CSOK-ból vennél új lakást? Ezekkel a kötöttségekkel számolnod kell!

 • 2017.06.15.
 • szerző: bankmonitor.hu

Még mielőtt több gyermekkel rohannánk CSOK-ot felvenni, érdemes egy mély levegőt venni és utánajárni, hogy ezért cserébe mit is vállalunk. Több olyan korlátozás is van, amivel együtt kell élni. Például 10 évig ott kell lakni a lakásban és ez alatt az idő alatt az állam belegyezése nélkül nem terhelheted meg hitellel vagy adhatod el a lakást. Lássuk a részleteket!

Valóban nagyon kivételes lehetőség a CSOK, hiszen például új lakás vásárláshoz akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is kaphatnak az igénylők, ha 3 gyermekük van vagy vállalják a 3 gyermeket (amihez ráadásul még 10 millió forintos fix 3%-os kamatozású hitel is társulhat).

Nem árt viszont azt is tudni, hogy milyen korlátokkal jár együtt az otthonteremtési kedvezmény. Van több megkötés is, amivel a milliókért cserébe meg kell barátkoznunk. Lássuk is a legfontosabbakat közülük!

Vállalod, hogy az ingatlanban életvitelszerűen laksz 10 évig

Az egyik legfontosabb megkötés, hogy abban a lakásban kell laknod életvitelszerűen, melyhez a CSOK-ot felhasználtad. Ezzel kiesik például az a megoldás, hogy részben vagy egészben kiadd az ingatlant és ebből plusz bevételre tegyél szert. Ráadásul röghöz is kötnek 10 évre.

Erős megkötés a 10 éves időszak is, hiszen ki tudja, hogy a következő egy évtizedben mi fog történni. Egy lakásvásárlás lutri is lehet, előjöhetnek időközben olyan idegesítő problémák, ami miatt nem akartok tovább maradni a lakásban. De ott van az a helyzet is, ha például a szülők közötti kapcsolat romlik meg és idő előtt el kell adni a lakást.

Ha mégis a 10 éves időszak előtt adnátok el a lakást, akkor két verzió lehetséges:

 • A kapott állami támogatást teljes egészében – Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten – visszafizetitek, és a vételár maradék részéből gazdálkodtok ezt követően.
 • Ha egy nagyobb lakásba költöztök, akkor arra át lehet vinni az otthonteremtési kedvezményt. Viszont ekkor a kincstárnak egy letéti számlájára átmenetileg be kell fizetni a kedvezmény összegét. Ha sikerül az új lakást megszerezni, és a terheket átjegyzik, akkor utána a kincstár visszautalja az összeget.

Egyik verzió sem jelent túl sok jót, alapesetben az a legjobb, ha úgy számoltok, hogy 10 évre az ingatlanban maradtok és ahhoz nem nyúltok hozzá. Az elsőnél a kedvezményt teljes egészében bukjátok, míg utóbbinál komolyabb saját erőre van szükség, ami ilyen ingatlanárak mellett csak keveseknél lehet meg.

Szerencsére az ott lakó gyermekek szülői fészekből való kirepülése nem jelent problémát, a lényeg, hogy a támogatást igénylők maradjanak a lakásban.

A Magyar Állam részéről jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre

A kedvezményt nem adja ingyen az állam, és a CSOK szerződés megkötésétől számítva 10 évre jelzálogjogot jegyeztetnek be, valamint ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat. Magyarul a kincstár vagy az illetékes hatóság engedélye nélkül sem eladni, sem megterhelni nem lehet az ingatlant.

Bármit is szeretnél tenni, akkor a területileg illetékes járási hivatalba kell elfáradnod és ott majd elmondják, hogy mi az eljárás. Persze beleegyezhetnek az ingatlan eladásába vagy hitelfelvételbe, de annak következményeit neked kell vállalnod.

Amiatt nem kell aggódnod, hogy például a CSOK 10+10 esetén mi lesz, mert ha a kedvezményes lakáshitelhez az ügyfélminősítésen átmész, akkor meg fogod kapni a hitelt a lakásvásárláshoz.

Sok adatot elkérnek és folyamatosan ellenőrizhetnek

Nem tűnik olyan fontosnak, de az igényléskor ahhoz is hozzájárulunk, hogy nemcsak a saját, de a gyermekeink minden adatát több hivatal, a kincstár és az adóhatóság részére átadják. Sőt, a korábban említett 10 éves időszak alatt a bank és az adóhatóság bármikor vizsgálhatja a kedvezmény felhasználásának jogszerűségét.

A szabályokban az áll, hogy a lakásodban is felkereshetnek, és ellenőrizhetik, hogy valóban ott élsz-e és a gyermekek is. Nem ajánlatos ilyen formában a szabályok kijátszására apellálni, mert sokkal többet is veszthetünk, ha kiderül a szabályszegés.

A következő kalkulátorral ellenőrizheted, hogy megfelelsz-e a CSOK feltételeinek!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?

Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 120 napja kötötted?

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:

Amennyiben a témához kapcsolódó információkról a jövőben szeretnél tájékoztatást kapni, add meg az email címedet!

Jó hírünk van!

A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.

Az általad felvehető állami támogatás összege:

A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük
add meg az alábbi adatokat!

Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?

Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!

Ft
Típus Összeg

A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:

Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • 24 órán belül megtudhatod, milyen lakáshitelt kaphatsz
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.