Betöltés

Mi az a privát banki szolgáltatás és ki kaphatja meg?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-08-10

“A privát bankárom hívott.” – ez az a mondat, amit úgy gondoljuk, hogy csak golfozó milliárdosok száját hagyja el. Pedig a privát bankolás nem olyan misztikus, mint amilyennek a hétköznapi ember hiszi: akár már néhány tízmilliótól kaphatunk ilyen kiszolgálást, ám 60 millió forint kell egy átlagos szolgáltatóhoz. De van ahol már 1 milliótól elérhető ez a szolgáltatás, igaz, ez utóbbit euróban kérik… Ismerkedjünk meg a privát banki szolgáltatások világával!

A privát bankolás majdnem egyidős a bankok történetével. A valódi privát vagyonkezelést először Velencében kezdték meg az 1600-as évek végén 1700-as évek elején. Későbbi az igazi központja áttolódott Svájcba és Liechtensteinbe és királyi családokon kívül más 1-2 millió euróval, vagy dollárral rendelkezőnek is nyitva állnak. Ilyen például a 1692 óta működő Coutts, vagy 1920 óta privát banki kiszolgálást nyújtó LGT.

Akinek ma Magyarországon van valamilyen elképzelése a privát ügyfélkiszolgálásról, az is általában a puha szőnyeget, drága festményt a falon és személyi bankárt képzeli maga elé, egy szép tárgyalóban. Alapvetően azonban ezek csak a külsőségek. A lényeg itt is a részletekben rejtőzik. Először érdemes tisztázni, mit is jelent, hogy valaki privát banki szolgáltatásban részesül!

Több út, ugyanaz a cél

A fent említett külsőségeken túl van néhány dolog, amelyet minden privátbanki szolgáltató sztenderden kínál az ügyfeleinek.

 • Személyünknek dedikált bankár, akit gyakorlatilag bármikor direktben hívhatunk telefonon, ha szeretnénk valamit elintézni.
 • Fiókba szinte soha nem kell mennünk, ha személyes jelenlétre van szükség (pl aláírás), akkor a bankárunk keres fel bennünket, ahol nekünk kényelmes. Ha mégis fiókba mennénk, akkor a sorbanállást nyugodtan felejtsük el és készüljünk fel az exkluzív kiszolgálásra.
 • Az ügyek átfutási ideje általában sokkal kisebb, tehát hamarabb el tudjuk intézni banki ügyeinket.
 • Egykapus kiszolgálás az említett bankárnál: a tranzakciós és a befektetési ügyeinket szinte biztosan egy helyen, sorbanállás nélkül intézhetjük és sokszor még a hitelügyeinket, illetve a cégügyeinket is átveszi az adott bankár, de legalábbis segít gördülékenyebbé tenni azokat.
 • A hétköznapi banki termékeket (átutalás, számlavezetés, bankkártya, stb) általában ingyen, vagy jutányosabb áron kapjuk.
 • A privát banki kiszolgálásban részesülő ügyfél sokszor nem csak kényelmi szolgáltatásokat kap, hanem több terméket ér el, mint az adott szolgáltató átlag ügyfele (többféle hitel, többféle befektetés, stb).
 • Gyakran exkluzív termékekre, szolgáltatásokra is jogosult. Ilyenek lehetnek a presztízs értékű bankkártyák, műkincstanácsadás, adótanácsadás, vagy egy ilyen ügyfélkörnek kialakított befektetési alap, egyéb befektetési forma.

Ám a privát bankolás célja mindig ugyanaz: az ügyfél pénzét (azaz a mi pénzünket) gyarapítani. Hogy miként valósítják ezt meg a különböző szolgáltatók, több út is létezik. Ezek közül két legelterjedtebb, a tanácsadás és a vagyonkezelés.

Tanácsadás

Tulajdonképpen ez is egyfajta vagyonkezelés, ám sokban különbözik a köznyelv által használt vagyonkezeléstől. Ennél a fajta privát banki kiszolgálásnál az ügyfélnek (azaz nekem) bele kell egyezni minden egyes megvalósult ügyletbe. A privát bankár ebben az esetben csak ellát tanáccsal, konkrét befektetést javasolva, de meg nem kötheti nélkülünk. Megmondhatja a konkrét befektetési arányokat, hogy meddig érdemes tartanunk, ám fontos, hogy a vételhez és az eladáshoz is szükség van a beleegyezésünkre. Tudtunk nélkül a privát bankárunk „nem vehet egy doboz gyufát sem”. Tehát ez a fajta privát banki kiszolgálás egyrészt kevésbé engedi át a kontrollt, de mindeközben nagyobb terhet is ró ránk: mindig, minden terméket, piaci szituációt meg kell ismernünk, és az adott helyzetben döntenünk kell. Mindegy, hogy az a döntési szituáció milyen bonyolult helyzetből adódott és éppen a nyaralásunk kellős közepére esik. Tehát a tanácsadás kétélű fegyver: kézben tarthatjuk a pénzügyeinket, miközben olyan tanácsokat kapunk, amikhez az átlagember nem fér hozzá, de foglalkoznunk is kell ezekkel a tanácsokkal, nekünk is energiát kell beletennünk abba, hogy a vagyonunk gyarapodjon. És a legfontosabb: ha valami nem sikerült, akkor nem csak a privát bankunkat, hanem magunkat is hibáztatnunk kell.

Vagyonkezelés

A másik nagy iskola, a szakszóval diszkrecionális vagyonkezelésnek hívott klasszikus vagyonkezelés. Ennél a szolgáltatásnál a döntést kiengedem a kezem közül, és rábízom egy szakemberre. Ő nem fog felhívni a nyaralásom alatt, hogy döntési helyzetbe került a befektetésem. Ő megteszi a szükséges lépéseket. És honnan tudja, hogy én hogyan döntöttem volna? Az egész együttműködést megelőzi egy részletes kockázatfeltáró teszt és nyilatkozat. Már az elején megállapítjuk, hogy mi az, ami számomra belefér, és mi az, ami nem. Ezt szerződésben rögzítjük, amitől a vagyonkezelő nem térhet el. Ennek szellemében, hozza meg a döntéseket, kezeli vagyonunkat.

Más vagyonkezelési lehetőségek 

A fenti két fő vagyonkezelési iskola mellett azért még találhatunk más típusú vagyonkezelést is. Ilyen például, amikor egy-egy befektetési alapot úgy alakítanak ki, hogy alkalmas legyen privát banki vagyon fogadásra. Ilyen esetben a kockázatfeltárás után vagyonunk egy befektetési alapba vándorol. Ennek egy verziója, amikor mintaportfóliók kerülnek kialakításra, és a hasonló ügyfelek pénzét ugyanazokba a befektetésekbe (egyazon arányokkal) fektetik be. Bizonyos szolgáltatóknál több lehetőség közül is válogathatunk, ám arra szinte mindenhol lehetőség van, hogy egy általunk elképzelt befektetést beszerezzünk.

Díjazás

A puha szőnyeg és a kép a falon sincs ingyen. Díjak tekintetében eltérőek a szokványok. A privát bankolásért valahol havi díjat számolnak fel, ám létezik olyan szolgáltató, ahol nincs külön havi díja a szolgáltatásnak. A főbb modellek a teljesség igénye nélkül következők:

 1. Fix havi/negyedéves díjat fizetünk, általában vagyonarányosan. A tranzakciók és a tanácsadás nem kerül külön pézbe. A fix díj ilyenkor jellemzően az elhelyezett vagyon 0.5-1%-a évente. Százmillió forint esetén ez ugyebár évi fél-egymillió forint egy évben, azaz havi 50-100 ezer forint.
 2. Van egy fix havi/negyedéves díj (általában alacsonyabb az előző pontban említett fix díjnál), de emellett tranzakciós díjakat is fizetünk (amelyek szintén alacsonyabbak a sztenderd banki díjaknál).
 3. Nincs fix díj, de a tranzakciókért fizetnünk kell és a tanácsokért is.
 4. Sikerdíjas konstrukció: a legelterjedtebb megoldás, amikor valamilyen referenciaindex feletti teljesítmény egy részét (általában 20%-át) megtartja magának a szolgáltató. Nézzünk erre egy gyakorlati példát: a szolgáltatóval arra szerződünk, hogy kezeli a befektetéseinket/vagyonunkat és azt vállalja, hogy évi 3%-os hozamot csinál nekünk. Ha sikerül ennél többet csinálnia, mondjuk 13%-ot, akkor a 10%pontnyi felülteljesítésből 2%pontnyit zsebre tesz díjazásként és mi végül „csak” 11%-nyi hozamot kapunk meg a vagyonunkra vetítve. Akadnak szolgáltatók, akik tisztán sikerdíjért dolgoznak, ők általában kis hozamígéretet „vállalnak be”, hogy szinte biztosak lehessenek benne, hogy nem maradnak bevétel nélkül. Van, aki a fix díjat ötvözi a sikerdíjjal, ők általában merészebbek, amikor hozamot ígérnek.

Magyarországi kínálat

14 magyar piacon dolgozó szolgáltatót vizsgáltunk meg a minimális ügyfélvagyon, szolgáltatás mibenléte, és díjazása tekintetében. Elmondható, hogy a szolgáltatók többsége tanácsadást nyújt az ügyfeleinek. Amennyiben még csak kisebb vagyon felett rendelkezünk, akkor a Citibank ajánlatát érdemes megnéznünk, ott ugyanis már 15 millió forinttól Gold tagságot kaphatunk. A következő lépcső a Budapest Bank 25 milliós limitje, majd a dobogó harmadik fokán az OTP áll 30 milliós kezdőtőkével. Ezek után jön a 40-50-60 milliós limittel rendelkező kategóriák. Klasszikus 100 milliós limit él a K&H Bank, MKB Bank és az UniCredit Bank esetén. Az igazi exkluzivitást pedig a Gutmann 1 eurós belépési limite garantálja. Persze soha ne gondoljuk, hogy 30 millió forintos vagyonnal ugyanolyan szolgáltatást kaphatunk majd, mint 300 millióssal.

Aki viszont klasszikus vagyonkezelésre vágyik, legalább 50-60 milliót kell összegyűjtenie likvid pénzügyi vagyonból.

Költségekről általánosságban elmondható, hogy különböző díjszerkezettel rendelkeznek a szolgáltatók, így csak egy tétel alapján nem is igazán lehet őket összehasonlítani. Kiemeltük ugyan a szolgáltatás árazását, de az ingyenes helyeken például találkozunk számlavezetési díjjal, vagy magasabbak az adásvételi díjak. Az sem mellékes, hogy az adott pénzért milyen szolgáltatást kapunk. Ezt egy későbbi cikkünkben tárgyaljuk majd részletesen.

Ha kisebb összeggel rendelkezel, akkor is elérsz minőségi befektetéseket. Nézd meg, milyen befektetési alapok illenek hozzád!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.