Betöltés

Befektetés 50 millió forint felett: mire számíthatsz?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-26

60-70 millió forinttól már elérhető, de 100 millió forint feletti vagyontól már szinte „kötelező” privátbanki szolgáltatást igénybe venni. Nagyon nem mindegy viszont, hogy ez mennyibe kerül. Érdemes odafigyelni, mert az alábbi körképünkből kiderül: súlyos százezreket dobhatunk ki évente az ablakon!

Azt persze tudni kell, hogy a privátbankok árazása nem transzparens, a szolgáltatók a személyes tárgyalások során gyakran sokkal alacsonyabb valós árakat adnak az ügyfeleknek ahhoz képest, ami a kondíciós listákban szerepel.

Privátbanki alapok

A privátbanki szolgáltatás az a szerviz, amelyet a bankok a legvagyonosabb magánszemélyeknek kínálnak. Általában 50-60 millió forintos vagyontól elérhető és sok-sok extra szolgáltatást tartalmaz(hat). Hogy pontosan mik a belépési korlátok és mik a szolgáltatások, azt a fent linkelt cikkünkből tudhatod meg.

Már a fent említett cikk összeállításakor is egyértelmű volt nekünk, hogy a privát banki szolgáltatások összehasonlítása bizony nehéz feladat. Mostani cikkünkhöz részletesebb adatokat kértünk a szolgáltatóktól és három okból volt még nehezebb a dolgunk:

 1. Sok szereplő egyszerűen nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseinkre, mondván, hogy nem akar összehasonlításban szerepelni.
 2. Aki válaszolt a kérdéseinkre, azok között is sok olyan szolgáltató volt, aki szelektíven válaszolt, bizonyos pontokat kihagyott.
 3. Akik szorgalmasan és transzparensen választoltak az összes kérdésünkre, még azok is sokszor felhívták a figyelmet: a megadott adatok csak az „irányadó díjaik”, amik az árlistájukban szerepelnek. Valójában az ügyfél egyedi igényei alapján a tárgyalások során ezektől gyakran eltérnek.

Mennyiért kapod? Az attól függ…

Ezek után sokszor felmerült bennünk, hogy írjunk-e egyáltalán cikket a privátbankok összehasonlításáról, de végül úgy döntöttünk, hogy amit lehet, azért összehasonlítunk, hiszen a megadott listaárak között sokszor nagyon nagy különbségeket találtunk.

Kezdésként rákérdeztünk, hogy a privátbanki szolgáltatók mennyiért vezetnek számlát az ügyfeleiknek. A válaszokat a következő táblázat tartalmazza:

privátbanki folyószámla

Látható, hogy valahol ügyfélvagyontól függ a számlavezetési díj, míg máshol fix, vagy számlacsomag alapú. Ráadásul sok helyen egy tartományt adtak meg, amin belül az ügyfél egyedi árazást kap. Így, vagy úgy, de az látszik a táblázatból: éves szinten akár százezer forintos nagyságrendű spórolást érünk el, ha jól átgondoljuk a szolgáltató választást. Persze alább még megnézzük, hogy ezek az árkülönbségek mennyire érezhetők meg a szolgáltatási színvonalban.

A tartós befektetési számla (TBSZ) számlavezetése már sok esetben ingyenes, vagy fix, pár ezer forintos tétel:

privátbanki tartós befektetési számla (TBSZ)

Vételi és eladási jutalékok

A privátbanki szolgáltatók és ügyfeleik számára az egyik legfontosabb eszközkategória a befektetési alap. Éppen ezért megnéztük, hogy a befektetési alapokba/alapokból milyen tranzakciós díjak mellett lehet betenni/kivenni a pénzünket.

Az adásvétel árazása még több tényezőtől függ, mint a számlavezetési díj. Ilyen például, hogy

 1. milyen kibocsátótól vásárolsz befektetési alapot (a szolgáltatók általában olcsóbban adják a saját vagy cégcsoporton belüli alapjaikat: ilyen az OTP Banknál az OTP-s alapok, vagy UniCredit Banknál a Pioneer Alapkezelő termékei),
 2. milyen típusú értékpapírt vagy befektetési alapot vásárolsz (pénzpiaci alap, kötvény alap, részvény alap, stb),
 3. milyen gyakran fektetsz be.

A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében mi a vállalatcsoporton belüli részvényalapokat vettük figyelembe az alábbi táblázatunkban.

 prvátbanki jutalék adás vétel költség

Amint látható, a díjterhelés két iskola szerint oszlik meg: vagy a vételnél terhelik meg jobban az ügyfelet a szolgáltatók, vagy pedig az eladásnál (mindkettő együttes alkalmazása is elképzelhető, de nem jellemző). Fontos megemlíteni, hogy az is eltérő lehet, hogy milyen módon tudjuk megadni a megbízásokat. Bizonyos szolgáltatónál internetbankon és telefonon keresztül is elérhető a termékpaletta széles kínálata, míg egyes szolgáltatóknál csak az egyik lehetőség adott.

Ettől függetlenül a fenti táblázatból látszik, hogy a befektetési alapok adásvételekor is megéri odafigyelni a költségekre. Van szolgáltató, ahol ingyenesen, vagy egy ezresből megúszhatunk egy oda-vissza tranzakciót, de van, ahol ugyanezért a betett vagyon egy vagy több százalékával fizetünk.

Mit kapsz a pénzedért?

Az árazás azonban csak egy szempont. Sokszor előfordul, hogy egy drágább szolgáltatóról kiderül, hogy valójában sokkal több szolgáltatást nyújt, mint az olcsóbb versenytársa. Ügyeljünk, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy Trabantot próbálunk Mercedes-szel összehasonlítani.

Az elérhető szolgáltatások esetén talán könnyebb összehasonlítást tenni, mint díjazásban. Ám itt is érdemes kiemelni, hogy ez a szolgáltatási kör annyira exkluzív, hogy a privát bankár sok esetben olyan területen is segít az ügyfelének, ami nem feltétlenül a munkaköre. Nem egy történetet hallottunk, amikor a bankár ajánlott egy fogorvost, jó ügyvédet, vagy egy üzleti partnert. A következő táblázatból az derül ki, hogy mi az, amit egy privátbanki szolgáltatótól elvárhatunk:

privátbanki szolgáltatások

Nehéz választás

A privátbanki kiszolgálás árazása kevésbé transzparens és sokkal inkább egyedi ajánlatok jellemzik ezt a piacot. Mivel idehaza alig több, mint egy tucat privát banki szolgáltató működik, nem ajánlatos egyesével végigjárni azokat, maximum akkor, ha valaki nagyon ráér. Ez általában a vagyonos ügyfelekre jellemző a legkevésbé.

Reméljük, hogy cikkünkkel tudtunk segíteni legalább abban, hogy gyors, de semmiképpen sem teljes áttekintést adjunk. Úgy véljük, hogy a fentiekből már mindenki ki tudja választani azt a 2-3 szolgáltatót, akivel szívesen találkozna személyesen is.

A Bankmonitor gyakran nyújt segítséget, vagyonos ügyfeleknek abban, hogy megtalálják a megfelelő partnert. Volt rá példa, hogy több százmillió forintos Svájcban tartott privátbanki portfóliót világítottunk át és olyan hibákat találtunk, amiket halandóként nehéz lett volna kiszúrni. Sajnos sok szolgáltató közelíti meg ezt a kérdést úgy, hogy „akinek sok pénze van, azon lehet a legtöbb pénzt keresni”. Ha szeretnél segítséget kérni a megfelelő privátbank kiválasztásához, akkor írd meg nekünk a kérdésedet az alábbi űrlapon és mi felvesszük veled a kapcsolatot. 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

karácsonyi ajándék

Bankfiókok ünnepi nyitva tartása

2018. 12. 21.

Az év vége mindig nehéz időszak abból a szempontból, hogy ilyenkor a bankfiókok is alacsony fordulatszámon működnek. Ezért, ha ügyet intéznél, esetleg pénztárnál vennél fel vagy fizetnél be pénz, akkor...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.