Bankkártya a gyereknek 7 éves kortól? Egy szülő tapasztalatai

Bankkártya a gyereknek 7 éves kortól? Egy szülő tapasztalatai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-23 Frissítve: 2022-08-24
 

A fiunk nemrég lett 15 éves, ám 12 éves kora óta saját bankkártyája van, erre kapja azóta a zsebpénzét. Gyakran vásárol online felületen játékokat és elektronikai eszközöket, általában euróért vagy amerikai dollárért, így a saját kártya valóban nagy szabadságot ad neki. Osztálykirándulásokra, táborokba vagy akár a vidéki rokonok meglátogatásakor is ezt viszi magával, ha pedig nem tud kártyával fizetni, akkor készpénzhez juthat bármelyik ATM-ből. Az is megnyugtató, ha pénzre van szüksége, akkor mobilalkalmazáson keresztül bármikor pénzt tehetünk a számlájára, ami azonnal megérkezik, így ő és mi is biztosak lehetünk abban, hogy nem marad bajban.

Ez a cikkünk kicsit kilóg a sorból, mert nem annyira precíz, szakmai leírása egy terméknek, inkább olyan személyes tapasztalat, amit szeretnék megosztani a hasonszőrű szülőkkel. Régóta Revolut számlám van, amit anno azért nyitottam, mert az ajánlást küldő ismerősöm ezzel némi jutalékhoz jutott. Vesztenivalóm nem volt, az alapcsomag és a hozzá tartozó bankkártya ingyenes volt, ha pedig nem tetszik a dolog, nagyon egyszerűen meg lehet szüntetni a számlát.

Hirdetés

Hirdetés

Bankkártya akár 7 éves kortól

Nem sokkal ezután a fiam azzal jött haza az iskolából, hogy bankkártyát szeretne magának, el is kezdtem utánajárni a lehetőségeknek. Ekkor derült ki, hogy az ingyenes Revolut számlához nyitható egy darab Junior számla (ezt nevezték át később Revolut<18-ra), ami 7 éves kortól elérhető, ráadásul ennek még csak díja sincs. (A fizetős számlákhoz csomagtól függően 2, illetve 5 gyerekszámla nyitható.) A fiam hamar birtokba vette az ehhez tartozó mobilalkalmazást, illetve a bankkártya is pár nap alatt megérkezett.

Azonnali pénzfeltöltési lehetőség

A számlára a szülői alkalmazásból bármikor díjmentesen lehet pénzt áttenni, és ami nagyon fontos, a tranzakció gyakorlatilag azonnal teljesül. A Revolut<18 számlához egy elektronikus Mastercard kártya jár, amivel bármelyik POS terminálon és online üzletben lehet fizetni, de havonta 25 ezer forint készpénzt díjmentesen felvehető bármelyik ATM-ből. Beállítható rendszeres pénzfeltöltés is – heti vagy havi zsebpénz például -, ami tulajdonképpen egy állandó átutalási megbízás.

Több szülőt is kezel a rendszer

A Revolut<18 számla egyetlen főszámlához tartozik, ám lehetőség van más szülőket is megadni, akik ugyancsak látják a tranzakciókat, valamint pénzt küldhetnek a gyereknek. Ugyanakkor a társszülő pénzt nem vehet vissza, míg a főszámla tulajdonos ezt bármikor megteheti. Például, ha a gyereket küldjük el bevásárolni, akkor nagyobb összeget tölthetünk fel a számlájára, ha pedig végül nem költi el azt, akkor a visszajárót egyszerűen „visszaszippantjuk”.

Csak forint

A Revolut főszámla egyik nagy előnye az, hogy számos devizanemben hozhatunk létre alszámlákat, így a pénzünk egy része például euróban, amerikai dollárban vagy éppen horvát kunában is lehet, ha pedig az adott devizában fizetünk, akkor automatikusan ebből a zsebből egyenlítjük ki a cehhet, váltás nélkül. A gyerekszámlán azonban kizárólag forint tartható, ami nálunk nem szerencsés, mert a legtöbb játékért euróban kell fizetni.

Mi történik, ha elveszik a kártya?

Sajnos velünk is megtörtént egyszer, hogy a fiunk a sportpályán hagyta a táskáját, természetesen a tárcájával együtt, mire pedig visszament érte, már bizony lábakélt. A bosszúságon túl azonban nem ért minket nagyobb veszteség, a kártyát ugyanis a szülői alkalmazásból azonnal letiltottuk, egyben meg is rendeltük az új lapot, ami napokon belül meg is érkezett. A történtek magát a számlát nem érintették, így változatlanul élt tovább.

Kézben tarthatja a szülő a dolgokat?

A szülők részéről alapvető elvárás, hogy kézben tarthassák gyerekeik pénzügyeit, rálátásuk legyen a költésekre. Ez nálunk is így volt, bár előre megbeszéltük, hogy nem fogunk visszaélni a lehetőséggel. A szülő a kártyán letilthatja például a lehúzásos és az érintéses fizetést, vagy akár a készpénzfelvételt, de az online tranzakciók is korlátozhatók. Ezen kívül kiadási limitet is beállíthatnak, ami akkor különösen hasznos, ha a gyereknek már nagyobb összeg gyűlt össze a számláján. Mi egyébként mindent engedélyezünk a fiunknak, ám mivel akár 7 éves kortól is lehet valakinek Revolut számlája és kártyája, az elővigyázatosság indokolt lehet.

Segíthet a pénzügyi nevelésben a saját bankkártya?

Kutatások szerint kártyával hajlamosak vagyunk könnyebben költeni, egyszerűen azért, mert az elektronikus pénz kiadása kevésbé „fáj”. Nekünk is volt ilyen tapasztalatunk, de egy idő után azt láttuk, a fiunk inkább spórolós lett. A pénzügyi nevelésben segíthet az is, hogy a gyerekek célokat állíthatnak be maguknak, ami jó motiváció a megtakarításhoz.

Mire nem jó a Revolut?

Felnőttek esetében a Revolut elsősorban második bankszámlaként használható, ám mivel nem áll a számla mögött hazai bank, magyar bankszámla sem tartozik hozzá. Emiatt a munkáltatók nem utalnak rá bért, mint ahogy hitelfelvételnél a bankok sem fogadják el, ami azért okozhat gondot, mert három havi bankszámla múlt nélkül nem kaphatunk lakáshitelt, személyi kölcsönt vagy éppen Babaváró hitelt sem. Ha valaki a gyerekének szeretne bankszámlát és kártyát, akkor is érdemes lehet magának Revolut számlát nyitni – ez ugyanis a gyerekszámla feltétele -, már csak azért is, mert az alap csomag díjmentes.

Kalkulálj
Ha megkeresnéd a számodra elérhető legolcsóbb, akár teljesen ingyenes bankszámlát, akkor használd a Bankmonitor bankszámla kalkulátorát. Jó tudni, hogy már több, teljesen ingyenes bankszámla is elérhető Magyarországon, ezeknek pedig nem csak havi díja nincs, de az utalásért és a bankkártyáért sem kell fizetnünk.

 

 

Hirdetés
Hirdetés