítani felfelé? Vagy a leírt 40 eFt csak egy másik személy bevinásával lehetséges? Én özvegy vagyok, de a lakásom nem árva, ezért szeretném folyamatosan karban tartani. A cikkben leírttak különben teljesen egyet értek.

 2. Laci

  Ma is 20e Ft/fő a maximum, mert az állami támogatás 72e Ft/fő/év maximalizált (30%-os támogatással).

 3. Hajdu Gyuláné

  Mennyit tudsz félretenni havonta?
  100 000 Ft40 000 Ft
  20 000 Ft40 000 Ft60 000 Ft80 000 Ft100 000 Ft

  Havi 40 000 Ft megtakarítással 4 év múlva
  2 501 200 Ft-ot költhetsz ingatlan céljaidra.
  Kedvezményes számlanyitás!
  576 000 Ft állami támogatás!
  15 000 Ft utalvány!
  SZERZŐDÉSKÖTÉS
  Egyedi kedvezményekkel
  Ezt a bankmonitor által kalkulált összeget akkor nem értem. Most akkor lehet kétszer, vagy többször 20000.- Ft-ot havonta megtakarítani 4 vagy több évig, és arra meg lehet kapni külön-külön a 20 %-os állami támogatást,vagy sem?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Hajdu Gyuláné! A rendszer úgy működik, hogy egy szerződésnél az állami támogatást teljes egészében úgy használhatjuk ki, ha havi 20 ezer forintos befizetést vállalunk. Azt viszont megtehetjük, hogy közeli hozzátartozónk (vagy hozzátartozóink) nevére külön szerződést kötünk, ahol ők lesznek a kedvezményezettek. Így például két szerződés esetén kétszer fizetek havonta 20 ezer forintot, viszont az állami támogatás is a duplája lesz, és így tovább, ahogy nő a szerződésszám. Vagyis röviden a kérdésre válaszolva, igen megkapjuk a több szerződés után járó állami támogatást is.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Hitel és lakástakarék?

2018. 09. 11.

A hiteligénylés felelős döntés. Azonban az ajánlatok közül nem mindig egyszerű a legjobbat kiválasztanunk. Nem mindegy, mekkora az önerőnk és a jövedelmünk, mekkora hitelre van szükségünk, és mennyi időre fixálnánk...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.