Lakástámogatások: minden a szeptember 14-én megjelent módosításokról

Lakástámogatások: minden a szeptember 14-én megjelent módosításokról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-15
 

Megjelent a jogszabály a lakástámogatás szabályainak könnyítéséről. Érintett a csok, a Babaváró hitel, a felújítási támogatás, a gyermekek után járó tartozáselengedés is. Több érdeklődő, igénylő kedvezőbb helyzetbe kerülhet a jövőben. A Bankmonitor szakértői összeszedték a főbb változásokat.

Megjelent a Magyar Közlönyben a támogatások igénylési feltételeinek változását tartalmazó rendelet. Számos érdekes részlet derült ki a jogszabályból.

A csok támogatást érintő változások

A vállalt gyermekek teljesítési határidejét a veszélyhelyzet miatt meghosszabbították

A családi otthonteremtés kedvezményt (csok) vállalt gyermekre is igénybe lehet venni. A gyermekvállalás teljesítésére azonban van egy határidő:

  • Egy gyermek vállalása esetén 4 év.
  • Két gyermek vállalása esetén 8 év.
  • Amennyiben a 10 millió forint összegű csok-ot igénylik, akkor vállalt gyermekszámtól függetlenül 10 év.

Azok az családok kapnak kedvezményt, akiknek ez a határidő 2020. március 11-ét követően járt le. Ha vállalt gyermek 2022. június végéig megszületik, akkor a gyermekvállalás teljesítettnek tekinthető.

Bankmonitor tipp: Ne fizessék vissza a kapott támogatást azok a családok, akiknek 2020. március 11-ét követően járt le a határidő és már felszólították őket a támogatás visszafizetésére. A módosítás ugyanis visszamenőleg érvényes lesz a korábbi ügyletekre is.

Saját gazdasági tevékenységed céljára hasznosítod a csok-kal érintett lakás melléképületeit

A csok-ot igénylők a kérelemben nyilatkozhatnak a jövőben arról, hogy a csok-kal érintett ingatlan földterületének egy részét, illetve a melléképületeket saját gazdasági tevékenység céljára hasznosítanák. (A bérbeadás, haszonbérlet továbbra sem megengedett hasznosítás.)

Elvárás, hogy a vételárat, építési költséget meg kell bontani a lakóingatlan és a melléképület között. Vagyis tudni kell, hogy mennyibe kerül a lakóingatlan és a melléképület. A kapott csok támogatás összege pedig nem haladhatja meg a lakóingatlan vételárát, építési költségét.

Nem utasítják el a kérelmeket automatikusan, ha van köztartozása az igénylőnek

A támogatás egyik feltétele alapján az igénylőknek nem lehet köztartozása. A jövőben azonban több könnyítést is bevezetnek: megkaphatják a csok támogatást az igénylők, amennyiben a köztartozásuk összege nem haladja meg az 5 ezer forintot.

Amennyiben 5 ezer forintot meghaladó köztartozása van az igénylőnek, akkor sem fogják automatikusan elutasítani a kérelmet. Amennyiben 14 napon belül megfizeti a család az elmaradást, akkor az igénylés jóváhagyható.

Özvegy igényelheti a támogatást úgy, hogy az elhunyt teljesítette a Tb jogviszonyra vonatkozó elvárásokat

Túlélő házastárs is jogosult lehet a csok támogatásra úgy, hogy ő nem teljesíti a Tb jogviszonyra vonatkozó elvárásokat. (Alapesetben 180 napos jogviszony szükséges, de a 3 gyermek után járó 10 millió forint összegű támogatás igényléséhez 2 éves Tb jogviszonyt kell igazolni.)

Meg tudja igényelni a csok támogatást az özvegy, amennyiben az igénylést megelőző egy éven belül halt meg a házastárs. Az elhunyt pedig a tragédia bekövetkeztét megelőző 3 hónapon belüli teljesítette a támogatás igényléséhez kapcsolódó Tb jogviszonyra vonatkozó elvárást.

Őstermelőnek is lehet székhelye a támogatással vásárolt, épített ingatlan

Az eddigi szabályok alapján a lakás lehet székhelye az igénylő egyéni vállalkozásának, vagy többségi tulajdonában lévő társas vállalkozásának. A jövőben őstermelői tevékenységet folytató igénylőnek is lehet székhelye az érintett ház.

Illetve a melléképületben, a földterületen gazdasági tevékenységet is lehet folytatni. (Bérbeadás nem lenne megfelelő.)

Tb jogviszonynak minősül a külföldi felsőoktatási intézményben töltött idő is

A támogatás igényléséhez szükséges, hogy legalább az igénylést megelőző 180 napban megfelelő Tb jogviszonya legyen az igénylőnek. (Együttes igénylő esetén az egyik félnek.) Az emelt összegű, 10 millió forintos támogatáshoz pedig legalább 2 éves Tb jogviszonyt kell igazolni. Elfogadható lesz a magyar igénylők számára a jövőben a külföldi felsőoktatási intézményben folytatott hallgatói jogviszony is.

Hirdetés

Hirdetés

Gyermekek után járó tartozáselengedés

Lízing szerződések esetén is lehet érvényesíteni a gyermekek után járó tartozáselengedést

A gyermekek születésekor elengednek a lakáshitel fennálló tartozásából: a második baba érkezésekor 1 millió forintot, míg a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot. A jövőben a lakáscélú pénzügyi lízingből fennálló tartozás is csökkenthető a baba érkezésekor.

Feltétel, hogy a tartozás csökkentésével a teljes lízingdíj – és ha van, akkor a maradványérték is – rendezésre kerüljön. Vagyis a család megszerezze az ingatlan tulajdonjogát.

Utólag igényelhető a tartozáselengedés, ha eredetileg nem használták ki a teljes összeget

2020. év végén bevezetésre került a tartozáselengedés megosztásának lehetősége: ha több lakáshitele volt a családnak, melyekből külön-külön nem volt elég fennálló tartozás, akkor a támogatást több hitel tartozásának csökkentésére is el lehet számolni.

Természetesen lehetnek olyanok, akik a fenti változást megelőzően igényeltek tartozáselengedést és nem tudták kihasználni a teljes támogatást, mert nem volt egy hitelükből sem elegendő fennálló tartozásuk. Ezen családok a mostani módosítás hatálybalépését követő 60 napon belül kérelmezhetik a különbözeti összeget abban az esetben, ha az eredeti igényléskor volt második lakáshitelük, melyre elszámolhatták volna a támogatást.

Példaként vegyünk egy családot, amelynél megszületett a harmadik gyermek, akire 4 millió forint tartozáselengedést lehetne igénybe venni. Két lakáshitelük volt akkor: egyikből a fennálló tartozás 2,5 millió forint, a másikból pedig 1,5 millió forint. 2020. decemberét megelőzően a család nem tudta kihasználni a teljes 4 millió forint összegű támogatást, mert csak az egyik hitelük tartozására volt fordítható az összeg, vagyis a nagyobb hitelük megszűnt. A mostani módosítással azonban utólag kérhetik a másik hitelükből fennálló tartozás utólagos elengedését is. Vagyis újabb 1,5 millió forintot kaphatna a család. Ha jelenleg nincs ekkora fennálló tartozása az adott hitelnek, akkor a különbözet jóváírásra kerülhet a család folyószámláján.

A tartozáselengedésnél is könnyítettek a köztartozásmentesség feltételén

A tartozáselengedést is megkaphatják a családok abban az esetben, ha nincsen 5 ezer forintot meghaladó köztartozásuk. Ha a család elmaradása ennél magasabb, akkor 14 napon belül rendezhetik a tartozást, addig a kérelmet nem utasítják el.

Babaváró hitelt érintő módosítások

Özvegyként is lehet igényelni Babaváró hitelt

  • A túlélő feleség 300 nappal a férj halálát követően – de legkésőbb gyermeke születését megelőző napig igényelheti egyedül is a Babaváró hitelt.
  • Ha a Babaváró igénylését követően hunyt el a férj, akkor a túlélő feleség a szerződést a halálesetet követően is megkötheti.
  • Ha a Babaváró igénylését követően hunyt el a feleség, akkor a túlélő férj a szerződést a halálesetet követően is megkötheti.
  • Ha a házaspárról örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatot hozott a kormányhivatal és ez még nem vált véglegessé, akkor a túlélő házastárs egyedülállóként is megigényelheti a támogatást.
  • Ha a házaspár már megigényelte a támogatást és ezt követően az egyik fél meghalt, akkor az örökbefogadó határozat véglegessé válását követően is megigényelheti a túlélő fél a támogatást.

Az elhunyt házastárs Tb jogviszonya is számíthat

Ha túlélő házastárs igényelné meg a támogatást, akkor az elhunyt fél Tb jogviszonyával is teljesíteni lehet a Tb jogviszony hosszára vonatkozó elvárást. (Abban az esetben, ha az elvárt, 3 éves jogviszonnyal rendelkezett az elhunyt a halálakor, vagy az azt megelőző 3 hónapban.)

Kis összegű köztartozás elfogadható

Babaváró igénylés is jóváhagyható abban az esetben, ha az elmaradás nem haladja meg az 5 ezer forintot. Amennyiben ennél nagyobb tartozással rendelkezik az igénylő, akkor 10 napja lenne az elmaradás rendezésére. Ha ezen határidőn belül megfizetik az elmaradást, akkor a kérelem jóváhagyható.

Több kisebb megszakítás is lehet a Tb jogviszonyban

Az eddigi szabályok alapján 3 éves Tb jogviszonnyal kell rendelkeznie legalább az igénylő pár egyik tagjának. Ezen belül összesen legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A jövőben ez a szabály átalakul, egybeffügően lehet legfeljebb 30 napos a megszakítás.

Ha például az igénylő az elmúlt 3 évben kétszer váltott munkát és külön-külön 20 napot volt munka nélkül, akkor a korábbi szabályok alapján nem lenne jogosult a pár babaváróra, mert összességében 30 napot meghaladta a munka nélkül töltött idő. A jövőben jogosult lesz ugyanez a pár a támogatásra, hiszen egybefüggően egyik megszakítás sem haladta meg a 30 napot.

Elfogadható  a külföldi tanulói jogviszony

A magyar igénylők esetében a 3 éves Tb jogviszonyba beleszámít a külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszony is. Fontos, hogy a szigorúbb feltételeknek – igénylést megelőző 180 napra érvényes – már nem felel meg ez a jogviszony.

Nagycsaládosok autó vásárlási támogatását érintő változások

A nagycsaládosok személy-gépkocsi vásárlás támogatásánál is elvárás a köztartozásmentesség. A jövőben 5 ezer forintot meg nem haladó elmaradás esetén a kérelem jóváhagyható. Ennél magasabb tartozás esetén sem utasítják el automatikusan a kérelmet. Ha 14 napon belül rendezné az igénylő elmaradását, akkor a kérelem jóváhagyható.

Otthonfelújítási támogatást érintő változások

Az elhunyt házastárs Tb jogviszonya is elfogadható

A felújítási támogatás igényléséhez 1 éves Tb jogviszony szükséges. Házas, élettársak esetén elégséges, ha egyik fél teljesíti ezt az elvárást. Ha elhunyt a házaspár egyik tagja, akkor a túlélő fél megigényelheti a támogatást egyedül úgy, hogy az elhunyt teljesíti a Tb jogviszonyra vonatkozó feltételt.

Feltétel ebben az esetben:

  • Éven belül hunyt el a házaspár.
  • A tragédiát megelőző 3 hónapon belül kellett teljesülnie a Tb jogviszonyra vonatkozó elvárásnak.

Ha mostani változás hatálybalépésekor az egy éves határidőből kevesebb, mint 90 nap van hátra, akkor a felújítási támogatást a módosítást követő 90 napon belül meg lehet igényelni.

Bővül a támogatott munkálatok köre

  •  Mozgáskorlátozottak, más fogyatékossággal élők számára elvégzett akadálymentesítési munka támogatott munkává válik.
  • A külső lépcső létesítése elfogadható lesz.
  • A nyílászárók, küszöbök, párkányok beépítése is elfogadható lesz. (Eddig kifejezetten a cseréjük szerepelt a rendeletben.)

Elfogadható a külföldi felsőoktatási tanulói jogviszony

Az egy éves Tb jogviszonyba beleszámít a hazai felsőoktatási tanulói jogviszony. Emellett a magyar igénylők számára már megfelelő lehet a külföldi megfelelő, felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszony is.

A módosítások a kihirdetést követő 15. napon, azaz 2021. szeptember 29-én lépnek hatályba.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés