loading

Babaváró könnyítések a veszélyhelyzet miatt. Mutatjuk a részleteket!

Ahogy azt már korábban megírtuk, meghosszabbítják a lejáró határidőket és kitolják az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig. Most részletezzük, hogy miként érinti ez pontosan azokat, akik mostanában adnának be Babaváró igénylést.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

Meghatalmazással elég az egyik házastárs az igényléshez

A veszélyhelyzet időtartama alatt (vagyis a jelen állás szerint 2021. február 8-ig), valamint az annak megszűnését követő 30. napig a házastársak egyike egyedül is beadhatja a Babaváró támogatás iránti igénylést. Ehhez azonban szükség lesz egy teljes bizonyító erejű magánokiratra, amelyben

 • a pár egyik tagja meghatalmazza a másik felet a Babaváró támogatás iránti együttes igénylés házastárs nevében történő benyújtására;
 • a kölcsönkérelem benyújtásához és a kölcsönszerződés megkötéséhez szükséges jognyilatkozat mindkét házasfél nevében való megtételére;
 • valamint a kölcsönszerződés megkötésére.

Fontos, hogy a meghatalmazást a pénzmosás elleni törvény rendelkezései miatt akkor fogadhatják csak el a bankok, ha korábban már mindkét fél azonosítva volt a pénzintézetnél, például azért, mert ott vezetik a folyószámlájukat. Amennyiben a bank az azonosítást még nem végezte el, akkor az igényléshez a pár mindkét tagjának legalább egyszer személyesen is meg kell jelennie a bankfiókban.

A meghatalmazás nem vonatkozik a bankszámlanyitásra sem, ezért érdemes annak a félnek számlát nyitnia, aki majd a meghatalmazott lesz.

Az egyes bankoknak várhatóan lesz saját meghatalmazotti formanyomtatványuk, és bár a veszélyhelyzet alatti könnyítésekről szóló kormányrendelet nem írja elő ennek a használatát, érdemes erről előzetesen tájékozódni a kiválasztott banknál.

Kitolódó korhatárok

Sokak számára “életmentő” könnyítés, hogy a Babaváró hitel iránti kérelem a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig benyújtható akkor is, ha a feleség a veszélyhelyzet alatt betöltötte a 41. életévét, és egyébként minden egyéb feltételnek megfelelnek. (A Babavárónál alaphelyzetben kikötés, hogy a feleség nem töltheti be a 41. életévét.) Lényeges, hogy a lehetőség azokra is vonatkozik, akik a korábbi veszélyhelyzet végét (2020. június 16.) követően érték el ezt a kort!

Meghosszabbodó fellebbezési, bejelentési határidők

Az elutasított Babaváró igénylés miatt a pároknak lehetőségük van a dokumentáció kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezni a kormányhivatalnál, ám ez a határidő ugyancsak kitolódik a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig. A Bankmonitor szakértői sok esetben találkoznak olyan elutasított kérelmekkel, amelyeket azután egy másik bank sikeresen befogadott, így mindenképp érdemes nem azonnal feladni, hanem újra próbálkozni.

A Babaváró hitel fontos elemei a gyermek/gyermekek érkezéséhez kapcsolódó kedvezmények. Amennyiben például 5 éven belül megszületik a gyermek, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, ezen kívül 3 évre felfüggeszthető a törlesztés. A második gyermek után elengedik a fennálló tartozás 30%-át, valamint újabb három évre szüneteltethető a fizetés, a harmadik babánál pedig a teljes fennálló adósság megszűnik. A megszületett gyermekek bejelentésére most ugyancsak a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig lesz lehetősége a pároknak.

A kamattámogatás megszűnését eredményező okok bejelentésének (válás, mindkét félnek megszűnik a magyarországi lakcíme, a gyermek egyik szülővel sem él együtt) határideje szintén kitolódik.

Tb-jogviszony igazolása

A folyamatos, minimum 3 éves Tb-jogviszony igazolása – legalább a pár egyik tagja részéről – alapvető feltétele a Babaváró hitel igénylésének. Itt annyi a könnyítés, hogy amennyiben a jogviszony a veszélyhelyzet alatt, illetve az azt követő 30 napon belül szakadt meg – például azért, mert valaki elveszítette az állását -, akkor ezt nem veszik majd figyelembe akkor sem, ha 30 napnál hosszabb volt a szünet. Kikötés ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napon belül ismét legyen megfelelő Tb-jogviszony!

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Mr. Wolf szép üzenete

  Mi az az ESG? Hova utazunk? A bróker érzelmei Harrari és Kahneman hülyézik A SPAC-huszárok bukdácsolása Többek közt ezekről beszéltünk e heti adásunkban. Kedves Olvasóink,...

 • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

   A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

 • Haszon.hu Vigyázz, mihez nyúlsz, önkielégítős álvideókkal támadnak a zsarolók

  A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló levelekkel kapcsolatban. Kormányzati intézményekre támadnak a csalók. Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak.A levelek szövegezése egyforma, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amely segítségével az áldozat adatait átmásolták...