Befektetési alapok: sokan csapdába sétáltak, te inkább kerüld el!

 • 2016.01.19.
 • szerző: bankmonitor

Csodaszámba menő esemény történt tavaly év végén Magyarországon: már nem a pénzpiaci alapok, hanem a kötvényalapok a legnépszerűbbek a befektetési alapok között. Félő viszont, hogy azok között, akik ide rakták át a pénzüket, sokan nem tudják, hogy mit csinálnak. Úgy vezetnek az autópályán, hogy csak a visszapillantó-tükröt nézik. A Bankmonitor szerint ezen csoport nagy részének sokkal jobb lenne, ha inkább a 3 és az 5 éves Prémium Magyar Államkötvényt vásárolnák meg.

Nagyon érdekes dolog történt tavaly év végén a magyar befektetési alapok piacán. Csaknem 10 évig tartott, hogy a pénzpiaci alapok (kék vonal az alábbi grafikonon) messze a legnépszerűbbek voltak a befektetők körében, azonban ennek novemberre vége lett és újra a kötvényalapokban (piros vonal az alábbi grafikonon) van a legtöbb megtakarítás az egyes kategóriák közül.

befektetési alap vagyon
A pénzpiaci alap egy igen jó termék, meg lehet vele keresni csaknem ugyanazt a kamatot, amit a bankbetétekkel, viszont nem kell benne lekötni a pénzt, bármikor eladható vagy megvehető az alap. A jó tulajdonságai ellenére az elmúlt 10 évben indokolatlanul népszerű volt Magyarországon. Nehezen érthető, hogy miért tartotta olyan sok ember egy ilyen alacsony hozamú befektetésben a pénzét, amikor a tőzsdék 7 éve szárnyalnak. Sokkal többet lehetett volna keresni máshol, de ami történt, megtörtént.

2015-ben viszont a bányászbéka szintjére zuhantak le a banki betéti kamatok Magyarországon és ezzel nyilván a pénzpiaci alapok hozama is eltűnt. 2015-ben a legjobb is csak 1.3%-ot tudott felmutatni, a legtöbb pedig inkább 1% alatt teljesített. Megindult tehát a kiáramlás a pénzpiaci alapokból, illetve a bankbetétekből is.

Téves reakció

Mindeközben a lakosság kétségbeesetten kereste, hogy mibe is tudná befektetni azt a pénzt, amit a pénzpiaci alapokból és a bankbetétekből kivett, s ebben a kétségbeesésben elkövették a megtakarítók egyik főbűnét: a múltbéli hozamok alapján döntöttek.

Mivel látták, hogy a megelőző egy évben a kötvényalapok 5-10%-os hozamra voltak képesek, ezért gyorsan oda csoportosították át a pénzüket. Ez pedig a Bankmonitor szerint nagyon nagy hiba. Mutatjuk, hogy miért:

 1. Ahogy az alábbi ábrán a narancs vonal mutatja, a kötvényhozamok ugyanúgy leestek Magyarországon, ahogy a bankbetétek kamatai. Csak éppen ez a kötvényalapok múltbéli hozamán még nem látszik/látszott 2015-ben. Az idei évben a kötvényalapok nagy valószínűséggel nemhogy 10%-os hozamra nem lesznek képesek, de örülhetünk, ha meglesz a 2-4%.
 2. Az alábbi ábrán az is látszik, hogy a lakosság irracionálisan viselkedik. Amikor 2005-ben alacsonyan volt a 3 éves magyar államkötvény hozama, akkor sok befektetést tartottak kötvényalapban. Ezeket a befektetéseket szépen kivonták és pont akkor tartották a kötvényalapokban a legkevesebb pénzt, amikor a legjobban megérte volna befektetni: 2009 márciusában. Az ábráról (nagyon leegyszerűsítve) az látszik, hogy 12%-os várható hozammal nem kellett a kötvényalap senkinek, de most, hogy 2% a „várható” hozam, már veszi boldog-boldogtalan.vagyon kötvényalapokban
 3. További probléma, hogy a (jellemzően tőkegarantált) pénzpiaci alapokkal szemben kötvényalapokkal bizony bukni is lehet. Ha az egyedi kötvények (amibe a kötvényalapok fektetnek) hozama csökken, akkor a kötvényalapok árfolyama emelkedik. Ha viszont az egyedi kötvények hozama emelkedik, akkor csökken az alapok árfolyama. Ha éppen egy hozamemelkedést fogunk ki a kötvényalapokkal, akkor azok árfolyama bizony eshet. Márpedig a jelenlegi 2%-os szintről a kötvényhozamok előtt már nem sok tér van a további csökkenésre. Előbb-utóbb inkább az emelkedés (azaz az árfolyamcsökkenés) lesz az irány.
 4. Végül, de nem utolsó sorban: ha valaki a fentiek ismeretében is egyedi kötvényt szeretne vásárolni, akkor a legjobb lehetőségeket pont a kötvényalapokon keresztül nem fogja tudni megszerezni. A Bankmonitor szerint manapság a 3 éves Prémium Magyar Államkötvény és az 5 éves Prémium Magyar Államkötvény a legjobb ilyen típusú befektetés a kötvények között. Ezeket viszont befektetési alapok nem vehetik meg, csakis magánszemélyek, illetve belföldi nonprofit cégek és közhasznú szervezetek.

Ha éppen befektetést keresel Magadnak, használd bátran a Bankmonitor alábbi kalkulátorát. Segíteni fog a választásban. Honlapunkon a Megtakarítás menüpont alatt minden megtalálsz a bankbetétekről, az állampapírokról és a befektetési alapokról is.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.