Besegít a lakástakarék, ha csökkentenéd a hiteltartozásod!

Besegít a lakástakarék, ha csökkentenéd a hiteltartozásod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-02 Frissítve: 2022-01-25
 

A lakástakarékot sokan aknázzák ki a 30%-os állami támogatás miatt és bizony azoknak is érdemes ilyen módon félretenni, akik már lakáshitellel rendelkeznek, vagy éppen hitelfelvételen gondolkoznak. A megtakarítás a hiteltartozás csökkentésére is felhasználható, amivel így egy jelentős összeg spórolható meg. Ugyanakkor néhány dologra nem árt figyelni, például a megfelelő dokumentumokra, vagy a határidőkre, amiket most írásunkban be is mutatunk.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Egyáltalán milyen hitel esetében élhetek az előtörlesztéssel?

A lakástakarék a lakáscélú felhasználást támogatja, így a lakáshitel, vagy éppen a pénzügyi lízing esetében használhatod fel a megtakarított összeget. Így a lakástakarékot beforgathatod olyan hitelbe, amelynek a célja vásárlás, építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés, vagy éppen az előző célok kiváltására felvett hitel. Azonban a lakástakarékot nem törlesztheted be egy szabad felhasználású hitelbe, hiába, hogy ingatlanfedezet áll mögötte.

Ugyanakkor a korábban kiváltott hitel esetében sem árt figyelni, hiszen a lakástakarék-pénztárak eltérő gyakorlatot alkalmaznak. Ez alapján pedig az egyszer kiváltott hitelnél jellemzően elfogadják a betörlesztést, azonban a többször kiváltott lakáshitelnél már akadályba ütközhetsz. Erről a megtakarítás felhasználása előtt mindig ajánlatos külön érdeklődni.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan néz ki az egész procedúra?

Azzal már előre tudsz tervezni, hogy mikor fog lejárni a lakástakarék szerződés, és ha előtörlesztést tervezel, ezt a kiutalási időszakban jelezni tudod a lakástakarék felé. Ugyanakkor a bank felé is jelezni szükséges, hogy előtörleszteni szeretnél. Szükség van a banki hitelszerződésre illetve a tartozásigazolást is be kell szerezni a banktól, aminek a formai, tartalmi követelményeit viszont a lakástakarék is előírhatja. A konkrét feltételekről célszerű előzetesen egyeztetni a lakástakarék-pénztárral miután megkaptad a kiutalási értesítőt.

Az időzítésre érdemes figyelni, hiszen a banktól bekért igazolásnak 30 napos átfutási ideje is lehet. Amennyiben a dokumentumot a lakástakarék részére eljutattad és elfogadta, jellemzően néhány hétbe telik, mire kiutalja a pénzt, ami leghamarabb a kiutalási időszak végén történik.

Felmerül valamilyen költség az előtörlesztés kapcsán?

A lakáshiteleknél elő- és végtörlesztés esetében felszámolható díj maximális mértékét jogszabály korlátozza, jelenleg maximum 2% lehet a visszafizetett összegre vetítve. A bankok ehhez alkalmazkodva jellemzően 1,5-2%-os előtörlesztési díjat számolnak fel.

Ez alapján egy 4 éves, havi 20 ezer forintos lakástakarék szerződés (1,2 millió forint megtakarítás) esetében az előtörlesztés költsége nagyjából 18 ezer forintot jelent. Azonban az előnyök a költségeknél jóval nagyobbak lehetnek, hiszen például egy 20 éves 3,5%-os THM-mel felvett hitel esetében a kamatokon 680 ezer forintot is megspórolhatsz.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a tavaly nyár óta elérhető fogyasztóbarát lakáshiteleknél az előtörlesztés a lakástakarékból ingyenesen is megtehető. Tehát egy jelentős tehertől mentesül az, aki ilyen hitel esetében forgatja be a lakástakarékot.

Nézz utána a következő kalkulátorral, hogy mekkora összeget törleszthetsz be a lakástakarékkal!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Növelhetők az előtörlesztéssel elért előnyök?

    Az is járható út, hogy a hitel futamideje alatt mindig új lakástakarékot kötsz miután az lejárt és betörlesztetted. Ilyenkor érdemes a legrövidebb 4 éves lakástakarékokat választani, mert a korábbi betörlesztések révén nagyobb összegeket spórolhatsz a hiteleden (ráadásul a hozama is ennek a legmagasabb, 10% fölötti).

    A lakáshitel mellé kötött lakástakarék előnyeit látva nem véletlen, hogy sokan tovább halmozzák az élvezeteket és nem csak egy, hanem akár több lakástakarékkal is segítik az ügyüket. Akár egyszerre több lakástakarék szerződést is köthetsz, amennyiben a közeli hozzátartozókat jelölöd meg kedvezményezettként. Ilyenkor többszörösen bezsebelhető az állami támogatás, a családtag pedig felajánlhatja a részedre a megtakarítást, amit a hiteledbe forgathatsz. Adott esetben kedvezményezettként te is lemondhatsz valamelyik közeli hozzátartozód részére.

    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés