Betöltés
loading

Banki szolgáltatások, melyekről nem biztos, hogy hallottál! (2. rész)

Az alaptevékenységeiken kívül mit nyújthatnak számodra a bankok? Az is lehet, hogy olyan kincset érő lehetőségeket nem használtál ki eddig, melyeket ki nem hagytál volna, ha tudtad volna, hogy léteznek. Akár van már valamilyen terméked egy banknál, akár nem, érdemes lehet nyitott szemmel járnod, hiszen bárhol rábukkanhatsz aranyat érő pénzügyi termékekre. Cikksorozatunk előző részében már bemutattunk egyes banki szolgáltatásokat, most ezt a jó szokásunkat folytatjuk!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A múlt héten megjelent a banki szolgáltatásokról szóló cikksorozatunk első része, melyben nem közismert banki szolgáltatásokat mutattunk be. Ahogy már olvashattátok, a legfontosabbak közé tartozik többek között a partnerek pénzügyi termékeinek a közvetítése is. Ilyen nagy horderejű volt korábban a lakástakarékok értékesítése is, melyeknek manapság, az állami támogatás megszüntetése után természetesen kisebb a népszerűségük.

A partnerek termékei közül a pénzintézetek bevételeihez a különböző biztosítások (hitelfedezeti, élet-, baleset-, utas-, egészség-, lakás-, vagyon-, felelősségbiztosítás) szemmel látható összeggel járulnak hozzá.

A biztosításokkal kapcsolatban elsősorban azt érdemes kiemelnünk, hogy a pénzintézetek együttműködnek bizonyos biztosítókkal, melyeknek egyes termékeit az ügyfeleik számára értékesítik. Külön érdemes foglalkoznunk a hitelfedezeti biztosításokkal, melyeket a hitelek (lakáscélú jelzáloghitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, személyi kölcsön, hitelkártya, folyószámlahitel) felvételekor tudsz megkötni. Ezekre a legtöbb esetben úgynevezett PPI pontokat kapnak a tanácsadók, azaz általában érdekükben áll ezek értékesítése.

Előfordulhat, hogy a hitel mellé a banki ügyintéző automatikusan megkötné a hitelfedezeti biztosítást is, ezért legyél résen, mert ennek a hitelköltségeden túl általában a hitelösszegtől függő havidíja van! Sokszor jól jöhet a hitelfedezeti biztosítás megléte, de mindig figyelj az apróbetűs részre, és ez alapján döntsd el, hogy megérheti-e megkötnöd! Ez a biztosítás kihúzhat a csávából, ha elveszíted a munkahelyedet, esetleg hosszan tartó táppénzes állományba kényszerülsz, vagy baleset következtében rokkanttá válsz, de akkor is, ha 3-4 napnál hosszabb időre kerülsz kórházba.

Sok adós nem is foglalkozik vele, pedig ha megkötötted, érdemes tudnod a Rád vonatkozó feltételeket. Ha ugyanis olyan események következnek be, melyekre a biztosításod fedezetet nyújt, akkor a biztosítónál (Nem a banknál!) érvényesíteni tudod az igényedet! Az is előfordulhat, hogy akinek a hitelére a biztosítás vonatkozott, elhalálozik, ilyenkor is a hitelfedezeti biztosítás szerződésében foglaltak lesznek az irányadók. Az elhalálozás tényét mind a banknak, mind a biztosítónak be kell jelenteni, ezután a biztosítónak olyan mértékben kell helytállnia a hitel törlesztésénél, ahogy az a biztosítási szerződésben szerepel. Halálesetkor gyakran az egész fennálló hiteltartozást ki kell egyenlítenie a biztosítónak a bank felé, míg más esetekben a biztosító jobbára néhány hónapos, de sokszor maximum 2-szer 6 hónapig tartó hiteltörlesztést vállal át az adóstól.

A bankok általában tisztán kockázati életbiztosításokkal foglalkoznak, befektetési egységekhez kötött biztosításokat ritkán kínálnának, azonban nyugdíjbiztosításra van példa ilyen téren is. A baleset-, az utas- és az egészségbiztosítások esetében előre rögzített, hogy a biztosított milyen esetekben juthat pénzhez. Az utasbiztosításoknál a területi hatálynak (például Európa; Európai Unió; EGT tagállamok; Európa Oroszországon és Törökországon kívüli része vagy az egész világ) és az időbeli korlátnak (alkalmanként, megszakítás nélküli legfeljebb 30 vagy 60 napos kint tartózkodás) történő megfelelés a döntő tényező.

Egyes bankkártyákhoz és hitelkártyákhoz az éves kártyadíjjal már egyúttal megfizeted a baleset-, poggyász- és utasbiztosítás éves díját is, ezért utazás előtt mindenképp győződj meg arról, hogy már rendelkezel-e a megfelelő térítéses összegeket garantáló biztosítással! Minden olyat térítési tételt vizsgálj meg, ami csak előfordulhat, és ellenőrizd, hogy minden lehetséges biztosítási esemény bekövetkezésekor kellő mértékű pénzügyi védelmet nyújt-e a biztosításod! Ha a bankkártyádhoz alapesetben nem jár ilyen ingyenes biztosítás, akkor külföldi utazás előtt érdemes utasbiztosítást kötnöd, de a bankodban a kártyádhoz havidíjas élet- és egészségbiztosítást is tudsz kérni.

Az egészségbiztosítás elsősorban a szerződésben szereplő kritikus betegségek (általában maximum 35 ilyen betegséget sorolnak fel, de létezik olyan biztosítás is, amelyik csak 5-20 ilyen betegség esetén fizet) bármelyikének bekövetkezése esetén nyújt pénzbeli térítést. Azonban az egészségbiztosításoknak is 2 fajtája létezik. Az előbb említettnél a biztosított kapja a pénzt, amikor bekövetkezik a káresemény, míg a másik fajtánál közvetlenül az egészségügyi intézménybeli ellátás finanszírozása történik meg, melyet közvetlenül a vizsgálatot, szűrést vagy műtétet végző magán egészségügyi intézménynek fizet ki a biztosító. Az egészségbiztosítások egy része az említetteken felül pénzügyi védelmet nyújthat hosszan tartó betegség (táppénz), kórházi tartózkodás, különböző balesetek és rokkanttá válás esetén is.

A pénzintézetek előszeretettel értékesítik a lakásbiztosításokat is. Ha a lakásbiztosítást a lakáshiteled igénylésekor kötöd meg, akkor a lakáshiteledre a bankodtól kamatkedvezményt is kaphatsz! Nyilván, a bankod csak olyan lakásbiztosításokat tud ajánlani, amely biztosítókkal szerződésben áll. Járj utána, számold ki, hogy a kamatkedvezményért cserébe a lakásbiztosításodat megéri-e a banknál megkötnöd! Ha a matek után igen a válaszod, akkor élj a kamatkedvezmény lehetőségével!

A lakásbiztosításnak része lehet a felelősségbiztosítás is, mely például a szomszédoknak való károkozás (például a kertedben álló fa rádől a szomszéd házára, és kárt okoz; csőtörés következtében elúszik a szomszéd lakása) alapján is fizet. A lakásbiztosításodhoz tartozhat még ingóság- és vagyonbiztosítás is. Arra érdemes felhívnunk a figyelmedet, hogy a vagyonelemeket célszerű jegyzékszerűen, dokumentumokkal és fényképekkel alátámasztva feltüntetned. Ez a káresemények bekövetkezésekor számíthat, amikor a biztosítótól az elvárt összeget szeretnéd megkapni.

Ha bármilyen pénzügyi kérdésben információra van szükséged, bátran használd az alábbi kalkulátorainkat, hogy megtudd, melyik banknál számíthatsz a legjobb megoldásra!

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be a válság alatt?

A lakáshitel, személyi kölcsön kamata a járvány kitörése óta érdemben nem változott. Az ingatlan áremelkedés azonban megállt, sőt sok helyen még csökkenést is érzékelhetünk. Emiatt sokan azt gondolhatják elérkezett az...

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
  • alapblog Örkény István: A borék (1948), részlet

    Örkény István: A borék (1948), részlet. Játszódik egy katonai kórházban Budapesten, 30-as évek. Várhegyi kórházparancsnok, Tordai őrmester   VÁRHEGYI Mi van itt, Tordai? Maga mondja... The post Örkény István: A borék (1948), részlet appeared first on alapblog.