A betét tízszeresét hozza a lakosság kedvence

 • 2017.05.17.
 • szerző: bankmonitor.hu

Őrült ütemben vásároljuk az állampapírokat, amit jól mutat, hogy átlagosan minden magyarnak bő 600 ezer forintja lehetne befektetve ilyen formában. Azért is lehet ekkora a vételi kedv, mert sok tekintetben a betétek helyettesítői. De, ha jobban megnézzük, akkor sok olyan tulajdonságuk van, ami miatt teljesen érthető az emberek átpártolása. A CashMester hírlevél legújabb része pont ennek jár utána.

Lassan ott tartunk, hogy ha betérsz a bankba, akkor az ügyintézők nem egy akciós lekötött betéttel akarnak levenni a lábunkról, hanem egy “csak most, csak nekünk szóló” állampapírral. Még csodálkozunk, hogy úgy viszik őket, mint a cukrot? 2017 első négy hónapjában 1000 milliárdot adtak el belőlük, ami közel 40%-kal (!) több, mint egy évvel korábban.

Mit jelent ez magyarul?

Miért is veszik meg olyan sokan az állampapírokat? Azért, mert a vásárlók két dolgot néznek: 1) biztonságban legyen a pénzük és 2) visszakapják azt a lejáratkor, minél jobb kamattal. Valójában mindegy is, hogy kinek adnak kölcsönt, ha nem találnak rajta a fogást, akkor a többet hozót fogják választani.

Márpedig a többség néhány hónapos vagy legfeljebb egyéves betétben görgette folyamatosan a pénzét. Ezzel lemondtak a magasabb hozamról, de legalább a bank fizetett, mint a katonatiszt. Ehhez képest nem jelentett nagy változást, hogy a bank helyett a magyar államnak adtak kölcsön egy idő után.

Nem is került a váltás nagy áldozatba, hiszen könnyedén át lehetett utalni egyik számláról a másikra a megtakarítást. Extra költség nem merült fel, sőt az állam teljes garanciát vállalt a pénzre (ellentétben a betéttel, ahol az OBA részleges garanciát ad). Sőt, az állampapír akkor is fizet kamatot, ha idő előtt hozzányúlunk a megtakarításhoz. Nem úgy, mint a lekötött betét, ahol korai kivétel esetén keresztet vethetünk a kamatra.

Olyan hatásos volt az akció, hogy mára átlagosan minden magyarnak 607 ezer forintja van állampapírban.

Miért kellene engem érdekelnie?

Egyelőre semmi sem utal arra, hogy ne az állampapíroknak állna a zászló. Még akkor is igaz ez, ha látszik, hogy visszavágják a kamatozást a friss állampapíroknál. De keveseket érdekel ez, ha egy év alatt így is megkereshetnek legalább 2%-ot, míg az átlagos betéti kamatok 0,2-0,3% körül találhatók. Ráadásként, elég néhány hónapig ott tartani a pénzt, és már biztosan nyereséges az üzlet.

A nagy újítás a kétéves állampapír áprilisi bevezetése volt, láthatóan nagy volt rá az érdeklődés, amire az évesített 2,5%-os hozam a magyarázat. Logikus és erősen ajánlott a több évre szóló papírok választása, azon egyszerű okból, mert annál tovább élvezhetjük a kedvező kamatozást.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

1 Hozzászólás

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.