Búcsút inthetünk a készpénznek – Itt az új fizetési megoldás

2017. 05. 27. szerző: bankmonitor.hu

Szinte minden héten hallani lehet valami újdonságot a digitalizáció témakörében, ezen belül pedig arról a rohamos fejlődésről a pénzügyi világban tapasztalható. Tiszta sor, hogy a jövő egyre inkább a digitális készpénznek kedvez, amivel egyszerre lehet olcsó és biztonságos fizetési rendszert kialakítani. Az Alapblog írásában éppen ezzel a témakörrel foglalkozik, amiből egyszerűen ismerkedhetünk meg a technológiai újdonsággal, ami mindannyiunk életét megváltoztathatja.

Bár nem gondolnánk, de a virtuális fizetőeszköz, a Bitcoin 2008-as megjelentse mérföldkőnek bizonyul, mert egy olyan innovációt indított el, ami a sokkal fejlettebb adatnyilvántartásnak, és például a digitális készpénz kialakulásának ágyazott meg. Az új rendszer az ún. blokklánc technológián alapul, ami teljesen átformálja többek között a fizetési rendszerről alkotott mostani képünket.

Eddig azt, hogy mennyi pénzünk van, kinek milyen ingatlan van a tulajdonában, milyen eszközökkel rendelkezünk, így a fizetési adatokat is egy adott központi helyen tartották nyilván, azt onnan irányították (Bankok, Földhivatal). Az új technológia lényege viszont abban áll, hogy az adatok a nyilvántartása nem egy helyen van, hanem a világ számos helyén, hatalmas teljesítményű, egymással kommunikáló számítógépeken folyik. Az adatokat ezek egyszerre tartják nyilván, és csak úgy lehet változtatni valamit a rendszeren bleül, ha abban a résztvevők között egyetértés van.

Ez biztonságot hoz a rendszerbe, mert kizárja azt, hogy visszaélések menjenek végbe, mert nem egy szereplő kezében összpontosul a hatalom.

A rendszer nagyon sok érdekességet hordoz magában, bár még szinte gyerekcipőben jár, így nem tudni, hogy mikor találkozhatunk vele a mindennapokban is. Az Alapblog „Bitcoin mánia” című írásából minden fontos részletet megtudhatunk erről az újszerű fizetési technológiáról.

15 Hozzászólás

 1. Docens (valóban az)

  A fedezet nélküli pénzek világát éljük.
  Íme egy újabb példa a lufipénzre, ami mögött nincs valós teljesítmény. Seba,j ebből is majd néhányan meggazdagodnak, közben meg egyre többen halnak éhen. Beteg egy világ ez. Az utolsó idők beteg világa…

  2017.05.27.11:42

 2. szabó miklós

  Még a “szánalmas” kifejezés is gyenge arra esetre, amikor lelkendezve bejelentik, hogy lesz egy olyan rendszer, ami tökéletesen biztonságos, nem kijátszható, feltörhető, stb, stb.
  Pontosan tudjuk, milyen szuper-biztonságos helyekre is betörtek – játszi könnyedséggel – hackerek.
  A hittérítők is bíztak a Jóisten védelmében, nehogy a kannibálok vacsoráján főfogásként szerepeljenek…

  2017.05.27.11:45

 3. Gergely Ferenc

  Sajnos ebbe a betegségbe belehalhat a Világ…de talán meg is érdemli !

  2017.05.27.12:12

 4. tothjani

  Dik’má és akkor a betonkeverést is igy fizeti ki a főnök??

  2017.05.27.12:31

 5. soma

  A diktatúra kiépítésének elengedetlen eszköze a készpénz megszűnése, hiszen így lehet igazán manipulálni a társadalmat. Egy másodperc alatt tönkre lehet tenni bárkit. 1991 ben hallottam arról, hogy megszűnik a kp. akkor még hihetetlen volt. A jelenések könyvét értelmeztük.

  2017.05.27.12:40

 6. Gálosfai Gábor

  Én a leges legeslegvégsőkig kitartok a készpénz mellett !
  -Már most is a banklobbi miatt , sok ember elemi emberi jogát semmibe véve . Rátukmálják , hogy fizetését , ne a jól megszokott borítékba kapja . hanem bankszámlára . megrövidítve vele az ügyfelet, (pénzfelvétel , számladíj , kártyadíj , tételdíj, kezelési költség , stb .)
  Ugyanez vonatkozik a nem aktív keresőkre (nyugdíj és nyugdíjszerű járandóságok , ellátások , segélyek , stb .)
  Különben is a magyar ember olyan fajta , jó értelemben , hogy szereti kezével megfogva , amíg el nem fogy magáénak érezni az egyre kevesebbet érő magyar forintot .
  Itt szó lehet az emberi jogok , a választáshoz való jognak a megsértéséről is .
  A bankdiktatúra dönt eszi , nem eszi nem kapja máshogy jövedelmét , csak virtuálisan .
  Aki mindezeket rá akarja erőszakolni a társadalomra . Na annak kéne virtuálisan táplálkoznia , és élnie ! Agyament világ . Egyre több döntést adjunk át a bankdiktatúra számítógépeinek . Egy frászt !!!

  2017.05.27.13:33

 7. Tóth Ödön

  Nem a világ hal bele, hanem az emberiség, amit nem is bánok.

  2017.05.27.19:03

 8. robertoc.

  a gazdaság nem működik hitel nélkül. a kérdés már csak az, hogy ki bocsàjthatja ki a számlapénzt… sajnos a bankok (pénzkibocsájtó lánc utolsó szemei) teljesen átvették az irányítást a pénz felett.. próbàlja meg vki a bankszámlán lévő nagyobb összegű pénzét kpban felvenni. olyan jutalékot tesznek rá hogy nem éri meg kivenni. teljesen abba az irányba megy a dolog hogy a pénz maradjon a rendszeren belül, virtuális formában és úgy mozogjon. ha összességében nézzük nagy jelentősége nincs hogy fizikális vagy virtuális elszámolásról van szó de a pénzulajdonos teljesen ki van szolgáltatva a hozzáférés és kezelési költségek tekintetében. arról nem is beszélve hogy a bankban tárolt pénz kihitelezhető..a bankok érdeke a kp teljes megszűntetése.

  2017.05.28.10:48

 9. Majoros László

  A ciikben is van butaság – “az adatok a nyilvántartása nem egy helyen van, hanem a világ számos helyén, hatalmas teljesítményű, egymással kommunikáló számítógépeken folyik.” – de a hozzászólások……
  Nem, nem hatalmas számítógépeken, hanem minden pénz tulajdonos saját gépén megvan a teljes főkönyv – akár a mobilján, – és ezek a gépek hitelesítik kinek mennyi pénze van, a bankok helyett. A hálózat és a blockchain technológia pedig folyamatosan szinkronizálja a főkönyveket INGYEN! Nincs jutalék, lehúzás, mindenféle adó a saját pénzem felvételekor, stb. Ez nem betegség, hanem a régi rendszer, amikor pár család kezében van a pénzügyi világ kijavítása, amikor a pénz az embereké! Ez a pénzügyi demokrácia!

  2017.05.28.17:10

 10. MandM

  Mi a folytatása ennek a mondatnak, mert nálam csak a levegőben lóg:
  “Például annak is teljesen … “

  2017.05.28.18:01

 11. csaba

  nem kell aggodni, annyira nem lesz nepszeru a bitcoin hasznalata mint fizetoeszkoz, mert ott koltsegek is vannak am, bizony, arra senki nem gondol hogy a bitcoin atutalasa egyik tarcabol egy masikba, penzbe kerul !! szoval, ha veszel egy hamburgert 400 forintnak megfelelo bitcoint atutalsz aa arusnak, arra meg nyugottan tegyel minimum 300 at a koltsegekre.

  2017.05.31.02:09

 12. Tama

  A Bitcoint Németországban már betiltották.

  2017.06.01.15:46

 13. Zsom

  Állítólag az amerikai őslakók ostobák voltak, mert csillogó üveggyöngyökért adták el mindenüket.
  Mit mondhatnánk akkor egy nem létező dologért (virtuális pénz) mindenüket odaadókról?

  2017.06.01.20:06

 14. AgiHugi

  Nevetseges aki ke merte irni, hogy biztonsagos a rendszer. Raadsul ez is csak egy piramis jatekra epulo rendszer, aki ennek bedol az nagyon buta. De az emberek kapzsik es nagyon butak, ezert tudnak a csalok jol elni. 😀

  2017.06.02.03:09

 15. Lökd mg a kecskét

  Amíg lehet, lakcímre utaltatom a fizetésemet. Még soha, sehol nem fizettem kártyáról.

  2017.06.02.20:01

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogy lehetne a lakásáfával kedvezni a családoknak?

2018. 05. 19.

A lakáspiacon, főként Budapesten a befektetői kereslet dominált, mielőtt a saját célra vásárlók is vásárlásba kezdtek volna. Igen ám, de ez együtt jár a lakásárak nagyfokú emelkedésével is, így a...

Ideje izgulni a következő válság miatt?

2018. 05. 12.

1980 óta 4 nagyobb gazdasági visszaesés is volt a világgazdaságban, a legutóbbi és egyben legtöbb országot érintő recesszió pedig 10 éve ütött be. Az eseményeket figyelve felmerül a kérdés, hogy...

Mégis milyen befektetést érdemes választani?

2018. 05. 05.

Egy alapkezelő szemszögéből mindig más a világ, és ezt be is bizonyította a Citadella Alap portfólió menedzserével, Zsiday Viktorral készített interjú. Ő úgy látja, hogy nagyon nehéz jelenleg a befektetési...

Fektess a kiváló cégekbe – Na de hogyan?

2018. 04. 28.

A vállalati felvásárlásokat fokozott figyelemmel szokták kísérni a befektetők, hiszen a pénzügyi logika alapján azt várjuk, hogy a létrejövő nagyobb vállalat plusz előnyöket lesz képes felmutatni. Igen ám, de a...

Blogajánló

 • alapblog

  Kedves Draghi!

  „Caro Draghi, cancellaci 250 miliardi di debito!” – Kedves Draghi, engedjél el 250 milliárd eurónyi adósságot! Egy kis benzin a tűzre. A befektetők eddig nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.