Soha ne így akarj több kamatot a bankbetétnél

 • 2014.01.27.
 • szerző: bankmonitor

A tavalyi évben már rendkívül sokan választottak befektetési alapot a bankbetétek helyett. A befektetési alapok átlagos hozamai nagyon szépen alakultak. Ha valaki azonban elkövette a klasszikus hibát, azaz a befektetési alapok múltbeli hozama alapján választott, akkor bizonyíthatóan rosszul járt. Bemutatunk egy konkrét példát és ezt követően rátérünk arra, hogy mégis miért érdemes a legalacsonyabb várható hozamú befektetési alap kategóriát, a pénzpiaci alapokat is megvásárolni.

Induljunk ki egy klasszikus szituációból

2013. elején járunk. Az öt legjobb bankbetét átlagosan már csak 5,8%-os kamatot fizet. Ez így visszatekintve, mai szemmel már kifejezetten magasnak tűnik, de akkor sokan vakarták a fejüket, hogy ez bizony alacsony. Első nekifutásra vonzó alternatívát jelenthettek a pénzpiaci alapok: 2013 elején az 5 legjobb pénzpiaci alap elmúlt 12 havi (azaz 2012-ben elért) átlagos hozama 7,9% volt. A pénzpiaci alapok kockázatmentesek, rövidtávra is meg lehet vásárolni. Miért ne ezt vegyem meg bankbetét helyett, ha 2,1%-kal magasabb a hozama? 

A buktató ott található, hogy a pénzpiaci alapok múltbeli hozamát hasonlítottuk össze a bankbetétek által biztosan kínált jövőbeli kamattal. Az adott pillanatban fogalmunk sem lehetett arról, hogy a pénzpiaci alapok 2013. január és december között milyen hozamot fognak nyújtani… 
ppvsbetet_20140127

Ha a múltbeli hozam optikai csalódása miatt választottuk a pénzpiaci alapot, akkor a csalódás elkerülhetetlenné vált. A pénzpiaci alapok átlagosan csak 4,6% hozamot értek el 2013-ban, ami 1,2%ponttal elmarad a legjobb betétek átlagától. 2,1%-os többlethozamból, így lett 1,2%-kal kevesebb hozam…

Alapszabály: Mivel a pénzpiaci alap maga is lekötött betétekbe, illetve rövid állampapírokba fektetet, így definíció szerint a hozama nem tud magasabb lenni, mint a legjobb bankbetétek kamata. Nem a bankbetéteknél magasabb hozama miatt szeretjük a pénzpiaci alapokat.

És mégis érdemes pénzpiaci alapot vásárolni… Miért?

 • Pénzpiaci alapot BÁRMIKOR megvehetjük és eladhatjuk. A vétel és az eladás időpontja közötti egy hétben, két hónapban… bármilyen hosszú időszakban a befektetésünk értéke növekszik. 
 • Ha bankbetétben lévő pénzünkre a lejárat előtt szükségünk van, akkor szinte mindig elveszítjük teljes egészében a kamatot, míg a pénzpiaci alap esetében nem. 
 • Előzőekből adódóan elsősorban akkor fektetünk pénzpiaci alapba, ha nem tudjuk, hogy mikor fogjuk felhasználni jelenleg szabad pénzünket a jövőben. (Ha tudjuk, hogy meddig nélkülözhetjük a pénzünket, akkor lekötésen keresztül, vagy állampapír vásárláson magasabb kamatot érhetünk el.)
 • A pénzpiaci alap elsősorban akkor lehet vonzó, ha már rendelkezünk értékpapírszámlával és így nem okoz plusz költséget az alap vásárlása miatt elkerülhetetlenül szükséges új számla megnyitása. 
Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ


Összegezve elmondhatjuk, hogy befektetési döntéseink során figyeljünk arra, hogy a befektetési alapoknál mindig múltbeli hozamadatot látunk, és sohasem biztos jövőbelit. És bár sokan csalódtak a pénzpiaci alapokban, ettől függetlenül, ha megfelelő céllal vásároljuk (nem a lekötött betéti kamatok túlszárnyalása a cél), akkor helye lehet a portfóliónkban.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.