Babaváró hitel – mégsem változnak az önerő szabályok 2022-ben

Babaváró hitel – mégsem változnak az önerő szabályok 2022-ben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-20
 

A Babaváró támogatást számos család lakásvásárlási célra használja fel az önerő és a lakáshitel kiegészítésére. Felröppentek az elmúlt napokban olyan hírek, hogy a konstrukció a jövő évtől teljes egészében önerőnek számíthat.  Ez azonban nem igaz, a maximális 10 millió forintból továbbra is 7,5 millió forinttal lehet pótolni a lakásvásárláshoz szükséges saját megtakarítást.

A Babaváró hitel egy igen kedvező konstrukció, hiszen a legfeljebb 10 millió forint után az első 5 évben nem kell kamatot fizetni. Ez a kedvezmény ráadásul a teljes futamidőre érvényben marad, amennyiben 5 éven belül születne az igénylőknek egy gyereke. Gyakorlatilag az igénylők kamatmentes kölcsönt kaphatnak.

A második baba érkezésekor elengedik a tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek születésekor pedig a teljes fennálló hitel támogatássá alakul át.

Mindezek mellett az egyik legnagyobb előnye a konstrukciónak, hogy lakásvásárlásnál jelentős részben helyettesítheti az ingatlan megvételéhez szükséges minimális önerőt. (A hitelösszeg 75 százaléka lehet önerő.) Ez akkor kiemelten lényeges, ha a vásárláshoz az igénylőknek lakáshitelre is szükségük lenne.

Hirdetés

Hirdetés

Nem lesz 2022-ben sem teljes egészében önerő a Babaváró

Ráadásul felröppent egy olyan hír is, hogy a jövő évtől a Babaváró már teljes egészében önerő lehet, vagyis egy az egyben helyettesíthetné a vevők saját megtakarítását. A Magyar Nemzeti Bank napokban megjelent vezetői körlevele  alapján azonban a Babaváró önerőként történő felhasználásának szabályai érdemben nem változnak meg.

A lakásvásárlási célra igényelt Babaváró összegének 75 százaléka támogatásnak, míg 25 százaléka jelzáloghitelnek tekintendő. Ez abban az esetben lényeges, ha a vevők lakáscélú jelzáloghitelt is igényelnének a vásárláshoz.

A szabály az alábbi esetekben érvényes:

  • A lakáshitel igénylését megelőző 90 napon belül igényelt lakásvásárlási célú Babaváró hiteleknél.
  • A lakáshitel jóváhagyását követő 20 napon belül igényelt Babavárók esetében.

Példa a minimális önerő meghatározására

Ezek a szabályok továbbra is igen kedvező lehetőséget jelentenek a lakásvásárlást tervező fiatalok számára. A feltételeket a Bankmonitor szakértői egy példán keresztül szemléltetik.

Egy fiatal házaspár 50 millió forintért szeretne lakást vásárolni, a bank a vételárnak legfeljebb a 80 százalékáig nyújtana lakáshitelt. A pár a lehető legkevesebb önerő felhasználásával szeretné a vásárlást megoldani.

  1. Ha nem igényelnek Babaváró hitelt, akkor maximum 40 millió forint lakáshitelt kaphatnak – ez a vételár 80 százalékának felel meg -, ami mellé minimum 10 millió forint saját megtakarítással kellene rendelkezniük.
  2. A Babaváró kölcsön igénylése esetén maximum 10 millió forint kamatmentes hitelt kaphatnának, amelyből 2,5 millió forint minősülne jelzáloghitelnek. Ebben az esetben legfeljebb 37,5 millió forint lakáskölcsönt kaphatnának még: a maximális 40 millió forintból ugyanis le kell vonni 2,5 millió forintot. Ebben az esetben a vásárlásra fordíthatnának 10 millió forint Babavárót és 37,5 millió forint jelzáloghitelt is, amit már csak 2,5 millió forint tényleges önerővel kellene kiegészíteniük.

(Természetesen a hitelösszeg meghatározásakor a jövedelem nagysága is nagyon fontos, ugyanis a fizetésnek el kell bírnia a hitelek törlesztőrészletét. A fenti példában a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a család fizetése elégséges a hitelek igényléséhez.)

A körlevél lehetőséget teremt arra, hogy bizonyos esetekben átlépje a Babaváró hitel és a lakáshitel összege a vételár 80 százalékát. Az ilyen ügyletek száma azonban nem haladhatja meg az adott bankban lévő teljes lakáshitel ügyletek számának 5 százalékát. Ráadásul ebbe az 5 százalékos korlátba bele kell számítani azon lakáshiteleket is, amelyek mellé személyi hitelt vettek fel és a két hitel együttes összege meghaladta az ingatlan értékének 80 százalékát.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés