Csok, Babaváró, jelzáloghitel-elengedés: mikor kell megszületniük a gyerekeknek?

Csok, Babaváró, jelzáloghitel-elengedés: mikor kell megszületniük a gyerekeknek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-13
 

A családalapítás előtt, lakásvásárlást tervezők nincsenek könnyű helyzetben, hiszen Budapesten már 1-1,5 millió Ft-os átlagos négyzetméterárakkal találkozhatunk az új építésű lakásoknál, de a vidéki nagyvárosokban is 1 millió Ft-ot súrolja az átlagos négyzetméterár. A használt ingatlanok némileg olcsóbbak, ám ezek megvásárlására kevesebb állami támogatás igényelhető, így alaposan utána kell számolni, mikor, mi éri meg jobban. Cikkünkben azt járjuk végig, hogy a különböző állami támogatások igénybevételéhez mikor kell megszületniük a gyerekeknek, hiszen van támogatás, amelyiknél a meglévő és a vállalt gyerekek egyaránt számítanak, míg máshol csak az újonnan születettekkel számolnak.

A legismertebb és legnépszerűbb otthonteremtési támogatás kétségtelenül a vissza nem térítendő csok – családi otthonteremtési kedvezmény – és az ehhez kapcsolódó kedvezményes kamatú csok-hitel, amelyeket együttesen már több mint 1500 milliárd forint értékben igényelték a családok.

A csok népszerűsége 2016-ban kapott komolyabb lendületet, ekkortól ugyanis 10 millió Ft támogatást kaphatnak az új építésű lakást vásárló, valamint a saját házat építő három gyerekes, vagy három gyereket vállaló családok. Fontos lépés volt az is, hogy 2018-tól a két gyerekesek számára is elérhető vált a fix 3%-os kamatú csok-hitel – korábban 3 gyerek ellett hozzá -, aminek a maximális összegét kizárólag a meglévő vagy vállalt gyerekek száma határozza meg: 2 gyereknél 10 millió forint, 3 gyereknél pedig 15 millió forint a plafon.

A 2019-es év családpolitikai nagy durranása a Babaváró támogatás (más néven Babaváró hitel) elindulása volt, ami maximum 10 millió Ft kamatmentes hitelt jelenthet a fiatal pároknak, ráadásul a második és a harmadik gyereknél a fennálló tőketartozás egy részét vagy akár egészét még el is engedik.

Ugyanebben az esztendőben „élesedett” a Falusi csok is, aminek abban áll a nagyszerűsége, hogy a kistelepüléseken lévő, felújításra szoruló ingatlant vásárló családok az új építésű ingatlanokra járó, magasabb támogatási összegekhez juthatnak hozzá.

És akkor még nem ejtettünk szót a gyerekek után járó jelzáloghitel-elengedésről, ami a második gyereknél 1 millió Ft, míg a harmadiknál 4 millió Ft-ot adósságelengedést jelent, ami egy átlagos lakáshitelnél akár 20-50 ezer Ft-tal is csökkentheti a havi törlesztőrészleteket.

Hirdetés

Hirdetés

Csok támogatás – meglévő és vállalt gyerekre is igényelhető

A vissza nem térítendő csok támogatás meglévő és vállalt gyerekekre egyaránt igényelhető, ám nagyon különbözőek a feltételek a két esetben. Meglévő gyerekkel házasok, élettársak vagy akár a gyereküket egyedül nevelő szülők is igényelhetik, míg vállalt gyereknél elvárás a házasság, valamint az, hogy legalább a pár egyik tagja 40 évesnél fiatalabb legyen. Arra is van mód, hogy meglévő és vállalt gyerekek „kombinálásával” hozza ki a család a legtöbbet a lehetőségből, ám ebben az esetben a szigorúbb – vállaláshoz kapcsolódó – feltételeket kell teljesíteniük.

A vállalható gyerekek számával kapcsolatban tudni kell, hogy használt lakás vásárlásakor legfeljebb két gyerek vállalható, vagyis egy gyermektelen pár maximum 1,43 millió Ft megelőlegező csok-ot kaphat. Új építésű lakásnál vagy építésnél más a helyzet, itt egy gyermektelen pár akár 3 gyereket is vállalhat, 10 millió Ft-hoz jutva ezzel.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

A gyermekvállalást illetően természetesen határidőket szab a jogalkotó, amelyeket célszerű be is tartani, mert máskülönben pénzügyi szankcióra számíthat a család. Fontos, hogy kizárólag az azon gyerekek után járó támogatást kell kamatostól visszafizetni, akik végül nem születtek meg. Például, amennyiben három gyereket vállalt a pár, ám végül csak két babájuk született, akkor a harmadik után járó 10 millió Ft és a második után kapható 2,6 millió Ft különbözetét kérhetik vissza tőlük.

A gyermekek megszületésére a jogszabály szigorú határidőket határoz meg: egy gyereknél 4 éve van a pároknak, míg két gyereknél 8 év, három gyereknél 10 év áll a rendelkezésükre.

Amennyiben a vállalt gyerekek nem születnek meg határidőre, a kapott állami támogatást kamatostól vissza kell fizetni! Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az állam egy összegben követeli a tartozást: az igénybe vett támogatást büntetőkamattal növelten a gyermekvállalási határidő lejáratát követő 60. napon belül kell visszafizetni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a család időben lépjen, ha már valószínűsíthető, hogy kifutnak az időből. Amennyiben ennek egészségügyi oka van, akkor az erről szóló igazolást minél hamarabb be kell szerezni, illetve be kell nyújtani a kormányhivatal részére, ez alapján döntenek ugyanis a visszafizetés esetleges mérsékléséről, elengedéséről. Fontos azonban, hogy a kérelmet még a határidő lejárta előtt be kell adni!

Mi a helyzet a csok-hitellel

A vissza nem térítendő csok támogatás mellé kedvezményes, végig fix 3%-os kamatú csok lakáshitel is igényehető, aminem felső összege két gyereknél 10 millió Ft, míg három gyereknél 15 millió Ft. Mivel a csok-hitel maga a csok támogatáshoz kapcsolódik, a két dolog tulajdonképpen kéz a kézben jár, az igényelheti a kölcsönt, aki jogosult magára a vissza nem térítendő támogatásra is.

Fontos különbség ugyanakkor, hogy a csok-hitel igénylését megelőzi egy banki hitelbírálat, éppen ezért nem magától értetődő, hogy aki jogosult a vissza nem térítendő támogatásra, az a kedvezményes hitelt is meg fogja majd kapni.

A megelőlegezett csok támogatás mellé igényelt csok-hitelnél is komoly pénzügyi szankcióval járhat az, ha a vállalt gyerekek nem születnek meg időre, ugyanis az igénybe vett kamattámogatás összegét egy összegben vissza kell fizetni, a hátralévő futamidőre pedig piaci kamattal kell tovább törleszteni. 

Babaváró hitel – nem kell gyereket vállalni, de…

A Babaváró hitel érdekessége, hogy nem elvárás – igaz, nem is akadály – a meglévő gyerek, és az igénylésnek a gyerekvállalás sem feltétele. Más kérdés, hogy a Babaváró igazi előnyei kizárólag akkor érvényesülnek, ha a hitelfelvételt követő 5 éven belül legalább egy gyerek születik. Ebben az esetben ugyanis a futamidő végéig kamatmentes marad a kölcsön, a második gyereknél pedig elengedik a fennálló tartozás 30%-át, míg a harmadik babánál az adósság megszűnik. A hitel igénylésekor már megszületett gyerekek ugyanakkor nem számítanak a támogatás szempontjából!

Bár a Babaváró hitelszerződésének aláírásakor tényleg nem kell gyereket vállalnia a párnak, ennek ellenére komoly pénzügyi következményekkel jár, amennyiben nem születik baba a következő 5 évben. Egyrészt 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni az addig elengedett kamatot, a hitel pedig a hátralévő időre piaci kölcsönné alakul át, ami után hasonló mértékű kamatot kell fizetni, mint egy személyi kölcsönért.

Gyerekek után járó jelzáloghitel-elengedés

A gyerekek után járó jelzáloghitel-elengedés remek lehetőség a családoknak arra, hogy lefaragják az adósságukat, jelentősen csökkentve ezzel a havi kiadásaikat. Van azonban pár feltétel, ami miatt sokan mégis elbukják az 1, illetve 4 millió Ft „ingyen pénzt”. Először is nagyon fontos, hogy a kedvezmény kizárólag a lakáscélú jelzáloghitelekre érvényesíthető, vagyis a szabad célú Babaváró hitel, vagy éppen egy személyi kölcsön tartozás akkor sem csökkenthető általa, ha ezeket egyébként lakásvásárlásra fordította a család.

A másik fontos tudnivaló az, hogy kizárólag a hitelfelvételt követően született gyerekeknél jár a támogatás, ám azért van itt egy kis csavar. Ha például egy egygyerekes család lakáshitelt vesz fel, majd megszületik a második babájuk, akkor ezután 1 millió Ft-tal csökkenthetik a hiteltartozásukat. Amennyiben születik még gyerekük, akkor pedig további 4 millió Ft adósságtól szabadulhatnak meg, feltéve, hogy a tőketartozásuk még lesz ennyi akkor. Ha azonban egy háromgyerekes párnak születik negyedik babája a hitelfelvételt követően, akkor az ő adósságuk azonnal 4 millió Ft-tal fog csökkeni. Ha egy gyermektelen pár vesz fel lakáshitelt, akkor ők természetesen a második gyerektől élhetnek először a lehetőséggel. Ha többet szeretnél megtudni a jelzáloghitel-elengedésről, akkor itt találod egy korábbi anyagunkat a témában.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés