Betöltés

Besegít a lakástakarék, ha csökkentenéd a hiteltartozásod!

szerző: Bankmonitor
2018-05-02

A lakástakarékot sokan aknázzák ki a 30%-os állami támogatás miatt és bizony azoknak is érdemes ilyen módon félretenni, akik már lakáshitellel rendelkeznek, vagy éppen hitelfelvételen gondolkoznak. A megtakarítás a hiteltartozás csökkentésére is felhasználható, amivel így egy jelentős összeg spórolható meg. Ugyanakkor néhány dologra nem árt figyelni, például a megfelelő dokumentumokra, vagy a határidőkre, amiket most írásunkban be is mutatunk.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Egyáltalán milyen hitel esetében élhetek az előtörlesztéssel?

A lakástakarék a lakáscélú felhasználást támogatja, így a lakáshitel, vagy éppen a pénzügyi lízing esetében használhatod fel a megtakarított összeget. Így a lakástakarékot beforgathatod olyan hitelbe, amelynek a célja vásárlás, építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés, vagy éppen az előző célok kiváltására felvett hitel. Azonban a lakástakarékot nem törlesztheted be egy szabad felhasználású hitelbe, hiába, hogy ingatlanfedezet áll mögötte.

Ugyanakkor a korábban kiváltott hitel esetében sem árt figyelni, hiszen a lakástakarék-pénztárak eltérő gyakorlatot alkalmaznak. Ez alapján pedig az egyszer kiváltott hitelnél jellemzően elfogadják a betörlesztést, azonban a többször kiváltott lakáshitelnél már akadályba ütközhetsz. Erről a megtakarítás felhasználása előtt mindig ajánlatos külön érdeklődni.

Hogyan néz ki az egész procedúra?

Azzal már előre tudsz tervezni, hogy mikor fog lejárni a lakástakarék szerződés, és ha előtörlesztést tervezel, ezt a kiutalási időszakban jelezni tudod a lakástakarék felé. Ugyanakkor a bank felé is jelezni szükséges, hogy előtörleszteni szeretnél. Szükség van a banki hitelszerződésre illetve a tartozásigazolást is be kell szerezni a banktól, aminek a formai, tartalmi követelményeit viszont a lakástakarék is előírhatja. A konkrét feltételekről célszerű előzetesen egyeztetni a lakástakarék-pénztárral miután megkaptad a kiutalási értesítőt.

Az időzítésre érdemes figyelni, hiszen a banktól bekért igazolásnak 30 napos átfutási ideje is lehet. Amennyiben a dokumentumot a lakástakarék részére eljutattad és elfogadta, jellemzően néhány hétbe telik, mire kiutalja a pénzt, ami leghamarabb a kiutalási időszak végén történik.

Felmerül valamilyen költség az előtörlesztés kapcsán?

A lakáshiteleknél elő- és végtörlesztés esetében felszámolható díj maximális mértékét jogszabály korlátozza, jelenleg maximum 2% lehet a visszafizetett összegre vetítve. A bankok ehhez alkalmazkodva jellemzően 1,5-2%-os előtörlesztési díjat számolnak fel.

Ez alapján egy 4 éves, havi 20 ezer forintos lakástakarék szerződés (1,2 millió forint megtakarítás) esetében az előtörlesztés költsége nagyjából 18 ezer forintot jelent. Azonban az előnyök a költségeknél jóval nagyobbak lehetnek, hiszen például egy 20 éves 3,5%-os THM-mel felvett hitel esetében a kamatokon 680 ezer forintot is megspórolhatsz.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a tavaly nyár óta elérhető fogyasztóbarát lakáshiteleknél az előtörlesztés a lakástakarékból ingyenesen is megtehető. Tehát egy jelentős tehertől mentesül az, aki ilyen hitel esetében forgatja be a lakástakarékot.

Nézz utána a következő kalkulátorral, hogy mekkora összeget törleszthetsz be a lakástakarékkal!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Növelhetők az előtörlesztéssel elért előnyök?

Az is járható út, hogy a hitel futamideje alatt mindig új lakástakarékot kötsz miután az lejárt és betörlesztetted. Ilyenkor érdemes a legrövidebb 4 éves lakástakarékokat választani, mert a korábbi betörlesztések révén nagyobb összegeket spórolhatsz a hiteleden (ráadásul a hozama is ennek a legmagasabb, 10% fölötti).

A lakáshitel mellé kötött lakástakarék előnyeit látva nem véletlen, hogy sokan tovább halmozzák az élvezeteket és nem csak egy, hanem akár több lakástakarékkal is segítik az ügyüket. Akár egyszerre több lakástakarék szerződést is köthetsz, amennyiben a közeli hozzátartozókat jelölöd meg kedvezményezettként. Ilyenkor többszörösen bezsebelhető az állami támogatás, a családtag pedig felajánlhatja a részedre a megtakarítást, amit a hiteledbe forgathatsz. Adott esetben kedvezményezettként te is lemondhatsz valamelyik közeli hozzátartozód részére.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Réka

  Kedves Bankmonitor! Szeretnék konkrétan előre látni a saját hitel előtörlesztési tervemmel kapcsolatban (Előtörlesztési kalkulátort nem terveznek esetleg?).

  13,6 millióért vásároltam lakást idén, júliustól fizetem a 15 éves (180 hó) végig fix törlesztőrészletű hitelemet, összesen 8,4 milliót vettem fel, a havi törlesztőm pedig 69.500 Ft (kerekítve).

  Pont 1 év után fogok tudni betörleszteni egy 4 éves LTP-t, össz. 1,2 milliót. Majd azt tervezem, hogy a betörlesztés után nyitok 2db 4 éves LTP-t (2*20.000 Ft / hó összeggel), tehát a hitelem 5. évének végén betörleszthetek további 2,5 milliót.

  Kérdésem:
  – az első előtörlesztés után 1,2 millióval csökken a tőketartozásom? Ez esetben 1 év múlva a hivatalos kalkuláció szerint 8 milliós tartozásom csak 6,8 millió lesz?
  És a törlesztőrészletem is csökken ugyanakkor? (8 m-nak kb. 15%-a a 1,2 m, tehát 15%-kal csökken a havi törlesztőm is?)

  – És ugyanígy kérdés az 5. év végére: az eredeti hitelkalkuláció szerint az 5. év végén még 6,4m tőketartozásom lesz.
  Jól számolok- e akkor, ha így tervezek:
  1. év végére 6,8m tőketartozás 1 db 4 éves LTP betörlesztése után, és havi törlesztő 69.500 – 15%
  5. év végére az eredetileg bank által kalkulált 6,3 m tőketartozás helyett 5,1 m tőketartozás az első LTP betörlesztése miatt, továbbá 2 db LTP (2,5 m) ekkori betörlesztése után 5,1 m – 2,5 m = 2,6 m tőketartozás? Továbbá a havi törlesztő ismét arányosan csökken, tehát 5,1m-nak a 2,5 m 49%-a, így a törlesztőm is az addigi törlesztő 49%-val csökken?

  Köszönöm, ha elolvasták és tudnak válaszolni. Jó volna előre látni, hogy helyes-e a számításom, vagy zagyvalék 🙂

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Réka,
   A lakástakarék előtörlesztésekkel mindig az aktuális tőketartozása csökken, valamint ezzel párhuzamosan a havi törlesztőrészlete is, tehát jó az elgondolása.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Újabb emelkedés előtt a használt lakások ára?

2019. 02. 12.

Tegnap egyértelművé vált, hogy új kedvezményes hitelek lesznek elérhetők használt lakás vásárlásra (is). Ezt követően a piaci árak várható elmozdulását illetően nagyon gyorsan nagyon sok vélemény látott napvilágot. Az alábbiakban...

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.