Babaváró könnyítések a veszélyhelyzet miatt. Mutatjuk a részleteket!

Babaváró könnyítések a veszélyhelyzet miatt. Mutatjuk a részleteket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-11 Frissítve: 2021-01-19
 

Ahogy azt már korábban megírtuk, meghosszabbítják a lejáró határidőket és kitolják az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig. Most részletezzük, hogy miként érinti ez pontosan azokat, akik mostanában adnának be Babaváró igénylést.

Meghatalmazással elég az egyik házastárs az igényléshez

A veszélyhelyzet időtartama alatt (vagyis a jelen állás szerint 2021. február 8-ig), valamint az annak megszűnését követő 30. napig a házastársak egyike egyedül is beadhatja a Babaváró támogatás iránti igénylést. Ehhez azonban szükség lesz egy teljes bizonyító erejű magánokiratra, amelyben

  • a pár egyik tagja meghatalmazza a másik felet a Babaváró támogatás iránti együttes igénylés házastárs nevében történő benyújtására;
  • a kölcsönkérelem benyújtásához és a kölcsönszerződés megkötéséhez szükséges jognyilatkozat mindkét házasfél nevében való megtételére;
  • valamint a kölcsönszerződés megkötésére.

Fontos, hogy a meghatalmazást a pénzmosás elleni törvény rendelkezései miatt akkor fogadhatják csak el a bankok, ha korábban már mindkét fél azonosítva volt a pénzintézetnél, például azért, mert ott vezetik a folyószámlájukat. Amennyiben a bank az azonosítást még nem végezte el, akkor az igényléshez a pár mindkét tagjának legalább egyszer személyesen is meg kell jelennie a bankfiókban.

A meghatalmazás nem vonatkozik a bankszámlanyitásra sem, ezért érdemes annak a félnek számlát nyitnia, aki majd a meghatalmazott lesz.

Az egyes bankoknak várhatóan lesz saját meghatalmazotti formanyomtatványuk, és bár a veszélyhelyzet alatti könnyítésekről szóló kormányrendelet nem írja elő ennek a használatát, érdemes erről előzetesen tájékozódni a kiválasztott banknál.

Hirdetés

Hirdetés

Kitolódó korhatárok

Sokak számára „életmentő” könnyítés, hogy a Babaváró hitel iránti kérelem a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig benyújtható akkor is, ha a feleség a veszélyhelyzet alatt betöltötte a 41. életévét, és egyébként minden egyéb feltételnek megfelelnek. (A Babavárónál alaphelyzetben kikötés, hogy a feleség nem töltheti be a 41. életévét.) Lényeges, hogy a lehetőség azokra is vonatkozik, akik a korábbi veszélyhelyzet végét (2020. június 16.) követően érték el ezt a kort!

Meghosszabbodó fellebbezési, bejelentési határidők

Az elutasított Babaváró igénylés miatt a pároknak lehetőségük van a dokumentáció kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezni a kormányhivatalnál, ám ez a határidő ugyancsak kitolódik a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig. A Bankmonitor szakértői sok esetben találkoznak olyan elutasított kérelmekkel, amelyeket azután egy másik bank sikeresen befogadott, így mindenképp érdemes nem azonnal feladni, hanem újra próbálkozni.

A Babaváró hitel fontos elemei a gyermek/gyermekek érkezéséhez kapcsolódó kedvezmények. Amennyiben például 5 éven belül megszületik a gyermek, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, ezen kívül 3 évre felfüggeszthető a törlesztés. A második gyermek után elengedik a fennálló tartozás 30%-át, valamint újabb három évre szüneteltethető a fizetés, a harmadik babánál pedig a teljes fennálló adósság megszűnik. A megszületett gyermekek bejelentésére most ugyancsak a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig lesz lehetősége a pároknak.

A kamattámogatás megszűnését eredményező okok bejelentésének (válás, mindkét félnek megszűnik a magyarországi lakcíme, a gyermek egyik szülővel sem él együtt) határideje szintén kitolódik.

Tb-jogviszony igazolása

A folyamatos, minimum 3 éves Tb-jogviszony igazolása – legalább a pár egyik tagja részéről – alapvető feltétele a Babaváró hitel igénylésének. Itt annyi a könnyítés, hogy amennyiben a jogviszony a veszélyhelyzet alatt, illetve az azt követő 30 napon belül szakadt meg – például azért, mert valaki elveszítette az állását -, akkor ezt nem veszik majd figyelembe akkor sem, ha 30 napnál hosszabb volt a szünet. Kikötés ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napon belül ismét legyen megfelelő Tb-jogviszony!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés