Csak a támogatások miatt vállalunk gyereket?

Csak a támogatások miatt vállalunk gyereket?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-12
 

Olvasóink számtalanszor megjegyezték, hogy a jelenlegi család-, lakástámogatási rendszer arra ösztönzi a fiatalokat, hogy kizárólag a kedvezményekért cserébe vállaljanak gyermeket. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, vajon mennyi alapja lehet ennek a felvetésnek.

A gyerekvállalás nem szól, nem szólhat az anyagiakról. Kizárólag egy támogatás miatt – legyen az bármekkora összegű – nem vállalhatnak gyereket a fiatal párok. Ettől függetlenül ha tényleg gyermeket szeretnénk – vagy akár már úton is van a baba –, akkor miért ne használhatnánk ki a gyermekvállaláshoz kapcsolódó kedvezményeket, lehetőségeket?

A helyzet tehát kettős, külső szemlélőként ugyanis könnyű azt mondani, hogy csak a támogatások miatt vállalunk gyermeket. Valójában azt minden pár saját maga tudja megmondani, hogy miért vett igénybe különböző támogatásokat, és mekkora családot, hány gyermeket szeretnének.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen állami támogatásokat lehet igényelni vállalt gyerekek után?

Érdemes ettől függetlenül összeírni, hogy milyen típusú és mekkora összegű támogatást kaphatunk a gyerekek után. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a legtöbb kedvezményt valamilyen adott célra használhatjuk csak fel, vagyis a kapott összeget a legtöbb esetben nem költhetjük el szabadon.

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)

A családi otthonteremtési kedvezmény egy vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, amelyet meglévő és vállalt gyermekeink után igényelhetünk. A kedvezmény összege 600 000 – 10 000 000 forint között lehet, a pontos nagysága függ a lakáscéltól és a gyerekek számától is.

Fontos
Vállalt gyermekre csak azon házaspárok kaphatják meg az állami támogatást, amelyeknek legalább az egyik tagja az igényléskor még nem töltötte be a 40. életévét.

A maximális 10 millió forintot új lakás vásárlása, vagy építkezés esetén kaphatjuk meg, ha a támogatást legalább 3 gyermek után vennénk igénybe. Nem szükséges meglévő baba, a kedvezmény kihasználásához lehet három gyereket vállalni is. Ennél az összegnél elvárás, hogy a vállalt gyerekek 10 éven belül megszülessenek, ellenkező esetben a CSOK összegét büntetéssel növelten vissza kell fizetni.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Áfa-visszatérítési támogatás

Egy új lakás vásárlásánál a vételár áfatartalmát visszatérítik – kvázi megfizeti helyettünk az állam – abban az esetben, ha CSOK támogatást is igénylünk. Jelenleg a lakásvásárlás esetén az áfa mértéke 5 százalék, vagyis egy 50 millió forint értékű lakás esetében 2,38 millió forintot fizet meg az állam helyettünk az eladónak.

Fontos
Az adó-visszatérítés szempontjából lényegtelen, hogy hány gyermek után vettünk igénybe a CSOK-ot. A kedvezmény akkor is jár, ha vállalt gyerek után vettünk igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt.

Illetékmentesség

Ha lakásvásárlásra – legyen szó új, vagy használt ingatlanról – CSOK-ot igénylünk, akkor még egy kedvezményben részesülhetünk: a vásárláshoz kapcsolódó vagyonátruházási illetéket elengedik számunkra. Ez alapesetben a vételár 4 százaléka lenne, amelyet utólag kellene megfizetnünk az állam felé. Egy 50 millió forint értékű lakás esetében a támogatás miatt 2 millió forintot spórolhatnánk.

Ennek a kedvezménynek is az az egyik feltétele, hogy családi otthonteremtési kedvezményt vegyünk igénybe. A CSOK-ot vállalt gyerekre is felvehetjük, így az illetékmentességre is jogosultak lehetünk abban az esetben is, ha nincs meglévő gyermekünk.

Jelzáloghitel tartozáselengedés

Nem egy klasszikus támogatási forma, talán ennek is köszönhető, hogy sokszor elfeledkezünk róla. Ez a kedvezmény a lakáshitelekhez kapcsolódik, a futamidő alatt a második, harmadik és minden további gyermek születésekor elengednek a fennálló tartozásunkból. A második baba érkezésekor 1 millió forinttal, a harmadik baba érkezésekor 4 millió forinttal, minden újabb gyerek születésekor 1-1 millió forinttal mérséklik tartozásunkat.

Jó tudni
Csak a futamidő alatt született gyermekek után csökkentik a hiteltartozásunkat, viszont a gyermekek számának meghatározásakor a hiteligénylés előtt meglévő gyermekeket is figyelembe veszik.

Babaváró hitel

A Babaváró hitel félig meddig kakukktojás a listában. Ugyanis a legfeljebb 10 millió forint összegű kölcsön felvételéhez nem szükséges se meglévő, se vállat gyerek. Ugyanakkor a hitelhez kapcsolódó egyedi kedvezmények csak akkor járnak, ha a futamidő alatt ténylegesen születne gyermekünk:

  • Ha a futamidő első 5 évében születne egy babánk, akkor a kölcsön végig kamatmentes. E mellé kérhetjük törlesztési kötelezettségünk 3 éves felfüggesztését.
  • Ha a futamidő alatt megszületne a második baba, akkor a fennálló tartozást 30 százalékkal csökkentik. Itt is élhetünk a törlesztés 3 éves szüneteltetésével.
  • A harmadik gyerek érkezésekor pedig elengedik aktuális tartozásunkat, a hitel megszűnik.

Vagyis az igénylésnél nincs elvárás a gyermekekre vonatkozóan, de a kapcsolódó kedvezményeket csak akkor kapjuk meg, ha a futamidő alatt születne babánk. Szélsőséges esetben – 3 baba megfelelő időközönként érkezik – a teljes 10 millió forint vissza nem térítendő támogatássá alakulna, vagyis egyetlen forintot se kellene fizetnünk utána.

Jó tudni
A Babaváró egy szabad célú hitel, kvázi ez az egyetlen olyan támogatás, amelyet nem kell valamilyen formában lakáscélra fordítanunk. Ettől függetlenül az igénylők nagy része valamilyen lakáscélját finanszírozza meg a kölcsönből, ezért szokás a lakáscélú támogatások között is emlegetni.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Felújítási támogatás

Az igazi kakukktojás az otthonfelújítási támogatás. A konstrukció a gyermeket nevelők számára jelenthet igazi segítséget, ugyanis meglévő otthonuk modernizálására, korszerűsítésére kaphatnak támogatást. Az összeg a költségek fele, de legfeljebb 3 millió forint lehet.

Itt viszont feltétel, hogy kizárólag meglévő gyermek után használható ki a kedvezmény (ugyanakkor a terhesség 12. hetét követően a magzat már meglévő gyereknek számít). Vagyis vállalt gyermekre nem tudjuk igénybe venni ezt a lehetőséget.

Közel 30 millió forint támogatás is összejöhet

Ha 3 gyermeket vállalunk egy 50 millió forint értékű új lakás megvásárlásához, akkor akár 29,3 millió forint támogatást is kaphatunk. Ez a kinézett lakás értékének az 58,6 százaléka.

Ha tényleg azt feltételezzük, hogy a párok a támogatásokért vállalnak gyereket, akkor meg kellene vizsgálni a kiadási oldalt is. Nagyon nehezen megbecsülhető, hogy egy család kiadása mennyivel emelkedik meg egy gyermek születését követően. De a ruházkodás, élelmezés, játékok, gyógyszerek, a rezsi, a taníttatás összességében komoly kiadást jelent. Ha pedig hosszú távra tekintünk előre, akkor jó eséllyel megállapíthatjuk, hogy egy gyermek felnevelése összességében több, mint 10 millió forinttal növeli meg a háztartás kiadását. (Természetesen lehetnek más kedvezmények, támogatások is: családi pótlék, családi adókedvezmény…, de ezektől tekintsünk most el.)

Ha szigorúan anyagilag nézzük, akkor a lakástámogatások nem kompenzálják a megnövekedő kiadásokat, vagyis nem lehet ez a mögöttes oka a gyermekvállalásnak.

Szerencsére a legtöbben nem is így gondolkodnak a gyermekvállalásról, nem tekintenek a családalapításra üzletként. Ez azonban nem azt jelenti, hogy családalapítás előtt ne gondolhatnánk az esetleges támogatások kihasználására. Ez egyáltalán nem egy bűnös cselekedet, csupán a lehetőségek, adottságok feltérképezése és kiaknázása.

Hirdetés
Hirdetés