Betöltés
loading

Bankkártya vagy készpénz, melyik éri meg jobban?

A lakossági készpénzállomány egyre magasabb Magyarországon. Ez nagyrészt köszönhető a jelenlegi alacsony hozamoknak, hiszen kevés olyan megtakarítás van jelenleg, ami miatt érdemes lehet pénzünk egy bankban tartani. Ráadásul egy bankszámla használatának egyre magasabbak a költségei. De tényleg minden bankszámla olyan drága?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

2019 III. negyedévére a lakossági készpénzállomány tovább növekedett az MNB kimutatása szerint, és elérte az 5 ezer milliárd forintot. Az otthon tartott pénzünk nem termel nekünk semmilyen hozamot, akkor mégis miért nem tartjuk azt egy bankban, valamilyen megtakarításban?

A jelenlegi kamatkörnyezet nem kedvez a befektetőknek, legalábbis azoknak, akik alacsony kockázat mellett szeretnének nyereséget elérni. A bankbetétek kamata eléggé alacsony, ugyanakkor a lakossági állampapírokkal már az inflációt meghaladó nyereség érhető el. Kiemelten igaz ez a magyarok jelenleg legnépszerűbb befektetésére a Magyar Állampapír Plusz kötvényre, mellyel 5 éves futamidőre 4,95% EHM érhető el.

Mennyibe kerül bankszámlán tartani a pénzünk?

Természetesen az összes pénzünk nem fektethetjük be, szükségünk van mindennapi szükségleteinkhez, váratlan kiadásainkhoz könnyen felszabadítható összegre is. A készpénzállomány növekedéséből úgy tűnik ezt az összeget nem bankban tartjuk, hanem otthon.

Ez magyarázhatnánk azzal, hogy az egyes bankszámlák drágák, nem szeretnénk pénzünk bankszámlára helyezéséért még fizetni is. Ugyanakkor a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátora szerint számos 0 forintos számlavezetési költségekkel rendelkező számla érhető el Magyarországon. Sőt a CIB ECO bankszámlánál – melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni –  sok esetben az egyes tranzakciókért sem kell fizetnünk. Vagyis kaphatunk egy teljesen ingyenes bankszámlát.

Otthon is ingyen tarthatjuk a pénzünk, de ne felejtsük el egy pénzintézetben biztonságban van megtakarításunk. Sokan nem szeretnek nagyobb összeggel a pénztárcájukban elmenni otthonról, sőt otthon sincs teljes biztonságban pénzünk, sajnos bármikor betörhetnek lakásunkba is.

Ha bankszámlát nyitunk, akkor viszont biztonságban tudhatjuk megtakarításunk, mégis bármikor hozzáférhetünk bankkártyánk segítségével. Természetesen ellophatják a plasztik lapot, de ebben az esetben is számos biztonsági elem védhet minket.

PIN kód, és bankkártya limitek

Számos tranzakció esetében kérik tőlünk 4 számjegyű PIN kódunkat – ezt soha ne tartsuk a bankkártyánkkal egy helyen -, ennek ismerete nélkül egy tolvaj sok esetben nem tudná használni ellopott kártyánkat.

Léteznek különböző limitek, melyek felett a kártyánk nem használható. Külön vásárlási és készpénzfelvételi limitösszeget adhatunk meg. Ennél nagyobb összegű tranzakciót egy napon belül nem teljesíthet a bank.

Emellett meghatározhatjuk, hogy naponta hány vásárlást, készpénzfelvételt kezdeményezhetnek a kártyánkkal. Sőt számos pénzintézetnél a sokak által kockázatosabbnak tartott internetes vásárlásokra külön maximális limitösszeget adhatunk meg.

Ebből már látható, hogy egy bankszámla ugyanúgy ingyenes lehet, mint a készpénz, ugyanakkor sokkal biztonságosabb annál, mint ha otthon tartanánk pénzünk a párnánkba varrva.

Valamennyi készpénzre mindenképpen szükségünk van

Egy bankszámla nem helyettesítheti teljes egészében a készpénzt. Nem mindenhol tudunk például kártyával fizetni. Ezekre a helyzetekre felkészülve, mindenképpen érdemes valamennyi pénzt a tárcánkban tartanunk.

Emellett lehetnek olyan váratlan helyzetek is, amikor gyorsan kell nagyobb összeghez jutnunk. Például tönkre mehet a kazánunk, melyet gyorsan meg kell javíttatnunk, szükség esetén újat vásárolnunk. Itt akár problémát is jelenthetnek a korábban említett limitek, hiszen ezek gátat szabhatnak egy nagyobb összegű vásárlásnak, készpénz felvételnek. A limitek emelése pedig időt vehet igénybe, ráadásul van olyan bank, ahol pénzbe is kerül.

Bankmonitor tipp: Mindenképpen érdemes lehet bankszámlán tartanunk pénzünk, így akár költségmentesen tudhatjuk vagyonunk nagyobb biztonságban. Ugyanakkor érdemes otthon tartani valamennyi készpénzt váratlan helyzetekre.
Bankszámla kalkulátor
Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Díjakat emel a Revolut!

A Revolut emailben értesítette az ügyfeleit arról, hogy hamarosan megemeli a díjakat bizonyos tranzakciókra vonatkozóan. A döntés hátterére magyarázatot adhat a turizmus jelentős visszaesése, amely az elmúlt hónapokban világszerte tapasztalható...

6 szempont, ami alapján érdemes bankszámlát választani

Napjainkban a mindennapi élet szerves részévé vált a bankszámla. A legtöbben oda kapjuk a fizetésünket és onnan intézzük a vásárlásainkat, egyéb kiadásainkat. Sokan azonban a bank, a számla kiválasztásánál nem...

Blogajánló
  • alapblog NEM veszek aranyat

    A blogon többször elhangzott már, hogy az arany jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban, hiszen negatív reálkamatok mellett sikeres időszaka szokott következni. Jelentős pozíciónk... The post NEM veszek aranyat appeared first on alapblog.