Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-23
 

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s nem számíthat fel díjat, költséget annak kiadásáért.

A Központi Hitelinformációs Rendszerről (KHR vagy „adóslista”) szóló törvény alapján bárkinek joga van ahhoz, hogy az ott nyilvántartott adatait megismerhesse. Az adatok megismerésére az ügyfélnek ún. saját hiteljelentést kell igényelnie. Ez a kérelmező személyéről és a hozzá kapcsolódó pénzügyi szolgáltatási szerződésekről a KHR-ben tárolt valamennyi információt tartalmazza, sőt azt is, hogy ezeket pl. melyik bank vagy pénzügyi vállalkozás (hivatalos nevén referenciaadat-szolgáltató) adta át a KHR-be. Ráadásul megismerhető az is, hogy ki, mikor és milyen jogcímen kérte le a kérelmező adatait a KHR-ből.

Hirdetés

Hirdetés

Hol kérhetjük a hiteljelentést? 

A saját hiteljelentés bármelyik magyarországi referenciaadat-szolgáltatónál és a KHR-t működtető BISZ Zrt.-nél is igényelhető (tehát nem csak ott, amellyel az ügyfél szerződésben áll). Referenciaadat-szolgáltatók a hazai pénzügyi, pénzforgalmi, illetve elektronikuspénz-kibocsátó intézmények, a biztosítók, befektetési vállalkozások, pénztárak, közraktárak, amelyek szolgáltatásaik (pl. hitel, pénzügyi lízing, papír alapú készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel kapcsolatos szolgáltatás, kezesség és bankgarancia vállalás, követelésvásárlás, értékpapír-kölcsönzés, közraktár általi zálogkölcsön) révén a KHR tagjai. Mellettük a Diákhitel Központ, és az adósságrendezésért felelős Családi Csődvédelmi Szolgálat is e körbe tartozik.

Nem kérhetnek pénzt érte

A KHR-törvény alapján egyetlen referenciaadat-szolgáltató sem utasíthatja el a saját hiteljelentés iránti kérelem befogadását, s nem irányíthatja át a hozzájuk fordulókat más referenciaadat-szolgáltatóhoz vagy a BISZ Zrt.-hez. A megkapott kérelmet legkésőbb 2 munkanapon belül továbbítania kell a BISZ Zrt. felé, amely 3 napon belül küldi vissza neki a kért adatokat.

2 napon belül megkaphatjuk

A referenciaadat-szolgáltató ezután 2 munkanapon belül zárt módon, kézbesítési bizonyítvánnyal feladott iratként vagy – a kérelmezők igénye szerint – elektronikusan juttatja el a saját hiteljelentést a kérelmezőnek. Annak tartalmát tehát ő nem, csak a címzett ismerheti meg. A referenciaadat-szolgáltatók e kérelmek befogadásáért és a szolgáltatásért nem számíthatnak fel költséget, díjat a jogszabály szerint.

Bankmonitor tipp: A KHR-ből történő hiteljelentés fontos lehet akkor is, ha újabb kölcsön felvételét tervezzük, hiszen a jövedelmünknek az új és a meglévő hitelek havi törlesztőit együttesen kell „elbírnia”. Hogy a jövedelmed maximum mekkora hányadát fordíthatod törlesztésre, az a hitel típusától és kamatperiódusától is függ.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés