Babaváró hitel: nem minden elutasítás végleges

Babaváró hitel: nem minden elutasítás végleges
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-26
 

A Babaváró hitel egy nagyon kedvező konstrukció lehet a fiatal házaspárok számára, mert kamatmentesen kaphatnak akár 10 millió forintot. Természetesen a kedvezményes konstrukció igényléséhez számos speciális feltételt is teljesíteniük kell. De mi történik, ha elutasítják a kérelmet? Egyáltalán nem biztos, hogy ez a döntés végleges, a Bankmonitor szakértői megmutatják a lehetőségeinket.

A Babaváró hitel kamatmentesen indul, sőt ez az ingyenesség megmarad a futamidő végéig, ha legalább egy gyermekünk születne a futamidő első öt évében. Ha pedig további gyerekünk, gyerekeink is születik a futamidő alatt, akkor a fennálló tartozásunkat is csökkenthetik.

De ingyen ebéd nincsen, természetesen számos feltételt teljesítenünk kell ahhoz, hogy megkaphassuk a Babaváró kölcsönt. Vannak jogszabályban rögzített, minden igénylőre érvényes előírások és vannak olyanok,  melyeket az egyes bankok támasztanak.

Hirdetés

Hirdetés

A Babaváró hitel igénylési feltételei

De vajon mi történik akkor, ha egy bank elutasítja a kérelmünket? Mennyire tekinthető véglegesnek ez a döntés? Természetesen azon is múlik, hogy milyen okból kapunk negatív választ.

A Babaváró igénylésének jogszabályi feltételei

Ha egy jogszabályban foglalt, általános előírásnak nem felelnénk meg, akkor egyik banktól sem kaphatnánk meg a kölcsönt. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyes feltételeket relatív könnyű orvosolni, másokat azonban nehéz, vagy szinte lehetetlen.

  • Családi állapot: kizárólag házasok igényelhetik a támogatást. Ha van  párunk, akkor az esküvő nem lehet akadálya a kölcsön igénylésének. (Természetesen kizárólag a Babaváró miatt ne házasodjon meg senki.) Egy stabil kapcsolat esetén, ha egyébként is elköteleznénk magunk, akkor akár előrehozhatjuk a házasságkötés időpontját.
  • A hölgy életkora: a pár hölgy tagja nem töltheti be a 41. életévét. Ezt a feltételt utólag nem lehet teljesíteni, ha idősebb a hölgy, akkor sajnos a konstrukciót nem tudja a család felvenni.
  • Elvárt Tb jogviszony: a pár egyik tagjának legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ha jelenleg nincs munkahelyünk, akkor már nem fogjuk tudni teljesíteni ezt a feltételt, mert a Babavárót 2022. december végéig lehet igényelni, addig pedig nem jöhetne össze az elvárt idő. Ha viszont 2,5 éves jogviszonyunk van, akkor fél év múlva újra megpróbálkozhatunk a kölcsön felvételével. (Az igénylést megelőző fél évben szigorúbb elvárások érvényesek, ebben az időszakban magyar alkalmazotti, vagy vállalkozói jogviszony szükséges.)
  • Magyar lak cím: mindkettőnknek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie. Ez is viszonylag könnyen orvosolható, ha van egy olyan személy, aki engedélyt ad arra, hogy hivatalosan bejelentsük magunkat a lakásába.
  • Köztartozásmentesség: nem lehet egyikünknek sem köztartozása. (5 ezer Ft alatti tartozás elfogadható.) Ez a feltétel is megoldható, ha elmaradásunkat, tartozásunkat rendezni tudjuk a hatóság felé. Természetesen sok múlik azon is, hogy mekkora az elmaradásunk összege.
  • Negatív KHR: nem szerepelhetünk a rossz adósokat tartalmazó negatív KHR listán. (Akkor kerülhetünk fel rá, ha kölcsönünkkel kapcsolatban a minimálbért meghaladó elmaradásunk van és ez az állapot már legalább 90 napja fennáll.) Az elmaradás rendezésével a negatív státusz nem szűnik meg automatikusan, úgynevezett passzív státuszba kerülünk, ilyen módon sajnos még egy évig szerepelni fogunk a listán. (A legtöbb pénzintézet a passzív KHR listásokat sem hitelezi meg, ezért a rendezést követően jó eséllyel még egy évet várnunk kell a hitel megigénylésével.)

A Bankmonitor Babaváró kalkulátorával ellenőrizni tudjuk, hogy megfelelünk-e az igénylési feltételeknek.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A bankok egyedi elvárásai

Nem elégséges azonban a jogszabályi feltételeket teljesíteni. Egy kölcsönről beszélünk, éppen ezért a pénzintézetek bírálati szabályzatának megfelelően hitelképesnek is kell lennünk. Márpedig ezek az előírások jelentősen eltérhetnek az egyes pénzintézeteknél.

Természetesen vannak nagyon hasonló kitételek: jellemzően a pénzintézetek elvárnak legalább a minimálbérnek megfelelő jövedelmet, minimum 3 hónapos munkaviszonyt. Ha ezeket teljesítjük, akkor jó eséllyel megkapjuk az áhított hitelösszeget.

Viszont vannak olyan előírások is, amelyeknél az egyes bankok között jelentős különbségek lehetnek:

  • Másképp kezelhetik az egyes speciális jövedelmeket: például a kismamák jövedelmét, a külföldről származó fizetéseket, a vállalkozói bevételeket.
  • Eltérő mértékben terhelhető meg az egyes bankoknál a jövedelem, természetesen a jogszabályi előírások betartása mellett. Vagyis egyes pénzintézeteknél a fizetésünk nagyobb részét teheti ki a hiteleink törlesztőrészlete, mint másoknál.
  • Az igénylők életkorára is eltérő elvárások vannak. Az biztos, hogy a kölcsön felvételekor nagykorúnak kell lennünk. Viszont van előírás arra is, hogy a kölcsön lejáratakor legfeljebb hány évesek lehetünk, ez az elvárás viszont az egyes bankoknál eltérő lehet.
  • Ezek mellett még lehet számos egyedi dolog, szempont, amelyet az egyes pénzintézetek teljesen másképp értékelnek: milyen ágazatban dolgozunk, mióta élünk a lakhelyünkön, tulajdonosa vagyunk-e a lakásnak, ahol élünk…

Ha a jogszabályi feltételeknek megfeleltünk,de a választott bank mégis elutasította kérelmünket, akkor érdemes átnézni, átgondolni a helyzetünket. Ha az alap elvárásoknak megfelelnék – van megfelelő jövedelem, munkaviszony, nem vagyunk túl idősek… -, akkor érdemes lehet másik banknál újrapróbálkozni.

De mégis melyiket válasszuk? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához érdemes szakemberhez fordulni. Egy független hitelszakértő ismeri az egyes bankok gyakorlatát és meg tudja mondani melyik pénzintézettől kaphatnánk meg a legnagyobb eséllyel a kért összeget. Sőt érdemes eleve felvenni a kapcsolatot egy szakértővel, így egyből a megfelelő pénzintézetnél kezdhetnénk.

Összegzés

A Babaváró hitel igénylésének van számos jogszabályi feltétele, ha ezeket nem teljesítjük, akkor egyik pénzintézetnél sem kapjuk meg a kölcsönt. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy melyik elvárást sértjük meg: van olyan amelyt könnyen tudunk orvosolni és van olyan is, amelynek már biztos nem tudnánk megfelelni 2022. év végéig.

Természetesen egyedi banki elvárásokkal is találkozhatunk, melyek nagyon eltérőek lehetnek a különböző pénzintézeteknél. Ha ezek közül sértenénk meg valamelyiket, akkor még nincsen minden veszve, másik bank még megadhatja a kért összeget.

Érdemes tehát tanácsadóhoz fordulni, ők meg tudják mondani, hogy melyik pénzintézetnél kaphatjuk meg legnagyobb eséllyel a Babavárót.

Hirdetés
1
Hirdetés