Babaváró hitelből nyaraló? Miért is ne!

Babaváró hitelből nyaraló? Miért is ne!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-27
 

Nagyon úgy tűnik egyelőre, hogy az idei nyár is főleg a belföldi turizmusról fog szólni, hiszen hiába haladnak gőzerővel – bár nagyon különböző sebességgel – az oltási kampányok minden országban, kiszámíthatatlan, hogy mekkora lazításre számíthatunk. Az előrejelzések szerint a Balaton szinte biztosan csúcsra fog járni, de a kevésbé frekventált üdülőhelyek ingatlanpiaca is nagyon pörög mostanság. Megnéztük, mire számíthatnak azok a fiatal párok, akik ilyen helyen vennének nyaralót, akár Babaváró hitelből. 

A gyermekvállalás előtt álló fiatal házasok – legalább a pár egyik tagja még nem töltötte be a 41. életévét – számára remek lehetőség a Babaváró hitel, ami az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyermek születik, a futamidő végéig az is marad. Az akár 10 millió forintos kölcsönt ráadásul a második gyermek érkezésekor részben, a harmadiknál pedig teljes egészében elengedik, sőt, megfelelő időzítéssel az is megoldható, hogy egyetlen forintot se kelljen végül törleszteni a felvett hitelből.

Legalább ennyire fontos azonban az is, hogy a Babaváró hitel szabad felhasználású, így aztán lakásra, családi házra, autóra, költséges egészségügyi beavatkozásra vagy éppen nyaralóra és hétvégi házra egyaránt elkölthető. A felhasználást illetően tehát nincs megkötés, és mivel a hitelhez nincs szükség fedezetre sem – ebből a szempontból nagyon hasonlít a személyi kölcsönökre -, a vásáslás önerő nélkül is megoldható. (Lakáshitel esetében a bank a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értékének maximum 80%-áig hitelezhet, így 20% saját forrásra mindenképp szükség van ilyenkor. Ez azonban csak a jogszabályi maximum, a bankok ennél szigorúbbak is lehetnek, így reálisabb 70%-os plafonra készülni.)

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Más kérdés, hogy jelenleg alig találni olyan nyaralót a Balaton, a Velencei-tó vagy éppen a Tisza-tó környékén, ami olcsóbb volna 10 millió forintnál, ám a kevésbé felkapott helyeken még lehet keresnivaló. Aki családi házat vásárolna, az a vízfelületektől távolabbi településeken járhat sikerrel, de arra mindenképpen fel kell készülni, hogy ilyen büdzséből bizony csak erősen felújításra szoruló ingatlanokra fogja futni.

Ha nem elég a a Babaváró, akkor persze lehetőség van ezt kiegészíteni saját megtakarításból, vagy ha ilyen nincs, akkor plusz hitel is igényelhető mellé. Itt fontos lehet a jó döntés, ugyanis a plusz hitel lehet személyi kölcsön, szabad felhasználású jelzáloghitel, vagy akár lakáshitel is, hogy ezek közül melyik a legjobb választás, az azonban sok mindentől függ.

Hirdetés

Hirdetés

Babaváró +személyi kölcsön

A személyi kölcsön előnye, hogy nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre, így gyakorlatilag bármilyen ingatlan megvásárolható belőle, legyen az telek, présház, nyaraló vagy éppen családi ház. Előny az is, hogy az átlagos átfutási idő mindössze 5-7 nap, amennyiben minden szükséges dokumentumot sikerült átadni a bank részére. Korlát azonban, hogy legfeljebb 10 millió forint vehető fel személyi hitelként, a fizetendő kamat pedig magasabb a lakáshitelélénél és a szabad felhasználású jelzáloghitelénél.

Egy 8 millió forintos, 7 éves futamidőre felvett személyi kölcsön thm-e például 7,22-12,26% között változik a Bankmonitor személyi hitel kalkulátor által vizsgált 12 bank esetében. Ez 121 000 – 139 000 Ft havi törlesztőt jelent, így a teljes visszafizetendő összeg 10,1  millió és 11,7 millió forint között lehet.

A személyi kölcsön és a Babaváró kombinálásával akár önerő nélkül is lehet vásárolni, vagyis akár teljes egészében hitelből finanszírozható a tranzakció.

Babaváró + lakáshitel

Ha ugyanezt az összeget fix kamatú lakáshitelként venné fel valaki – ez olyan jelzáloghitel, aminél a hitelcél egy ingatlan megvétele -, akkor a thm értéke 3,81-5,92%, a havi törlesztő pedig 109 400 – 114 000 Ft között volna, míg a teljes visszafizetendő összeg 9,1-9,7 millió forintra jönne ki. Vagyis ez jóval olcsóbb, mint egy személyi kölcsön. Ugyanakkor itt az átlagos átfutási idő 1,5 hónap, ráadásul egy sor egyszeri költséggel (értékbecslés, ügyvédi díj stb.) is számolni kell, amelyek összességében 150-200 ezer forintra is rúghatnak.

A lakáshitel esetében tudni kell azt is, hogy amennyiben a Babaváró hitel és a lakáshitel igénylése között nem telt el 90 napnál több, akkor a lakáshitel felvételénél a Babaváró 25%-át hitelként veszik majd figyelembe. Ez azért lényeges, mert ahogy azt már írtuk, egy ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80%-ig hitelezhet a bank, így például egy 40 millió Ft-os ház maximum 32 millió Ft-ig hitelezhető. Ha a pár korábban 10 millió Ft Babavárót vett fel, akkor ebből 2,5 millió Ft (25%) ugyancsak hitelnek minősül, így már csak 29,5 millió Ft hitelt kaphatnak, azaz 10,5 millió Ft önerő kell majd a vételhez.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Tisztában kell azzal is lenni, hogy a bankok egy része a nyaraló besorolású ingatlanokat a lakóházakkal azonos feltételekkel hitelezi, ám van olyan, ahol most nem adnak lakáshitelt ezekre. Nehezebb a helyzet mezőgazdasági területen kivett gazdasági épület, külterületen lakóház és udvar, vagy tanya besorolás esetén, itt ugyanis még inkább szűkül a szóba jöhető pénzintézetek köre, illetve a finanszírozhatóság is alacsonyabb. Ez utóbbi azt jelenti, hogy míg egy lakóingatlan esetében a vételár 60-80%-át is meghitelezheti a bank (ez mindig egyedi döntés kérdése), addig ezeknél 40-50%-kal érdemes inkább számolni.

Bezavarhat a vásárlási tervekbe az is, hogy a bankok az értékbecslés során máshogyan kezelik a lakóingatlanokat és a nyaralókat, ami azért fontos, mert a becsült forgalmi érték alapján határozzák meg azt is, hogy végül mennyi hitelt kaphatunk. Nyaralók esetében a kiszámíthatatlanabb ármozgás és a hektikusabb piac miatt általában óvatosabb az értékbecslés, ha pedig kevés a környéken az adásvétel, akkor még alacsonyabb becsértékre lehet számítani. Éppen ezért nagyon fontos, hogy szerződéskötés és foglalózás előtt először a finanszírozó pénzintézetet keressük meg, mert ha végül nem tudjuk előteremteni határidőre a vételárat (például azért, mert nem ad elegendő hitelt egyik bank sem), akkor a foglalóként kifizetett összeget akár el is bukhatjuk.  

Babaváró hitel + szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitelek – ezek olyan ingatlanfedezettel felvehető kölcsönök, amelyeknél a hitelösszeg szabadon elkölthető – nagyobb szabadságot biztosítanak a felhasználást illetően, ám a költségük ennek megfelelően magasabb a lakáscélú hitelekénél. Akkor jöhet jól ez a hiteltípus, ha mondjuk a bank nem ad lakáshitelt a kiszemelt nyaralóra, és van másik ingatlanunk, amit fedezetként felajánlhatunk. Ekkor ugyanis a meglévő ingatlanunk lesz a fedezet, a hitel összege pedig maximum ezen ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-a lehet majd. (Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a bankok ettől óvatosabbak is lehetnek!)

A Babaváró és a szabad célú jelzáloghitel kombinálása segíthet akkor is, ha minimalizálnánk a szükséges önerőt, ilyenkor ugyanis a teljes Babaváró saját forrásnak számít, vagyis nem csökkenti a felvehető hitel összegét.

Káros mellékhatások:

Ha Babaváróból, személyi kölcsönből vagy szabad felhasználású jelzáloghitelből vásárolnál nyaralót (vagy nyaralóként funkcionáló lakást, hétvégi házat) akkor azzal is számolnod kell, hogy ezekre nem fogod tudni érvényesíteni a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedést, mert ez kizárólag lakáscélú jelzáloghitelre érvényesíthető. Ez utóbbi a második gyermek után 1 millió forinttal, míg a harmadiknál 3 millió forinttal csökkentheti a fennálló tőketartozást.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés