Betöltés

Biztonságos megtakarítási formák, ha nyugodtan akarsz aludni

szerző: Singer Zoltán
2018-08-09

Az emberek szeretik a pénzüket biztonságban tudni, ez a pénzügyekben alapvető kell, hogy legyen. Sokan a fixen elérhető kamatokat keresik, de ezen kívül számos szempont és megtakarítási forma létezik, melyeket érdemes figyelembe vennünk. Most végignézzük ezeket a tényezőket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankbetét kalkulátorunk.

Az inflációs környezetben még inkább felértékelődik a hozamok szerepe. De nem minden forog a nyereség körül! Tisztában kell lennünk azzal, hogy hova, mibe és milyen időtávra akarjuk elhelyezni pénzünket.

Hova?

A legfontosabb szempontok egyike. Bizony nagyon nem mindegy, hogy melyik bankhoz, pénzintézethez, befektetési szolgáltatóhoz tesszük be a pénzünket. Gondoljunk csak a Magyarországon elég gyakran előforduló brókerbotrányokra! A kockázatok csökkentése miatt 5-10 milliós megtakarítás felett osszuk meg a pénzünket, valamint a kiválasztás során nagy figyelmet szenteljünk a költségeknek is!

Mibe?

Sokféle válasz adható. Ha kifejezetten a pénzvesztés kizárását tűzzük ki célnak, akkor is több választási lehetőségünk van: látra szóló és lekötött betétek, megtakarítási számlák, takarékbetétkönyvek, takaréklevelek, lakossági állampapírok kerülhetnek a látókörünkbe. A tőkevédett, tőkegarantált befektetési alapokról azért nem érdemes most beszélnünk, mert a tranzakciós költséggel együtt adott esetben már keletkezhetne rajtuk veszteségünk. Hozamgarantált pedig gyakorlatilag elenyésző számban létezik itthon. A lakástakarékot is a biztonságos befektetések közé soroljuk, ha nem szempont a szabad felhasználás.

A lekötött betétek és a megtakarítási számlák (takarékszámlák) nagyon kelendőek lennének, azonban az alacsony kamatok miatt visszaesett az érdeklődés irántuk, ezek helyett a látra szóló betétek állománya egyre növekszik. Utóbbira kamatot lényegében nem kapunk.  Megtakarítási számlák sok banknál elérhetőek.

A takarékbetétkönyvek és a takaréklevelek egyre kevésbé elérhetőek itthon (például az OTP Bank 2018 októberétől megszünteti a takarékbetétkönyveket, újat nyitni és a régiekre befizetni sem lehet majd), egyes országokban (például Ausztria) viszont a mai napig népszerűek a takarékbetétkönyvek.

Ezek Magyarországon már csak névre szólóak lehetnek. A betétkönyvbe bármikor befizethetünk, és bármikor kivehetünk róla pénzt. A benne lévő pénzre kamatot kapunk, a tranzakciókat pedig beleírják, így nyomon követhetők a pénzmozgások, és az egyenlegünk alakulása. A takaréklevél viszont fix címletű, névre szóló betétokirat, melyre a kibocsátó pénzintézet kamatot fizet.

Ha lakáscélra gyűjtünk, érdemes igénybe vennünk a lakástakarékra járó 30%-os állami támogatást. Ez is biztonságos megtakarítási forma, ráadásul kedvező hozamot is biztosít.

A névre szóló betétek az Országos Betétvédelmi Alap (OBA) által 100 000 euró összeghatárig biztosítottak. Kártalanítás esetén nincs szükség igénylésre, hanem minden automatikusan történik.

A csapból is folyó állampapírokra nagy a kereslet, az évek során egyre népszerűbb lett a magyarok között. A jelenlegi inflációt közelítő, vagy akár azt meg is haladó kamat vonzó a mostani hozamkörnyezetben. Érdemes pénzünket a Magyar Államkincstárnál elhelyezni, ugyanis náluk ingyenes a számlavezetés. Az állampapírokra az állam időkorlát nélküli kifizetési garanciát vállal, ami így a legbiztonságosabb befektetési formának számít. Ezen kívül a Befektető-védelmi Alap (BEVA) 100 000 euróig biztosítja az értékpapírszámlán lévő állampapírjainkat. 1 millió forintig 100%, míg az 1 millió forint feletti részre 90% a kártalanítás mértéke. Ezt minden esetben igényelni kell.

Milyen időtávra?

A fenti megtakarításokat bármilyen időtávra elhelyezhetjük. Nyilván ha hosszabb időre tudjuk nélkülözni a pénzünket, akkor érdemes a magasabb kamatot biztosító lehetőségeket szemügyre vennünk. Ilyenek most a lakossági állampapírok, leginkább a prémium magyar állampapír.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Marcsi

  Ha lenne pénzem sem vennék állampapírt, mert nem vagyok hajlandó az államadósság fizetését finanszírozni. Éppen elég pénz megy el feleslegesen ebben az országban az adófizetők pénzéből.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Mivel fizetünk a jövőben?

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk tegnapi adásában Varga Lóránt, az MNB fősztályvezetője, valamint Szabó Dávid, a HOLD Alapkezelő alapkezelője...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.