Betöltés

Céges hitelt szeretnél? – egy jó pénzügyi terv fél sikert jelenthet

szerző: Bankmonitor.hu
2015-06-30

A csillagok kedvező együttállásán túl, egy megcélzott hitel elérése számos ponton a hiteligénylő tudatosságán, a hiteligény előkészítettségén múlik. Ennek egyik alapvető és igen hasznos eszköze a pénzügyi terv. Amellett, hogy segít bemutatni és alátámasztani a hitelezők részére cégünk tevékenységének kilátásait, a tervezett beruházás eredménytermelő képességét, saját magunk számára is (tulajdonosként és menedzserként egyaránt) fontos döntéstámogató eszköz lehet, ha reálisan és megalapozottan készítjük azt el.

Egy alaposan átgondolt, jól kidolgozott pénzügyi terv a vállalkozásunk alapját jelentheti. Kontrollként szolgálhat, hogy tényleg jól látjuk-e az üzleti lehetőséget a pénzügyi megvalósíthatóság szemszögéből, segítségével hitelesen tudjuk képviselni üzleti elképzelésünk megalapozottságát hitelezőink előtt.

Ez a megítélésünk kulcsa

Hiteligényünk tárgyalása során, a bank benyújtott pénzügyi tervünk alapján ítélkezik első sorban. Egy jól strukturált, megfelelően alátámasztott terv személyünkről és ezáltal az általunk irányított, illetve tulajdonolt vállalkozásról is megbízható, tudatos és felelősségteljes képet fog festeni. Gyakorlatilag mindegy, hogy a tárgyaláson milyen számok hangoznak el, a tény, amiből a banki bírálat során kiindulnak a döntéshozók, a pénzügyi terv lesz.

Legyünk objektívek

Első döntési pontunk, ahol az objektivitásra van szükségünk, annak megítélése, hogy képesek vagyunk-e saját magunk megfelelő minőségben összeállítani a tervet, van-e saját hozzáértő csapatunk, akik segítségünkre lehetnek. Ha nincs, kérjünk külső szakmai támogatást. Ha ezt időben mérlegeljük, időt, pénzt és fáradtságot takarítunk meg.
Másik fontos, objektivitást igénylő lépés a pénzügyi terv adatainak megadása. Próbáljuk meg elfogultságunkat és természetes „célvakságunkat” kiszűrni. A valóság feltárása és bemutatása a célunk, nem önmagunk félrevezetése. A turpisságok előbb-utóbb felszínre kerülnek a hitelezők előtt is, csak az időt vesztegetjük azzal, ha az esetleges kellemetlen tényeket megpróbáljuk elpalástolni.

Néhány jó tanács a pénzügyi terv elkészítéséhez

Amikor pénzügyi tervet készítünk, az alábbi szempontokat mindenképp vegyük figyelembe, s építsük be a tervünkbe:

 • Üzleti elképzelésünket jól érthető formában, egyértelműen körülhatárolt módon mutassuk be. Gondoljuk át, hogy pontosan mit akarunk megvalósítani, annak mi az eleje és mi a vége. Például, ha egy ingatlan fejlesztéshez szeretnénk hitelt kapni, akkor a szomszéd telken található halastó hasznosítási lehetőségeit ne keverjük terveink közé, legyen az a következő lépésünk majd, maradjunk a már konkretizált elképzeléseknél.
 • Pénzügyi tervünk legyen alkalmas különböző scenáriók vizsgálatára, azaz arra, hogy hogyan alakul a társaság eredménytermelő (és ez által hitel-visszafizető) képessége, a vállalat szempontjából kritikus események bekövetkezése esetén. Például hogyan hat az árfolyam elmozdulása egy import-kereskedelemmel foglalkozó cég eredményére, de további példaként hozhatjuk fel a klasszikus kihasználtság szint csökkenést, mondjuk egy panzió vagy szálloda esetében.
 • Készítsünk egy rövid, pár oldalas útmutatót pénzügyi tervünk mellé, üzleti elképzelésünk bemutatásával, versenytársak rövid elemzésével, piaci pozíciónk meghatározásával. Foglalkozzunk az előre látató kockázatokkal, írjuk le, hogyan tervezzük azokat kezelni.

A jól elkészített pénzügyi terv fél siker, szánjuk tehát megfelelő időt elkészítésére, a befektetett energia hosszú távon meg fogja hozni gyümölcsét!

Amennyiben kíváncsi vagy arra, hogy céged tud-e hitelhez jutni, illetve teljesíti-e a Növekedési Hitelprogram alapvető elvárásait, ellenőrizd az alábbi form kitöltésével:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Blogajánló

 • alapblog

  95

  Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.