Betöltés

Bajban a lakosság – Egyre több a parlagon heverő pénz

szerző: Bankmonitor
2017-05-21

Az elmúlt pár évben rendkívül alacsony szintekre kerültek a betéti kamatok, ami miatt megindult a mozgolódás a megtakarítások piacán. Például hallatlan mennyiségű pénz áramlott a lakossági állampapírokba. Igen ám, de ezzel egyidejűleg azok tábora is bővült, akik a bankszámlán hagyják a szabad pénzösszegeket, vagy úgy döntenek, hogy inkább készpénzben tartják a megtakarításukat. Azonban sokan nem számolnak a feláldozott hozammal, és az egyre inkább gyorsuló infláció hatásaival, ami miatt mégis megéri befektetni a pénzt.

Hazánk történelmében még soha nem álltak ilyen alacsony szinten a kamatok, amihez a megtakarítási lehetőségek tekintetében a háztartások is nehezen szoknak hozzá. Ha visszagondolunk évekkel ezelőtt még a bankbetétek is átlagosan 5-6%-os kamatozással voltak elérhetők, míg egy betét ma már átlagosan csak 0,2-0,3%-os kamatot fizet. Éppen ezért az utóbbi évek egyik meghatározó folyamata a bankbetétek leépülése volt, aminek nyertesei a befektetési alapok és a lakossági állampapírok voltak. Rengeteg háztartás csoportosította át a megtakarításait ezekbe az eszközökbe, hiszen ezekkel még kedvező hozamot lehet elérni.

Ugyanakkor a tapasztalatok alapján az emberek egy része a szabadon rendelkezésre álló pénzösszegeket nem fekteti be semmilyen módon, hanem csak a bankszámlán hagyja felhasználatlanul. Emellett még a párnaciha is mindig népszerű megoldásnak számít, amit az is mutat, hogy a készpénz igen nagy arányban képviselteti magát a lakossági vagyonon belül.

Ehhez vélhetően köze van az alacsony kamatoknak is, mert sokan úgy érezhetik, hogy nem éri meg a jelenlegi lehetőségek mellett a befektetéssel vesződni (sokaknál még mindig 10%-tól kezdődik az igazi kamat). Ugyanakkor a készpénztartás magas aránya hazai sajátosság is és minden veszélye ellenére sokan meg vannak arról győződve, hogy a párnacihába van a legnagyobb biztonságban a megtakarítás.

A jegybank statisztikái is alátámasztják a bankszámlán lévő összegek és a készpénz szerepét a hazai háztartások életében. Jól látszik, hogy a készpénz és a folyószámla betétek állománya (gyakorlatilag az emberek bankszámláján lévő pénz) egyre nő, ezzel szemben az egyéb lekötött betétek aránya fokozatosan csökken. Ugyan a folyószámla betétek esetében a statisztika nem különíti el, hogy abból mennyi hever tartósan parlagon és mennyi az, ami az emberek folyamatos költései miatt felhasználásra kerül. Mégis meglepő, hogy visszaszámítva egy magyar felnőtt március végén átlagosan 720 ezer forintot tartott a bankszámláján, illetve 537 ezer forintot készpénzben.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Az infláció miatt is résen kell lennünk

Ez azért problémás, mert jelentős hozamáldozata van a folyószámlán tartott nagyobb pénzösszegnek, illetve a készpénztartásnak is, mert biztosra vehető, hogy találunk olyan helyet, ahol sokkal többet tudna fialni a megtakarítás. Ugyan az utóbbi években az inflációval sem kellett számolnunk, de most az is újult erővel csap le ránk és idén már 2,6%-os is lehet éves átlagos infláció. Ez azt jelenti, hogy ha a szabad pénzösszegeket nem fektetjük be valahol, akkor annak a vásárlóereje rohamosan fog romlani.

Ugyanakkor az emberek sokszor a megtakarítási lehetőségeknél nem az infláción felüli hozamot (vagyis a reálhozamot), hanem csak annak az abszolút mértékét figyelik (nominális hozam). Ilyen alapon egy magas inflációval jellemezhető időszakban hiába érünk el magas hozamot, mert a pénz vásárlóértékének romlása elviszi az előnyt.

A mai hozamkörnyezetben meg kell becsülni a jó ajánlatokat és nem szabad irreális elvárásokat támasztani a befektetésekkel szemben. Figyelembe kell venni, hogy ma a legjobb kockázatmentes kamat rövid távon 1,5-2,5%-ra csökkent le, míg a hosszabb futamidőnél is 3,8% a legjobb ajánlat. Ez jelenleg a lakossági állampapírokkal lehetséges, amelyek pontosan a bankbetétekhez viszonyított nagyvonalú kamatozás miatt váltak népszerűvé.

Ha az infláció ellen szeretnénk védekezni, érdemes a prémium állampapírok között nézelődni, amiből jelenleg a 2020/K és a 2022/J sorozatot érjük el, a kamatozás pedig rendre 3,55 és 3,8%. Sajátos jellemző, hogy a prémiumnál a kamatbázist az infláció jelenti, és erre fizet kamatprémiumot, aminek mértéke 1,75 és 2%. Az egyetlen hátrány az, hogy az állampapír a múltbeli inflációból indul ki, így az első kamatfizetésnél már majdnem két éves csúszásba vagyunk a tényleges inflációhoz képest. Azonban a kamatprémium miatt még így is képesek vagyunk reálhozamot elérni.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

9 Hozzászólás

 1. Krausz Ferenc

  A legbiztosabb egy bank széfjében és nem bízva rá senkire!
  Ezekben a magán bankokban én nem bízom. Az sem igaz amit kérdeznek.
  Nem hiszed? Próbáld csak ki…

 2. Molnár Lajos

  “a készpénztartás magas aránya hazai sajátosság is és minden veszélye ellenére sokan meg vannak arról győződve, hogy a párnacihába van a legnagyobb biztonságban a megtakarítás”
  Amikor azok a bankok sivalkodnak, akik a kihelyezett tőke négyszeresét várták vissza, akkor ne csodálkozzanak azon, hogy a lakosság nem bízza rájuk a megtakarításait. Akkor biztosabb otthon. Olyan morál mellett, amelyet a “magyar” bankszektor bemutatott, nem meglepő, hogy a polgár nekik nem hisz, és nem is bízik bennük. Tetszettek volna ezen előbb elgondolkodni…

 3. Medmex fater

  Miért tenném be a pénzem, ha a kamat 840Ft volt, amikor kivettem, 12000Ft-ot levontak! Kommentálni? kell?

 4. Kis Ember

  Ez a banki fiskális mondvacsinált kamatjáték a magyarok, Magyarország tönkretételének egy jól kiokoskodott lépése. Kik irányítják?? nem kell találgatni!!

 5. Lapos Elemér

  Úgy néz ki, hogy a rabló-maffia tervei sikeresek lesznek.
  Álságos, röhejes, mesterkélt intézkedésekkel megszüntették a bankkamatot, miközben vérlázító, 6 ezrelékes tranzakciós adót vezettek be!

  Ennek az lett a következménye, hogy mindenki kivette a pénzét a bankból, csakhogy ekkor -A MÁR TÖBBSZÖRÖSEN MEGADÓZTATOTT PÉNZE UTÁN ÚJRA!- fizetett adót!

  Ez a kp. felvételi jutalékkal együtt kb. 1 %.
  Tehát egymillió forintonként 10 ezer forintot bukott mindenki!!!
  Ezzel is gazdagítva a rabló-maffiát.

  Arról nem is beszélve,hogy sokan ingatlanba tették a felesleget, ezzel pedig létrejött mostanra egy írtózatos buborék az ingatlanpiacon: minden ingatlan kb. 50 %-al túlárazott jelenleg!
  (Pl: a 15 millióért hirdetett panellakások jó, ha 10 milliót érnek!!!)

  Természetesen ebből is a rabló-maffia profitál, hiszen az ingatlan-eladás után adózni kell, a vétel után pedig illetéket kell fizetni.

  Mindezt “persze” a mesterségesen megemelt ingatlanárak után!!!!

  S EZ VOLT AZ EGÉSZ MESTERKEDÉSÜK LÉNYEGE!!!

  Ömlenek is a kasszába a milliártdok, így van is mit onnan kilopni!!!!

 6. gj

  Nagyon igaz az Lapos Elemér írása. Köszönöm.

 7. Csaba Szikora

  Ennél nagyobb szarban sose legyünk.

 8. tutkovics

  Egyetértek Lapos Elemerrel. Ennek a helyzetnek a megoldása szerintem a rengeteg uniós felzárkóztató pénz befagyasztásában rejlik. Ugyanis azok miatt nincs a magyar gazdaságnak betéti kamatot növelő hitel igénye.

 9. vctor

  elég szemétség hogy ennyi tranzakciós adó lenyúzásából csak stadionokra, kisvasútra, felcsúti reptérre fussa – oktatás, eü rendszer romokban..

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.