5 bank, ahol már igényelheted a szuperolcsó felújítási hitelt!

5 bank, ahol már igényelheted a szuperolcsó felújítási hitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-01 Frissítve: 2021-02-08
 

A kifizetett és benyújtott számlák alapján januártól igényelhetik a családok az akár 3 millió forintos lakásfelújítási támogatást. Február 1-től pedig elméletileg elérhető a kedvezményes – futamidő végéig fix 3% kamatú – otthonfelújítási hitel is, melyből meg lehet finanszírozni a munkálatokat, amennyiben nincs elegendő saját megtakarítás. Igen ám, de nem minden bank rajtolt el az első napon! Ez különösen azoknak jelenthet gondot, akiknek az ingatlanján már van jelzálogjog. 

(Február 1-jét követően folyamatosan bővül a támogatott otthonfelújítási hitelt kínáló bankok köre, az aktuálisan elérhető banki ajánlatokról itt találsz friss információkat.)

A 2021. január 1-től elérhető lakásfelújítási támogatás az otthonukat korszerűsítő, gyermeket nevelő szülőknek nyújthat jelentős segítséget, hiszen a munkálatok költségének felét – de legfeljebb 3 millió forintot – a család utólag visszakaphatja az államtól. Fontos, hogy a támogatást utólag, a számlák kifizetését követően lehet igényelni, vagyis a költségeket előre kell előteremtenie a családoknak.

Ebben a helyzetben nyújthat segítséget a fix 3%-os kamatozású otthonfelújítási hitel, melyből a kiadásokat tudják a támogatást igénylők megfinanszírozni. (A hitel összege legfeljebb 6 millió forint, futamideje maximum 10 év lehet.)

A hitel és a támogatás igénylésének számos feltétele van:

  • Legalább 1 éves Tb-jogviszony;
  • Legalább 50%-o tulajdoni hányaddal szükséges rendelkezni a felújítandó ingatlanban;
  • Legalább 1 éve az ingatlanban kell lakni;
  • Köztartozásmentesnek kell lennie az igénylőknek.

Bárki ellenőrizni tudja a Bankmonitor Kalkulátorával, hogy megfelel-e ezeknek az elvárásoknak:

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

A támogatott hitelt február 1-től lehet a pénzintézeteknél igényelni, ugyanakkor a Bankmonitor szakértőinek információi alapján még nem érhető el valamennyi banknál a hitelkonstrukció.

Hirdetés

Hirdetés

Mely bankoknál érhető el az otthonfelújítási hitel?

Az egyes bankok honlapjának és hitelhirdetményeinek áttanulmányozása alapján jelenleg 5 banknál érhető el a támogatott felújítási hitel.

Mely bankoknál érhető el az Otthonfelújítási hitel?

Az Erste Banknál a Gránit Banknál a K&H Banknál, az OTP Banknál és a Takarékbanknál érhető el már a mai napon is a támogatott felújítási hitel.  Természetesen a konstrukció kamata mindenhol megegyezik: a futamidő végéig fix 3%. (6 millió Ft hitelösszeg és 10 éves futamidő esetén az induló törlesztő 57-58 ezer Ft.) Ugyanakkor számos feltétel eltér a különböző pénzintézeteknél.

Eddigi ismereteink alapján legrövidebb futamidővel a Takarékbank – 1 éves futamidővel már elérhető a konstrukció – kínálja a hitelt. A többi pénzintézetnél jellemzően 5 éves futamidőtől érhető el a hitel.

A minimálisan elérhető hitelösszegben is jelentsek az eltérések. Míg az OTP Banknál 500 ezer forinttól igényelhető a kölcsön, addig a K&H Bank 2 millió forintnál kevesebb összeget nem ad. Ez akkor lehet érdekes, ha a család csak kisebb összegű felújításban gondolkodik, vagy épp jelentős összegű saját megtakarítást is fel tudna használni a munkálatok megfinanszírozására.

Az egyes pénzintézetek jellemzően visszatérítik a hiteligényléshez kapcsolódó közjegyzői okirat díjának egy részét. Emellett több pénzintézet elengedi – vagy utólagos visszatéríti – meghatározott darabszámú tulajdoni lap, térképmásolat lekérésének díját, valamint egy darab ingatlan értékbecslési költségét is. A Gránit Bank pedig 20 ezer forintot jóváír az igénylő törlesztési számlájára, amennyiben 2021. március végéig benyújtásra kerül a hitelkérelem a bankhoz.

Van egy bökkenő!

Elképzelhető, hogy nem kaphatja meg a család az otthonfelújítási hitelt akkor sem, ha egyébként a támogatásra jogosult. (Például a fedezetként szolgáló ingatlanra már van jelzálogjog bejegyezve.) Egy pénzintézet ugyanis jellemzően nem nyújt hitelt olyan ingatlanra, amelyet egy másik bank zálogjoga már terhel. Ezek alapján jelenleg igen nehéz helyzetbe kerülhetnek azok, akik nem ettől az 5 pénzintézettől vettek fel korábban lakáshitelt. (Természetesen a közeljövőben a többi bank is elindulhat a támogatott felújítási hitellel.)

Ugyanakkor már most is van megoldás erre a problémára: személyi kölcsönből meg lehet finanszírozni a munkálatokat ehhez nem szükséges ingatlanfedezet és a lakásfelújítási támogatás sem veszik el.

Az is könnyek elképzelhető, hogy a 6 millió forintos összeghatár nem elégséges, vagy épp a maximális futamidő – 10 év – bizonyul túl rövidnek. (Ez utóbb akkor lehet probléma, ha a jövedelem nem bírja el a 6 millió forint hitelösszeghez tartozó 58 ezer forintos törlesztőrészletet.) Ebben az esetben – legalább részben – piaci kamatozású lakáshitelt is meg lehet finanszírozni a munkálatokat.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés