Bombajó lehetőség lesz a lakástakarékpénztár és a felújítási támogatás kombinálása!

Bombajó lehetőség lesz a lakástakarékpénztár és a felújítási támogatás kombinálása!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-12 Frissítve: 2020-12-16
 

Mindenkit lázba hozott a 2021-től bevezetésre kerülő felújítási támogatás, ami nem csoda, hiszen az állam a felújítási költségek felét 3 millió forintig utólag visszafizetheti. Még többet kaszálhatnak azok, akik a munkálatokat lakástakarékpénztári megtakarításból finanszírozzák, ugyanis Novák Katalin friss bejelentése szerint ugyanaz a számla mindkét támogatásnál elszámolható lesz. Mutatjuk, miért olyan jó üzlet ez!

Még mindig sok százezer lakástakarékpénztári (LTP) szerződés él Magyarországon, hiszen bár 2018. október 16. óta nem jár állami támogatás ezekre, az utolsó napokban még tömegek kötöttek szerződést, hogy kihasználhassák a bőkezű állami apanázst. Az LTP-k működési modellje rendkívül egyszerű: az állam a megtakarításokhoz 30%, legfeljebb évi 72 ezer forint támogatást ad, vagyis egy 10 éves szerződéssel összességében 720 ezer forint plusz pénzre lehet szert tenni.

A szerződéses idő alatt összegyűlt összeg – saját befizetés + állami támogatás – lakáscélra fordítható, ami lehet vásárlás, felújítás, vagy akár egy lakáshitel elő- vagy végtörlesztése. Amennyiben felújítás történik, akkor számlákkal lehet igazolni a lakáscélú felhasználást, sőt, arra is van lehetőség, hogy valaki maga végezzen el bizonyos munkálatokat, amit helyszíni szemle során ellenőriznek.

Jó hír az LTP-vel rendelkezők számára, hogy Novák Katalin legújabb nyilatkozata szerint ugyanaz a számla benyújtható lesz a lakástakarékpénztárhoz, valamint felhasználható lesz a felújítási támogatás igényléséhez is. Ha például valaki 4 évig havi 20 ezer forintot fizetett az LTP-jére, akkor a 960 ezer forint saját megtakarítását 288 ezer forint állami támogatás (4 x 72 000 Ft) egészíti ki, vagyis összesen 1 248 000 Ft-tal gazdálkodhat. Amennyiben ezt saját ingatlanjának felújítására költi, akkor ezután a legjobb esetben akár 624 ezer forintot (1 248 000/2) is visszautalhat számára a Magyar Államkincstár. Vagyis optimális esetben a 960 ezer forint saját befizetésre akár 912 ezer Ft (288 ezer + 624 ezer Ft) támogatás vehető majd igénybe.

Az LTP-t és a felújítási támogatást kombinálóknak azonban oda kell figyelniük arra, hogy az utóbbinál szigorúbbak a lakás tulajdonjogára vonatkozó előírások. Az LTP pénzösszegét például fordíthatjuk bármely közeli hozzátartozónk lakására – azaz szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér, házastárs ingatlanjára -, sőt az is elég, ha haszonélvezeti jogunk van azon. A felújítási támogatásnál azonban ez nem fog menni. Az igénylőnek, illetve kiskorú gyermekének ugyanis a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük ahhoz, hogy élhessenek a lehetőséggel.

A felújítási támogatással kapcsolatos tudnivalókról és lehetőségekről a Lakásfelújítási támogatás 2021 oldalon tájékozódhatsz.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés