Betöltés

Befektetési alapot akarok! Hogyan kezdjek hozzá?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-05-02

Akik most ismerkednek a befektetési alapokkal, azokban jó pár kérdés felvetődik: melyik alap a legmegfelelőbb? Ha megtaláltam a megfelelőt, akkor hogyan juthatok hozzá? Megéri-e pénzintézetet váltanom egy-egy jó alapért? Segítünk a kezdeti lépésekben!

A jegybanki alapkamat jelenleg 2,5%-os szinten áll.
Még a különböző feltétel(ek)hez kötött lekötött betétek sem igazán rugaszkodnak el a 3%-os értéktől. Ezek a kamatszintek egyre kevesebbeknek elegendőek. Mit is tehetünk:
hosszabb futamidejű lekötést nézhetünk,
állampapírt vásárolhatunk, vagy a
befektetési alapok felé nyithatunk. A hozamadatok is ilyen sorrendben alakulnak: az éven túli betétlekötés még alig haladja meg a rövid bankbetétek kamatait, az állampapírok már szignifikánsan felülteljesítik azokat, míg a
befektetési alapok között akár 25-30%-os hozamot produkálót is találhatunk. 

Mi a teendőnk, hogy ezt minket gazdagítson?


Első lépés: a befektetési alap kiválasztása

Először is meg kell találnunk a nekünk megfelelő befektetési alapot. De ne csak a hozamokat nézzük! Sok olyan alapot találunk, ami több mint 20%-ot hozott az egyik évben, míg a másik évben 10%-os veszteséget ért el… Összességében persze még mindig 10% pluszban vagyunk. De mi van, ha éppen a -10% az alap teljesítménye, és nekünk pénzre van szükségünk?

Ahhoz, hogy jól döntsünk, tudnunk kell, hogy milyen időtávra nélkülöznénk az adott összeget, és azt is, hogy hogyan éreznénk magunkat egy-egy negatív időszakban. Mindkettő meghatározza, hogy mely alapok közül válogathatunk.

Amennyiben csak néhány hónapra keresünk befektetési alapot, akkor nem sok lehetőségünk maradt: ilyen rövidtávra felelősségteljesen csak a
pénzpiaci alapok közül választhatunk. Hosszabb távon (pl.: hét év esetén) viszont már minden befektetési alap megfelelő lehet számunkra, aminek a hozamkilengését tolerálni tudjuk. Minél hosszabb időben gondolkozunk, annál szélesebb palettáról válogathatunk. 

Használd befektetési alap keresőnket ahhoz, hogy megtaláld a hozzád illő alapot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Az sem mellékes, hogy mekkora összegnek keressük a helyét. Néhány száz ezer forint esetében elegendő mindössze egy alapot kiválasztanunk, míg több millió forintnál már több felé érdemes megosztani a pénzünket befektetési alap kategóriák és alapkezelők között. Ha még mindig bizonytalan vagy,
olvasd végig korábbi cikkünk.

Ha már megvan a megfelelő alap

Amennyiben már megtaláltuk álmaink alapját, akkor már csak az van hátra, hogy hozzá kell jutnunk valahogy. Ehhez meg kell találnunk, hogy a kiválasztott alapot melyik bank vagy brókercég forgalmazza. Az téves elképzelés, hogy az alapkezelőnél meg tudjuk vásárolni az adott alapot! Tehát az OTP Alapkezelőnél nem tudunk
OTP Supra-t vásárolni, ám az OTP Banknál, az Erste Banknál, az Erste Befektetési Zrt-nél és sok egyéb pénzügyi szolgáltatónál viszont megtehetjük. 

Itt sem lényegtelen, hogy mekkora összegben gondolkodunk. Egy-kétszáz ezer forint esetén nem biztos, hogy megéri pénzügyi szolgáltatót váltani: az utalási költség,
a számlavezetési díj, és egyéb adminisztrációs költségek felemészthetik a jövőbeni hozamot. Érdemes először körbenézni, hogy mit kínál a saját pénzintézetünk. Lehet, hogy találunk ott is a fogunkra való alapot. Persze nagyobb összeg esetén már érdemes más szolgáltatók ajánlatait is szemügyre venni. Ha ezzel is megvagyunk, jöhetnek a technikai részletek!

Az alap megvásárlása

Ha már megvan, mit veszünk, és hol, akkor az adott pénzintézetnél
értékpapírszámlát kell nyitnunk. Ez a bankszámlához hasonló számla, ám nem pénzt, hanem értékpapírokat tartanak rajta nyílván. Ha ezzel is megvagyunk, akkor be kell fizetnünk (vagy át kell utalnunk) a befektetési alap ellenértékét az adott pénzintézethez. Ebből tudunk majd befektetési alapot vásárolni. Elképzelhető, hogy ennek vételi jutaléka lesz. Ilyenkor vagy a jutalékkal csökkentetett pénzösszegből tudunk befektetési alapot vásárolni, vagy pedig a jutalékkal növelt összeget helyezzük el. Ezután lesz x darab y árfolyamon megvásárolt befektetési alapunk. Darabszámunk ritkán változik (csak vásárláskor és eladáskor), sokkal inkább az árfolyam az, amit ezek után figyelnünk kell. Természetesen ehhez is segítséget nyújtunk a
Pénzügyeim menüpont alatt elérhető
Alapjaim funkcióval! 

Az alapok rögzítését követően kényelmesen hátradőlhetsz, hiszen a beállított árfolyamfigyelésnek köszönhetően emil-ben értesülsz, hogy alapod elérte a kitűzött célt.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

2018. 10. 20.

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik...

Blogajánló

  • alapblog

    Dollár le, arany fel

    Kína nagyhatalmi érdekekből stabil világpénzzé akarja tenni a jüant, hozzájárulva a dollár trónfosztásához. Az amerikai fizetőeszköznek áll ugyan egyelőre a világ, de már nem sokáig....

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.