Családok tízezrei kaszálnak nagyot a Babaváróval!

Családok tízezrei kaszálnak nagyot a Babaváróval!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-11
 

Az MNB jelentése szerint 2019. decemberre elérte a 36%-ot azoknak a Babaváró hiteleknek az aránya, amelyek törlesztési moratóriumba kerültek, azaz nem kell fizetni a havi törlesztőrészleteket 3 éven keresztül: ezeknél a családoknál vagy már meg is született az első gyermek, vagy a várandósság elérte a 12. hetét. Ennek apropóján a Bankmonitor összegyűjtötte, mit jelent pontosan a törlesztési moratórium fogalma, hogyan működik, és hogy mennyi pénzt nyerhetnek azok, aki okosan használják ki ezt a lehetőséget. (szerző: Süle-Szigeti Bulcsú)

A 2019. nyarán bevezetett Babaváró hitel a kormány családtámogatási programjának meghatározó eleme. Ez a lehetőség egy legfeljebb 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt takar, melynek kondíciói a vállalt gyermekek számától – és a megszületésüktől – függenek. Alapesetben a Babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes, ha pedig ebben az időszakban megszületik az első vállalt gyermek, akkor a hitel kamatmentesség a futamidő végéig érvényes lesz. Továbbá a második gyermek megszületésekor elengedik a család fennálló tőketartozásának 30%-át, a harmadik gyermek megszületésekor pedig a teljes fennálló tartozást, tehát az lényegében átalakul vissza nem térítendő támogatássá.

Ezenkívül létezik a törlesztési moratórium lehetősége is, amely azt jelenti, hogy a család kérheti a törlesztés 3 évig tartó felfüggesztését. Az első gyermek megszületésekor a kért moratórium együtt jár a futamidő 3 évig tartó meghosszabbításával is, melynek célja, hogy a törlesztés szüneteltetésének végeztével ne emelkedjen meg a fizetendő havi összeg – a hátralévő futamidő rövidülése miatt. A második gyermek születésekor a futamidő már nem tolható ki újabb 3 évig, ugyanis a tartozás 30%-ának elengedése révén a havi törlesztőrészlet mértéke már enélkül is csökkenni fog.

Az alábbi példában összehasonlítunk egy Babavárót – két gyermek születését feltételezve -, egy piaci lakáshitelt és egy fiktív személyi kölcsönt. Mivel a Babavárót legfeljebb 10 millió forintos összegben, maximum 20 éves futamidőre lehet felvenni, a másik két verziót is eszerint számítottuk. (A személyi kölcsön azért fiktív, mert ennek a hiteltípusnak a leghosszabb futamideje 10 év, tehát az összehasonlíthatóság kedvéért egy a valóságban nem létező konstrukcióval foglalkoztunk.) A kamatokat a Bankmonitor kalkulátorai szerint – havi nettó 300 000 forintos családi jövedelemmel – elérhető legjobb ajánlatok alapján határoztuk meg, így a 20 évre rögzített kamatozású lakáshitelnél a kamat mértéke 4,75%, a fiktív személyi kölcsönnél pedig 12,57% lett.

Az első ábrán látható, hogy az évek során hogyan alakul a fennálló tőketartozás az egyes konstrukciók esetében. A legdrágább kamattal a személyi kölcsön rendelkezik, ezért annak a tőkéje fogy a leglassabban. A lakáshitel kamata jóval kedvezőbb, így a tőketartozása is gyorsabban csökken. A Babavárót ábrázoló vonal a kamatmentesség miatt egyenletesen csökken az idő legnagyobb részében, de vízszintes szakaszok mutatják az első és a második gyermek megszületésekor – 1. és 3. év végén – kért törlesztési moratóriumokat: ekkor nem fogy a tartozás. A második gyermek megszületésekor elengedik a tőketartozás 30%-át, ezt 3. év végén történő meredek csökkenés jelzi. Az első gyermek megszületésekor a család kéri a futamidő meghosszabbítását, ezért a Babaváró végül nem 20, hanem 23 év alatt fut ki teljesen.

Nagyon szemléletesen mutatja a Babaváró előnyét a második ábra is, amelyen a teljes visszafizetendő összegeket ábrázoltuk. A Babaváró a kamatmentesség és a tartozáselengedés miatt egyértelműen a legkedvezőbb: 7,15 millió forintos visszafizetésen áll meg a 23. év végén. A lakáshitel teljes visszafizetendő összege kb. 15,5 millió forint, ami a Babavárónak több mint duplája, azzal együtt is, hogy jelenleg a végig fix kamatú jelzáloghitelek is rendkívül kedvező feltételekkel bírnak. A fiktív személyi kölcsön teljes visszafizetése a lakáshitelének is csaknem kétszerese lenne, meghaladja a 27 millió forintot.

Ha feltételezzük, hogy a Babavárót felvevő családok ingatlanvásárlásra fordították a hitel összegét (ami egy igencsak kézenfekvő megoldás), akkor láthatjuk, hogy ők már 2 gyermek születése esetén is akár 8 millió forint feletti nyereséget könyvelhetnek el ahhoz képest, mintha piaci kamatozású lakáshitelt vettek volna fel. A havi törlesztőrészletekben ez 20 évre vetítve átlagosan 30 ezer forintos pénzügyi előnyt jelent.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés