CSOK-ból vennél új lakást? Ezekkel a kötöttségekkel számolnod kell!

2017. 06. 15. szerző: bankmonitor.hu

Még mielőtt több gyermekkel rohannánk CSOK-ot felvenni, érdemes egy mély levegőt venni és utánajárni, hogy ezért cserébe mit is vállalunk. Több olyan korlátozás is van, amivel együtt kell élni. Például 10 évig ott kell lakni a lakásban és ez alatt az idő alatt az állam belegyezése nélkül nem terhelheted meg hitellel vagy adhatod el a lakást. Lássuk a részleteket!

Valóban nagyon kivételes lehetőség a CSOK, hiszen például új lakás vásárláshoz akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is kaphatnak az igénylők, ha 3 gyermekük van vagy vállalják a 3 gyermeket (amihez ráadásul még 10 millió forintos fix 3%-os kamatozású hitel is társulhat).

Nem árt viszont azt is tudni, hogy milyen korlátokkal jár együtt az otthonteremtési kedvezmény. Van több megkötés is, amivel a milliókért cserébe meg kell barátkoznunk. Lássuk is a legfontosabbakat közülük!

Vállalod, hogy az ingatlanban életvitelszerűen laksz 10 évig

Az egyik legfontosabb megkötés, hogy abban a lakásban kell laknod életvitelszerűen, melyhez a CSOK-ot felhasználtad. Ezzel kiesik például az a megoldás, hogy részben vagy egészben kiadd az ingatlant és ebből plusz bevételre tegyél szert. Ráadásul röghöz is kötnek 10 évre.

Erős megkötés a 10 éves időszak is, hiszen ki tudja, hogy a következő egy évtizedben mi fog történni. Egy lakásvásárlás lutri is lehet, előjöhetnek időközben olyan idegesítő problémák, ami miatt nem akartok tovább maradni a lakásban. De ott van az a helyzet is, ha például a szülők közötti kapcsolat romlik meg és idő előtt el kell adni a lakást.

Ha mégis a 10 éves időszak előtt adnátok el a lakást, akkor két verzió lehetséges:

 • A kapott állami támogatást teljes egészében – Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten – visszafizetitek, és a vételár maradék részéből gazdálkodtok ezt követően.
 • Ha egy nagyobb lakásba költöztök, akkor arra át lehet vinni az otthonteremtési kedvezményt. Viszont ekkor a kincstárnak egy letéti számlájára átmenetileg be kell fizetni a kedvezmény összegét. Ha sikerül az új lakást megszerezni, és a terheket átjegyzik, akkor utána a kincstár visszautalja az összeget.

Egyik verzió sem jelent túl sok jót, alapesetben az a legjobb, ha úgy számoltok, hogy 10 évre az ingatlanban maradtok és ahhoz nem nyúltok hozzá. Az elsőnél a kedvezményt teljes egészében bukjátok, míg utóbbinál komolyabb saját erőre van szükség, ami ilyen ingatlanárak mellett csak keveseknél lehet meg.

Szerencsére az ott lakó gyermekek szülői fészekből való kirepülése nem jelent problémát, a lényeg, hogy a támogatást igénylők maradjanak a lakásban.

A Magyar Állam részéről jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre

A kedvezményt nem adja ingyen az állam, és a CSOK szerződés megkötésétől számítva 10 évre jelzálogjogot jegyeztetnek be, valamint ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat. Magyarul a kincstár vagy az illetékes hatóság engedélye nélkül sem eladni, sem megterhelni nem lehet az ingatlant.

Bármit is szeretnél tenni, akkor a területileg illetékes járási hivatalba kell elfáradnod és ott majd elmondják, hogy mi az eljárás. Persze beleegyezhetnek az ingatlan eladásába vagy hitelfelvételbe, de annak következményeit neked kell vállalnod.

Amiatt nem kell aggódnod, hogy például a CSOK 10+10 esetén mi lesz, mert ha a kedvezményes lakáshitelhez az ügyfélminősítésen átmész, akkor meg fogod kapni a hitelt a lakásvásárláshoz.

Sok adatot elkérnek és folyamatosan ellenőrizhetnek

Nem tűnik olyan fontosnak, de az igényléskor ahhoz is hozzájárulunk, hogy nemcsak a saját, de a gyermekeink minden adatát több hivatal, a kincstár és az adóhatóság részére átadják. Sőt, a korábban említett 10 éves időszak alatt a bank és az adóhatóság bármikor vizsgálhatja a kedvezmény felhasználásának jogszerűségét.

A szabályokban az áll, hogy a lakásodban is felkereshetnek, és ellenőrizhetik, hogy valóban ott élsz-e és a gyermekek is. Nem ajánlatos ilyen formában a szabályok kijátszására apellálni, mert sokkal többet is veszthetünk, ha kiderül a szabályszegés.

A következő kalkulátorral ellenőrizheted, hogy megfelelsz-e a CSOK feltételeinek!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

10 millió 40 év felett a CSOK-kal? A válasz igen!

2018. 05. 22.

„2000-ben meglévő 3 gyermekünkre felvettük a szocpolt (2,2 millió forintot). Gyermekeink 1993, 1996, 2000 és 2012-ben születtek (a legidősebb novemberben tölti be a 25 évét). Az első két gyermek főiskola...

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

 • alapblog

  Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

  Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.