Bővítenéd a lakást? – Akár milliós CSOK támogatást is kaphatsz

2015. 11. 19. szerző: bankmonitor

Lakás felújításra, illetve korszerűsítésre továbbra sem jár a „Családok Otthonteremtési Kedvezménye”, azaz „CSOK” nevű állami támogatás, de ha bővíteni szeretnél, az már más tészta: akár milliós összegre is jogosult lehetsz. Van azért néhány feltétel, amit tartanod kell, ezeket mutatjuk be ebben a cikkben.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményét illetően számos korlát határt szab az elképzeléseknek. Nem mindegy például, hogy mekkora az ingatlan, milyen négyzetméter ár tartozik hozzá, mennyi a vételára, vagy hány gyermek van a családban.

Az egyes korlátok nem minden lakáscélra egységesek, aminek köszönhetően az érdeklődők többségének fejében kisebb-nagyobb zűrzavar uralkodik. Aktuális írásunkban a bővítésre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat segítünk tisztázni.

Sok-sok önerőre van szükség, ha CSOK-ból bővítenél

A CSOK iránt érdeklődő ügyfelek jelentős többsége nincs tisztában azzal, hogy a bővítéshez jelentős önerőre, vagy ennek hiányában lakáshitelre van szükség. Ugyanis bővítés esetén a számlával igazolt költségek maximum 50%-át kaphatod meg támogatásként függetlenül attól, hogy mennyi maximális CSOK járna.

A legmagasabb támogatást úgy kaphatod meg, ha a teljes bővítési költségvetést igazolod számlával, hisz ekkor a totál költség 50%-a lehet a CSOK (de maximum az adott ingatlanhoz és gyermekszámhoz tartozó összeg).

CSOK összege bővítésre

A bővítés során bontott anyagok is felhasználhatók

A fentebb írt számlabemutatási kötelezettség 20%-kal csökkenthető, amennyiben a bővítés során bontott anyagok is felhasználásra kerülnek, és ha a felelős műszaki vezető ezt írásban igazolja.

Ennek értelmében a teljes bővítési költségvetés 56%-áról kell számla, és maximum 14%-a lehet bontott anyag.

Ha kérdésed van azzal kapcsolatban, hogyan használhatod fel a CSOK-ot akár lakáshitellel, alább megadhatod adataidat és válaszolunk!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Sok minden nem fér bele a bővítés fogalomkörébe

Azok, akiknek eddig segítettünk hozzájutni a támogatáshoz, néha teljesen elképesztő ötletekkel tudnak előállni annak reményében, hogy a vissza nem térítendő állami támogatást megkapják a bővítési munkálatokhoz. Alább felsorolunk pár tipikus példát, amelyekre NEM LEHET IGÉNYELNI A CSOK-OT:

Meglévő épület, vagy épületrész átalakítása – NEM IGÉNYELHETŐ CSOK, ha egy olyan részt alakítasz át lakószobává, amely már eleve létezett a házban. Szintén nem támogatható, ha panellakásban az erkélyt falazod, üvegezed be és lakószobának használod.

(Kivétel: egyetlen egy esetben lehet meglévő épületrészből lakószobát csinálni CSOK segítségével, ez a tetőtér-beépítés.)

Nem lakószobával bővül az ingatlan – NEM IGÉNYELHETŐ CSOK, ha fürdőszobát, konyhát, étkezőt, vagy bármilyen más olyan helyiséget hozol létre, ami nem lakószoba.

Komfortossá válik az ingatlan, de nem bővült lakószobával – NEM IGÉNYELHETŐ CSOK, ha úgy bővül az ingatlan, hogy komfortossá válik ugyan, de nem bővíted szobával. Hiába létesítesz fürdőszobát a bővítés során, a CSOK feltétele, hogy legalább egy lakószobát is létre kell hozni, de nem átalakítással.

Mi az egy lakószoba?

Ha bővítés, akkor minimum egy lakószoba, ezt mindenkinek érdemes tehát megjegyezni. Most már csak az a kérdés, mit tekintenek CSOK szempontjából egy lakószobának?

A lakószoba a lakás minden olyan közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 m2 hasznos alapterületű helyisége, amely lehetővé teszi pihenést, és az otthoni tevékenységek folytatását – kivéve a jövedelemszerzést szolgáló munkavégzést – és az azokhoz kapcsolódó berendezések elhelyezését.

A 30 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös.

Örökzöld kérdés: jár-e a támogatás felújításra, korszerűsítésre?

Nem, továbbra sem igényelhető ilyen célokra a CSOK.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

10 millió 40 év felett a CSOK-kal? A válasz igen!

2018. 05. 22.

„2000-ben meglévő 3 gyermekünkre felvettük a szocpolt (2,2 millió forintot). Gyermekeink 1993, 1996, 2000 és 2012-ben születtek (a legidősebb novemberben tölti be a 25 évét). Az első két gyermek főiskola...

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

 • alapblog

  Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

  Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.