Babaváró: véget ér a nyerészkedés a Szuperállampapírral?

Babaváró: véget ér a nyerészkedés a Szuperállampapírral?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-08 Frissítve: 2021-11-09
 

A Babaváró hitel kondíciói annyira kedvezőek voltak az utóbbi időben, hogy akkor is megérhette felvenni a kölcsönt, ha a fiatal pár egyébként nem tervezett gyermekvállalást. Például azért, mert Magyar Állampapír Pluszba fektetve a pénzt komoly nyereséget lehetett elérni még a Babaváróhoz kapcsolódó büntetés megfizetése mellett is. A pénzpiaci hozamok emelkedésével a Babaváróhoz kapcsolódó szankciók mértéke is megemelkedett, az eddigi biztos nyereség pedig lassan a múlt ködébe vész.

A Babaváró hitel egy igen kedvező konstrukció a fiatal párok számára, a hitel ugyanis az első 5 évben kamatmentes, ha ezen idő alatt gyermeke születik a párnak, akkor pedig a kamatmentesség a kölcsön lejáratáig megmarad. A második baba érkezésekor ezen kívül elengedik a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyerek születésekor a a kölcsönből még hátralévő összeg teljes egészében elengedésre kerülne. Amennyiben viszont nem születik 5 éven belül baba, akkor a fiataloknak büntetést kell fizetnie.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora büntetés kapcsolódhat a Babaváróhoz?

A büntetés a Babaváró esetében azt jelenti, hogy a párnak vissza kell fizetnie az államnak az első 5 évben igénybe vett kamattámogatás összegét. Mégpedig egy összegben! Ez a kamat függ az igényléskor érvényes állampapír-hozamoktól, vagyis a büntetés összege nagy mértékbe azon múlik, hogy mikor igényelte a család a kölcsönt. (A Babaváró 2019. júliusi indulása óta ez a büntetés 1,5-2,4 millió forint között változott.)

Miért lehetett jó döntés állampapírt venni a Babaváróból?

A Magyar Állampapír Plusz egy 5 éves futamidejű, fix kamatozású lakossági állampapír. A kamat mértéke a futamidő előrehaladtával emelkedik, az éves átlagos hozam a futamidő alatt 4,95%. Vagyis 10 millió forint befektetésével összesen 2,73 millió forint nyereséget lehet elérni. Ez a hozam pedig magasabb, mint a Babaváróhoz kapcsolódó kiadások nagysága: alapesetben állami kezességvállalási díjat kell fizetni a tőkén felül, aminek összege 5 év alatt 225 ezer Ft.

Gyerek születése nélkül a büntetést rendezni kell az 5. év végén, de ezen összeggel növelten is kevesebb a hitelhez kapcsolódó kiadás, mint a megtakarításon elérhető bevétel. Természetesen gyerekszületés nélkül érdemes lehet a lejáró állampapír összegéből előtörleszteni a kölcsönt, ezzel a hitel nem fog kamatozni az 5. évet követően. (Ha nem születik gyermek, akkor a kölcsön átalakul piaci kamatozású személyi hitellé az 5. év után.)

Mekkora nyereség érhető el 5 év alatt, ha 10 millió Ft Babaváró hitelt Magyar Állampapír Pluszba fektetnénk? Ezzel a módszerrel az elmúlt időszakban több százezer – adott esetben akár 1 milliót is – forintot lehetett nyerni még akkor is, ha nem született gyermeke a családnak.

Milyen hatása van erre a befektetésre az emelkedő pénzpiaci hozamoknak?

Az emelkedő hozamok, ezen belül is elsősorban az állampapírhozamok bizony komoly hatással lehetnek a Babaváró hitelre. Ez érthető, hiszen a büntetés mértéke, illetve a büntetést követő hitelkamat az 5 éves futamidejű állampapír aukciós hozamától függ. Márpedig ez a hozam is folyamatosan emelkedett az elmúlt hónapokban.

Emiatt azt is mondhatnánk, hogy soha nem volt ilyen drága még a Babaváró hitel, mint most novemberben. (Természetesen az igénylők ezt a drágulást csak akkor érzékelnék, ha elveszítenék a kamattámogatást.) Azonban még mindig jó üzlet lehet a kölcsönből Szuperállampapírt venni, hiszen 350 ezer forintot lehet keresni ezzel a lépéssel 5 év alatt. (Azt azonban hozzák kell tennünk, hogy 2019. év végén ez a nyereség meghaladta az 1 millió forintot.)

Azonban már közzétették a Babaváró decembertől érvényes kondícióit is, ami alapján tovább emelkedik a büntetés mértéke. Alig keresne 100 ezer forintot 5 év alatt az igénylő akkor, ha a jövő hónapban Babavárót igényelne azért, hogy a pénzből Magyar Állampapír Pluszt vásároljon, majd ezt követően nem születik gyermeke.

Ráadásul a Babaváróhoz kapcsolódó büntetésre az igénylést megelőző három hónap állampapír-hozama van hatással. Vagyis az elmúlt időszakban tapasztalt hozamemelkedés még nem is épült be teljes egészében a Babaváró kondícióiba. Gyakorlatilag borítékolható, hogy 2022. januárjától már nem éri meg Babaváróból állampapírt vásárolni azoknak, akiknek nem születik gyermekük 5 éven belül.

Ha születik gyerek, akkor természetesen más a helyzet, hiszen a a kölcsön végig kamatmentes marad, illetve a büntetést sem kell fizetni utána. Ha mégis előtörlesztené az adós a Babavárót az 5. év végén, akkor 2,5 millió forintot nyereséget érhetne el a hitel és állampapír kombinálásával.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés