Betöltés

Búcsút inthetünk a készpénznek – Itt az új fizetési megoldás

szerző: Bankmonitor
2017-05-27

Szinte minden héten hallani lehet valami újdonságot a digitalizáció témakörében, ezen belül pedig arról a rohamos fejlődésről a pénzügyi világban tapasztalható. Tiszta sor, hogy a jövő egyre inkább a digitális készpénznek kedvez, amivel egyszerre lehet olcsó és biztonságos fizetési rendszert kialakítani. Az Alapblog írásában éppen ezzel a témakörrel foglalkozik, amiből egyszerűen ismerkedhetünk meg a technológiai újdonsággal, ami mindannyiunk életét megváltoztathatja.

Bár nem gondolnánk, de a virtuális fizetőeszköz, a Bitcoin 2008-as megjelentse mérföldkőnek bizonyul, mert egy olyan innovációt indított el, ami a sokkal fejlettebb adatnyilvántartásnak, és például a digitális készpénz kialakulásának ágyazott meg. Az új rendszer az ún. blokklánc technológián alapul, ami teljesen átformálja többek között a fizetési rendszerről alkotott mostani képünket.

Eddig azt, hogy mennyi pénzünk van, kinek milyen ingatlan van a tulajdonában, milyen eszközökkel rendelkezünk, így a fizetési adatokat is egy adott központi helyen tartották nyilván, azt onnan irányították (Bankok, Földhivatal). Az új technológia lényege viszont abban áll, hogy az adatok a nyilvántartása nem egy helyen van, hanem a világ számos helyén, hatalmas teljesítményű, egymással kommunikáló számítógépeken folyik. Az adatokat ezek egyszerre tartják nyilván, és csak úgy lehet változtatni valamit a rendszeren bleül, ha abban a résztvevők között egyetértés van.

Ez biztonságot hoz a rendszerbe, mert kizárja azt, hogy visszaélések menjenek végbe, mert nem egy szereplő kezében összpontosul a hatalom.

A rendszer nagyon sok érdekességet hordoz magában, bár még szinte gyerekcipőben jár, így nem tudni, hogy mikor találkozhatunk vele a mindennapokban is. Az Alapblog „Bitcoin mánia” című írásából minden fontos részletet megtudhatunk erről az újszerű fizetési technológiáról.

15 Hozzászólás

 1. Docens (valóban az)

  A fedezet nélküli pénzek világát éljük.
  Íme egy újabb példa a lufipénzre, ami mögött nincs valós teljesítmény. Seba,j ebből is majd néhányan meggazdagodnak, közben meg egyre többen halnak éhen. Beteg egy világ ez. Az utolsó idők beteg világa…

 2. szabó miklós

  Még a “szánalmas” kifejezés is gyenge arra esetre, amikor lelkendezve bejelentik, hogy lesz egy olyan rendszer, ami tökéletesen biztonságos, nem kijátszható, feltörhető, stb, stb.
  Pontosan tudjuk, milyen szuper-biztonságos helyekre is betörtek – játszi könnyedséggel – hackerek.
  A hittérítők is bíztak a Jóisten védelmében, nehogy a kannibálok vacsoráján főfogásként szerepeljenek…

 3. Gergely Ferenc

  Sajnos ebbe a betegségbe belehalhat a Világ…de talán meg is érdemli !

 4. tothjani

  Dik’má és akkor a betonkeverést is igy fizeti ki a főnök??

 5. soma

  A diktatúra kiépítésének elengedetlen eszköze a készpénz megszűnése, hiszen így lehet igazán manipulálni a társadalmat. Egy másodperc alatt tönkre lehet tenni bárkit. 1991 ben hallottam arról, hogy megszűnik a kp. akkor még hihetetlen volt. A jelenések könyvét értelmeztük.

 6. Gálosfai Gábor

  Én a leges legeslegvégsőkig kitartok a készpénz mellett !
  -Már most is a banklobbi miatt , sok ember elemi emberi jogát semmibe véve . Rátukmálják , hogy fizetését , ne a jól megszokott borítékba kapja . hanem bankszámlára . megrövidítve vele az ügyfelet, (pénzfelvétel , számladíj , kártyadíj , tételdíj, kezelési költség , stb .)
  Ugyanez vonatkozik a nem aktív keresőkre (nyugdíj és nyugdíjszerű járandóságok , ellátások , segélyek , stb .)
  Különben is a magyar ember olyan fajta , jó értelemben , hogy szereti kezével megfogva , amíg el nem fogy magáénak érezni az egyre kevesebbet érő magyar forintot .
  Itt szó lehet az emberi jogok , a választáshoz való jognak a megsértéséről is .
  A bankdiktatúra dönt eszi , nem eszi nem kapja máshogy jövedelmét , csak virtuálisan .
  Aki mindezeket rá akarja erőszakolni a társadalomra . Na annak kéne virtuálisan táplálkoznia , és élnie ! Agyament világ . Egyre több döntést adjunk át a bankdiktatúra számítógépeinek . Egy frászt !!!

 7. Tóth Ödön

  Nem a világ hal bele, hanem az emberiség, amit nem is bánok.

 8. robertoc.

  a gazdaság nem működik hitel nélkül. a kérdés már csak az, hogy ki bocsàjthatja ki a számlapénzt… sajnos a bankok (pénzkibocsájtó lánc utolsó szemei) teljesen átvették az irányítást a pénz felett.. próbàlja meg vki a bankszámlán lévő nagyobb összegű pénzét kpban felvenni. olyan jutalékot tesznek rá hogy nem éri meg kivenni. teljesen abba az irányba megy a dolog hogy a pénz maradjon a rendszeren belül, virtuális formában és úgy mozogjon. ha összességében nézzük nagy jelentősége nincs hogy fizikális vagy virtuális elszámolásról van szó de a pénzulajdonos teljesen ki van szolgáltatva a hozzáférés és kezelési költségek tekintetében. arról nem is beszélve hogy a bankban tárolt pénz kihitelezhető..a bankok érdeke a kp teljes megszűntetése.

 9. Majoros László

  A ciikben is van butaság – “az adatok a nyilvántartása nem egy helyen van, hanem a világ számos helyén, hatalmas teljesítményű, egymással kommunikáló számítógépeken folyik.” – de a hozzászólások……
  Nem, nem hatalmas számítógépeken, hanem minden pénz tulajdonos saját gépén megvan a teljes főkönyv – akár a mobilján, – és ezek a gépek hitelesítik kinek mennyi pénze van, a bankok helyett. A hálózat és a blockchain technológia pedig folyamatosan szinkronizálja a főkönyveket INGYEN! Nincs jutalék, lehúzás, mindenféle adó a saját pénzem felvételekor, stb. Ez nem betegség, hanem a régi rendszer, amikor pár család kezében van a pénzügyi világ kijavítása, amikor a pénz az embereké! Ez a pénzügyi demokrácia!

 10. MandM

  Mi a folytatása ennek a mondatnak, mert nálam csak a levegőben lóg:
  “Például annak is teljesen … “

 11. csaba

  nem kell aggodni, annyira nem lesz nepszeru a bitcoin hasznalata mint fizetoeszkoz, mert ott koltsegek is vannak am, bizony, arra senki nem gondol hogy a bitcoin atutalasa egyik tarcabol egy masikba, penzbe kerul !! szoval, ha veszel egy hamburgert 400 forintnak megfelelo bitcoint atutalsz aa arusnak, arra meg nyugottan tegyel minimum 300 at a koltsegekre.

 12. Tama

  A Bitcoint Németországban már betiltották.

 13. Zsom

  Állítólag az amerikai őslakók ostobák voltak, mert csillogó üveggyöngyökért adták el mindenüket.
  Mit mondhatnánk akkor egy nem létező dologért (virtuális pénz) mindenüket odaadókról?

 14. AgiHugi

  Nevetseges aki ke merte irni, hogy biztonsagos a rendszer. Raadsul ez is csak egy piramis jatekra epulo rendszer, aki ennek bedol az nagyon buta. De az emberek kapzsik es nagyon butak, ezert tudnak a csalok jol elni. 😀

 15. Lökd mg a kecskét

  Amíg lehet, lakcímre utaltatom a fizetésemet. Még soha, sehol nem fizettem kártyáról.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

bedőlt hiteles ingatlan

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

2019. 01. 05.

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg...

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

2018. 12. 15.

Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió...

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.