Betöltés
loading

Családok tízezrei kaszálnak nagyot a Babaváróval!

Az MNB jelentése szerint 2019. decemberre elérte a 36%-ot azoknak a Babaváró hiteleknek az aránya, amelyek törlesztési moratóriumba kerültek, azaz nem kell fizetni a havi törlesztőrészleteket 3 éven keresztül: ezeknél a családoknál vagy már meg is született az első gyermek, vagy a várandósság elérte a 12. hetét. Ennek apropóján a Bankmonitor összegyűjtötte, mit jelent pontosan a törlesztési moratórium fogalma, hogyan működik, és hogy mennyi pénzt nyerhetnek azok, aki okosan használják ki ezt a lehetőséget. (szerző: Süle-Szigeti Bulcsú)

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A 2019. nyarán bevezetett Babaváró hitel a kormány családtámogatási programjának meghatározó eleme. Ez a lehetőség egy legfeljebb 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt takar, melynek kondíciói a vállalt gyermekek számától – és a megszületésüktől – függenek. Alapesetben a Babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes, ha pedig ebben az időszakban megszületik az első vállalt gyermek, akkor a hitel kamatmentesség a futamidő végéig érvényes lesz. Továbbá a második gyermek megszületésekor elengedik a család fennálló tőketartozásának 30%-át, a harmadik gyermek megszületésekor pedig a teljes fennálló tartozást, tehát az lényegében átalakul vissza nem térítendő támogatássá.

Ezenkívül létezik a törlesztési moratórium lehetősége is, amely azt jelenti, hogy a család kérheti a törlesztés 3 évig tartó felfüggesztését. Az első gyermek megszületésekor a kért moratórium együtt jár a futamidő 3 évig tartó meghosszabbításával is, melynek célja, hogy a törlesztés szüneteltetésének végeztével ne emelkedjen meg a fizetendő havi összeg – a hátralévő futamidő rövidülése miatt. A második gyermek születésekor a futamidő már nem tolható ki újabb 3 évig, ugyanis a tartozás 30%-ának elengedése révén a havi törlesztőrészlet mértéke már enélkül is csökkenni fog.

Az alábbi példában összehasonlítunk egy Babavárót – két gyermek születését feltételezve -, egy piaci lakáshitelt és egy fiktív személyi kölcsönt. Mivel a Babavárót legfeljebb 10 millió forintos összegben, maximum 20 éves futamidőre lehet felvenni, a másik két verziót is eszerint számítottuk. (A személyi kölcsön azért fiktív, mert ennek a hiteltípusnak a leghosszabb futamideje 10 év, tehát az összehasonlíthatóság kedvéért egy a valóságban nem létező konstrukcióval foglalkoztunk.) A kamatokat a Bankmonitor kalkulátorai szerint – havi nettó 300 000 forintos családi jövedelemmel – elérhető legjobb ajánlatok alapján határoztuk meg, így a 20 évre rögzített kamatozású lakáshitelnél a kamat mértéke 4,75%, a fiktív személyi kölcsönnél pedig 12,57% lett.

Az első ábrán látható, hogy az évek során hogyan alakul a fennálló tőketartozás az egyes konstrukciók esetében. A legdrágább kamattal a személyi kölcsön rendelkezik, ezért annak a tőkéje fogy a leglassabban. A lakáshitel kamata jóval kedvezőbb, így a tőketartozása is gyorsabban csökken. A Babavárót ábrázoló vonal a kamatmentesség miatt egyenletesen csökken az idő legnagyobb részében, de vízszintes szakaszok mutatják az első és a második gyermek megszületésekor – 1. és 3. év végén – kért törlesztési moratóriumokat: ekkor nem fogy a tartozás. A második gyermek megszületésekor elengedik a tőketartozás 30%-át, ezt 3. év végén történő meredek csökkenés jelzi. Az első gyermek megszületésekor a család kéri a futamidő meghosszabbítását, ezért a Babaváró végül nem 20, hanem 23 év alatt fut ki teljesen.

Nagyon szemléletesen mutatja a Babaváró előnyét a második ábra is, amelyen a teljes visszafizetendő összegeket ábrázoltuk. A Babaváró a kamatmentesség és a tartozáselengedés miatt egyértelműen a legkedvezőbb: 7,15 millió forintos visszafizetésen áll meg a 23. év végén. A lakáshitel teljes visszafizetendő összege kb. 15,5 millió forint, ami a Babavárónak több mint duplája, azzal együtt is, hogy jelenleg a végig fix kamatú jelzáloghitelek is rendkívül kedvező feltételekkel bírnak. A fiktív személyi kölcsön teljes visszafizetése a lakáshitelének is csaknem kétszerese lenne, meghaladja a 27 millió forintot.

Ha feltételezzük, hogy a Babavárót felvevő családok ingatlanvásárlásra fordították a hitel összegét (ami egy igencsak kézenfekvő megoldás), akkor láthatjuk, hogy ők már 2 gyermek születése esetén is akár 8 millió forint feletti nyereséget könyvelhetnek el ahhoz képest, mintha piaci kamatozású lakáshitelt vettek volna fel. A havi törlesztőrészletekben ez 20 évre vetítve átlagosan 30 ezer forintos pénzügyi előnyt jelent.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan követheted nyomon a Babaváró igénylésed?

Általában az igénylés beadását követően nincs más teendőd, mint várni, amíg nem értesít a bank a bírálat eredményéről. Kaphatsz tőlük emailt, vagy akár telefonos értesítést a jóváhagyásról, a hiánypótlásról -...

Fiatal gyerekes család első hiteligénylése

Hasznos lakáshiteles információk a múlt hétről

Nem egyszerű most lakáshitelt felvenni, viszont aki sikerrel jár, az még mindig nagyon olcsón juthat kölcsönhöz a bankoktól. A héten többek között megvizsgáltuk, mennyiért lehet jelenleg lakáshitelhez jutni, félni kell-e...

Blogajánló
 • alapblog NEM veszek aranyat

  A blogon többször elhangzott már, hogy az arany jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban, hiszen negatív reálkamatok mellett sikeres időszaka szokott következni. Jelentős pozíciónk... The post NEM veszek aranyat appeared first on alapblog.