Betöltés

Bővítenéd a lakást? – Akár milliós CSOK támogatást is kaphatsz

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-19

Lakás felújításra, illetve korszerűsítésre továbbra sem jár a „Családok Otthonteremtési Kedvezménye”, azaz „CSOK” nevű állami támogatás, de ha bővíteni szeretnél, az már más tészta: akár milliós összegre is jogosult lehetsz. Van azért néhány feltétel, amit tartanod kell, ezeket mutatjuk be ebben a cikkben.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményét illetően számos korlát határt szab az elképzeléseknek. Nem mindegy például, hogy mekkora az ingatlan, milyen négyzetméter ár tartozik hozzá, mennyi a vételára, vagy hány gyermek van a családban.

Az egyes korlátok nem minden lakáscélra egységesek, aminek köszönhetően az érdeklődők többségének fejében kisebb-nagyobb zűrzavar uralkodik. Aktuális írásunkban a bővítésre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat segítünk tisztázni.

Sok-sok önerőre van szükség, ha CSOK-ból bővítenél

A CSOK iránt érdeklődő ügyfelek jelentős többsége nincs tisztában azzal, hogy a bővítéshez jelentős önerőre, vagy ennek hiányában lakáshitelre van szükség. Ugyanis bővítés esetén a számlával igazolt költségek maximum 50%-át kaphatod meg támogatásként függetlenül attól, hogy mennyi maximális CSOK járna.

A legmagasabb támogatást úgy kaphatod meg, ha a teljes bővítési költségvetést igazolod számlával, hisz ekkor a totál költség 50%-a lehet a CSOK (de maximum az adott ingatlanhoz és gyermekszámhoz tartozó összeg).

CSOK összege bővítésre

A bővítés során bontott anyagok is felhasználhatók

A fentebb írt számlabemutatási kötelezettség 20%-kal csökkenthető, amennyiben a bővítés során bontott anyagok is felhasználásra kerülnek, és ha a felelős műszaki vezető ezt írásban igazolja.

Ennek értelmében a teljes bővítési költségvetés 56%-áról kell számla, és maximum 14%-a lehet bontott anyag.

Ha kérdésed van azzal kapcsolatban, hogyan használhatod fel a CSOK-ot akár lakáshitellel, alább megadhatod adataidat és válaszolunk!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Sok minden nem fér bele a bővítés fogalomkörébe

Azok, akiknek eddig segítettünk hozzájutni a támogatáshoz, néha teljesen elképesztő ötletekkel tudnak előállni annak reményében, hogy a vissza nem térítendő állami támogatást megkapják a bővítési munkálatokhoz. Alább felsorolunk pár tipikus példát, amelyekre NEM LEHET IGÉNYELNI A CSOK-OT:

Meglévő épület, vagy épületrész átalakítása – NEM IGÉNYELHETŐ CSOK, ha egy olyan részt alakítasz át lakószobává, amely már eleve létezett a házban. Szintén nem támogatható, ha panellakásban az erkélyt falazod, üvegezed be és lakószobának használod.

(Kivétel: egyetlen egy esetben lehet meglévő épületrészből lakószobát csinálni CSOK segítségével, ez a tetőtér-beépítés.)

Nem lakószobával bővül az ingatlan – NEM IGÉNYELHETŐ CSOK, ha fürdőszobát, konyhát, étkezőt, vagy bármilyen más olyan helyiséget hozol létre, ami nem lakószoba.

Komfortossá válik az ingatlan, de nem bővült lakószobával – NEM IGÉNYELHETŐ CSOK, ha úgy bővül az ingatlan, hogy komfortossá válik ugyan, de nem bővíted szobával. Hiába létesítesz fürdőszobát a bővítés során, a CSOK feltétele, hogy legalább egy lakószobát is létre kell hozni, de nem átalakítással.

Mi az egy lakószoba?

Ha bővítés, akkor minimum egy lakószoba, ezt mindenkinek érdemes tehát megjegyezni. Most már csak az a kérdés, mit tekintenek CSOK szempontjából egy lakószobának?

A lakószoba a lakás minden olyan közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 m2 hasznos alapterületű helyisége, amely lehetővé teszi pihenést, és az otthoni tevékenységek folytatását – kivéve a jövedelemszerzést szolgáló munkavégzést – és az azokhoz kapcsolódó berendezések elhelyezését.

A 30 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös.

Örökzöld kérdés: jár-e a támogatás felújításra, korszerűsítésre?

Nem, továbbra sem igényelhető ilyen célokra a CSOK.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 pénzügyi tipp, ha lakást vennél 2019-ben

2018. 12. 27.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót, ami jól jöhet akkor, ha a lakást vagy házat vásárolnál 2019-ben. Mivel az árak nagyon elszálltak az elmúlt években, igyekeztünk olyan tanácsokat adni, amelyekkel jelentős összeget...

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

4,6 millió Ft-ot nyerhetsz a CSOK-hitellel

2018. 12. 06.

Hétfőtől igényelhető a kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású CSOK-hitel. A konstrukciónak hatalmas pénzügyi előnye van a bankok piaci hitelével szemben: az állami kamattámogatás miatt itt az adós által visszafizetendő teljes...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.