loading

Babaváró és lakáshitel kombinálásával vennétek ingatlant? Van bank, ahol nem várt feltételt szabnak ilyenkor!

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Annak ellenére, hogy a Babaváró hitel szabad felhasználású – azaz gyakorlatilag bármire elkölthető -, a legtöbb fiatal pár lakásvásárlásra fordítja, sokan pedig lakáshitelt is vesznek fel mellé. Nagyon nem mindegy azonban, hogy melyik pénzintézettől igénylik, mert vannak olyan bankfüggő feltételek, amelyek akár az egész lakásvásárlási projektet bedönthetik. Ezek közül mutatunk egy konkrét példát, amelyben ráadásul van még egy csavar is.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.
Egy fiatal pár azzal fordult a Bankmonitor szakértőihez, hogy Babaváró és lakáshitel kombinálásával vásárolnának lakást, ám a bank olyan feltételt szabott, ami keresztülhúzza a számításukat. Egy 30 millió forintos ingatlant szerettek volna megvásárolni ugyanis, amihez Babavárót és lakáshitelt igényeltek volna, mégpedig úgy, hogy az önerő lehetőleg ne haladja meg a minimálisan elvárt 6 millió forintot. Azért 6 millió forint a minimális önerő, mert jogszabályi előírás szerint a bankok legfeljebb a vételár 80%-át hitelezhetik meg, míg a fennmaradó 20%-ot a vevőnek magának kell beletennie a vételbe. Ez az esetünkben azt jelenti, hogy 6 millió forint önerőből és 24 millió forint hitelből állhat össze a finanszírozás.

Annyi segítség azonban van, hogy a Babaváró hitel összegének 75%-a önerőnek minősül. (Vagyis 10 millió forint Babaváró esetében 7,5 millió forint saját forrásnak, míg 2,5 millió hitelnek számít, így ez utóbbi beleszámít a 80%-os hitelezhetőségbe.) A terv ezért az volt, hogy a család a Babaváróból 6 millió forintot önerőként használ fel, a fennmaradó összeget pedig egy 24 millió forintos lakáshitelből teremti elő. Így maradna a Babaváróból 4 millió forint szabadon elkölthető rész, amit azután az egyébként nem kifejezetten rossz állapotú ingatlan felújítására fordítanának, a költségek egy részét pedig az otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően utólag visszaigényelnél a Magyar Államkincstártól.

A bank azonban közbeszólt, ugyanis a fiatal pártól azt várták el, hogy mivel a lakáshitel igénylése előtt 90 napon belül Babavárót vettek fel, annak teljes összegét tegyék bele önerőként a vásárlásba. Ilyen általános elvárás azonban nincs!

Az egyes bankok persze dönthetnek úgy, hogy a jogszabályi feltételeknél szigorúbban hiteleznek, hiszen a hitelezés kockázatát ők viselik, ám ebben az esetben célszerű már eleve úgy bankot választani, hogy a család pénzügyi céljai megvalósulhassanak.

Ebben az esetben a család például elfogadhatja az elvárást, így a 10 millió forint Babaváró hitel teljes összegét önerőként használja fel a vásárlásnál, így “csak” 20 millió forint lakáshitelt kell majd felvenniük mellé. Ennek a havi törlesztője kevesebb lesz, ami önmagában pénzügyi előnyt jelenthet, ám ekkor a tervezett a felújítási munkálatokat el kell halasztaniuk, vagy más forrásból kell megfinanszírozniuk. Persze nincs minden veszve ebben az esetben sem, hiszen az otthonfelújítási támogatással érintett munkálatok akár a támogatott otthonfelújítási hitellel is előfinanszírozhatók. Ez egy fix 3% kamatú, maximum 6 millió forint összegű hitel, aminek a tőketartozását automatikusan csökkenteni fogja a megkapott otthonfelújítási támogatás összege.

De miért is lehet számodra, számotokra fontos a példánkban szereplő fiatal pár esete? Azért, mert rávilágít arra, hogy egy Babaváró vagy lakáshitel esetében bizony bankonként komoly eltérések lehetnek, ezek pedig alapvetően befolyásolják, hogy eléritek a célotokat. Ezért lehet segítségetekre a Bankmonitor hitelszakértői, akik a tervetek alapján megkeresik a szóba jöhető, legkedvezőbb ajánlatokat nyújtó bankokat, legyen szó lakáshitelről, Babaváróról vagy éppen támogatott felújítási hitelről szó.

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


BM logo white

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.