Betöltés

CSOK: mélyen a zsebedbe nyúlhatsz, ha nem teljesíted a feltételeket!

szerző: Bankmonitor
2018-05-29

Aktuálisan a CSOK fontos támpont a gyermekes családoknak, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a támogatás kötöttségeket is jelent. Amellett, hogy 10 évig a választott lakásban kell lakni, a megelőlegező CSOK-nál nagyon kell figyelni arra is, hogy ne fussunk ki a gyermekvállalás határidejéből. Márpedig nagy a tét, hiszen legrosszabb esetben az állami támogatást kamatostul vissza kell fizetni.

A kalkulátorunk megmondja, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

A magas lakásárak miatt egyre több család számára számít vonzó megoldásnak a CSOK. Használt lakásra a gyermekszámtól függően akár 2,75 millió forint jár, ugyanakkor a legnagyobb támogatási összeg, új lakás vásárlás/építés esetén a 10+10 milliós CSOK is igényelhető. Természetesen az igénylés előtt tisztában kell lenni azzal, hogy komoly kötelezettségekkel is jár, ha egy család az otthonteremtési támogatást igényli.

Ha az ún. megelőlegező CSOK-ot igénylik a szülők, akkor természetesen elvárják, hogy bizonyos időn belül meg is szülessenek a gyermekek. A jogszabály 1 gyermek esetén 4, 2 gyermek esetében 8, míg 3 gyermeknél 10 évet ad a feltételek teljesítésére, ami bizonyos esetekben akár szűkösnek is bizonyulhat.

Másrészről a megvásárolt/felépített ingatlanban kell élnie 10 évig életvitelszerűen a családnak, ráadásul a Magyar Állam erre az időszakra elidegenítési és terhelési tilalmat is jegyeztet be az ingatlanra. Ergo nem szedheti a család a sátorfáját bármikor, csak megszorítások árán adhatja el az ingatlant. A lakáscsere jöhet még szóba, ha nagyobb lakásba költözne a család. Ugyanakkor ehhez megfelelő önerőt is kell társítani, hiszen a kedvezmény összegét először egy letéti számlára be kell fizetni és azt csak az új lakás megszerzése, a terhek átjegyzése után utalják vissza.

Amennyiben nem sikerülne teljesíteni a gyermekvállalást (például válás miatt), vagy éppen eladná a család az ingatlant, akkor arra számíthat, hogy a támogatást teljes egészében, ráadásul a Ptk. szerinti késedelemi kamattal vissza kell fizetni. A 10 millió Ft-os CSOK esetén jegybanki alapkamat ötszöröse a büntetés.

A büntetőkamatot a folyósítás időpontjától kell számolni, addig az időpontig, amikor bejelentjük, hogy nem sikerült a vállalást teljesíteni. A Ptk. alapján a késedelmi kamatot pedig mindig a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat (ötszöröse) jelenti (tehát éves szinten féléves időszakokra számolják a késedelmi kamatot).

Jelenleg 0,9% az alapkamat, így annak az ötszörösét, vagyis 4,5%-ot szükséges alapul venni, ha 10 milliós CSOK-ot kell visszafizetni. Ugyanakkor vélhetően nem marad örökké ilyen alacsony az alapkamat sem, és amennyiben magasabb szintre emelkedik, az természetesen magasabb büntetőkamatot is eredményez.

Arra semmi esetre sem érdemes hajtani, hogy felvegyük a 10 millió forintos támogatási összeget úgy, hogy közben a feltételek teljesítését nem gondoljuk komolyan. Egy példa: ha 3 gyermekből 2 vállalását tudjuk teljesíteni a 10 év alatt, akkor 7,4 millió forinttal tartozunk az állam felé (hiszen a két gyermek után 2,6 milliót kaptak meg, ezt nem kell visszafizetni). Márpedig ez a jelenlegi 4,5%-ból kiindulva a büntető kamatokkal együtt 10,73 millió forintos visszafizetési kötelezettséget jelent (persze megjegyezzük, hogy az elmúlt 10 év jegybanki alapkamatát kell figyelembe venni).

A gyermekvállalás teljesülését szigorúan kezeli a jogszabály. A támogatás visszafizetése alól teljes mértékben még akkor sem adnak mentességet a szabályok, ha egészségügyi okokból nem teljesült a gyermekvállalás. Ugyanakkor méltányossági eljárás keretében részletfizetést, haladékot lehet kérni, bizonyos esetekben pedig a kamat, vagy a kötelezettség elengedését. Tehát a megelőlegező CSOK jelentős kockázatokat is hordoz magában, amivel tisztában kell lenni, mielőtt valaki az igénylésre adná a fejét.

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

4 Hozzászólás

 1. Andi

  Bár engem már nem.érint a CSOk, de a lányaimat majd igen. Kérdésem, ha a vállalt gyerekvállalás esetleg orvosi vagy egészségi okokból nem tud megvalósulni, akkor van e méltánylás a visszafizetést illetően.? Pl részlet, kamat mentesség, bírság elengedés stb.. Az egy dolog, hogy valaki bevállal.gyereket, de még nem biztos hogy egészségileg össze is jön majd.

 2. Tamás

  Várhatóan tömegével nem tudják teljesíteni a gyermekszám feltételét. Nem számít ha egy pár közben orvosilag igazolva meddővé vállik.
  Az örökbefogadás rendszerébe meg jogosan nem fér bele az, hogy csak a hitel miatt vesznek ki egy gyermeket.
  Ekkor jönnek majd a CSOK megmentő programok. Amit mi adófizetők szépen kifizethetünk. Hiszen elvben “középosztály beli” 2 gyermekes családokat nem fognak utcára kitenni.

 3. József

  Abban a helyzetben mi történik, ha a vásárlás idejében csak még 1 gyerek van még meg és a második már mondjuk 12 hetes magzat?! A 2 gyerek jelen helyzetbe mondjuk adott,viszont 3gyereken gondolkodnak. Új építésű ingatlant vásárolnak amihez igénybe is veszik a 10 milliós támogatást.A 2. gyerek megszületik és közben úgy alakul hogy az igényléstől számítva 2 éven belül úgy döntenek , hogy nem szeretnének 3. gyereket és ezt jelzik is! Ebben az esetben mi történik és számokban hogy nézne ki ?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves József,
   Vissza kell fizetniük a harmadik gyermekre járó CSOK összegét büntető kamatokkal együtt, valamint ha a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt is igényelték, akkor az addig igénybevett kamattámogatás összegét is, és ez a hitel a továbbiakban piaci kamatozású hitellé válik.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

CSOK: önerőként használva akár 33 millió Ft-ot is jelenthet

2018. 09. 28.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt önerőként felhasználva és a maximális lakáshitellel kiegészítve összesen 33,1 millió Ft összeghez juthatunk új lakás vásárlásához. Hogyan működik, mik a buktatók és mit érdemes alaposan átgondolni?...

Kiskapu a CSOK-hoz, ha másik lakásba költöznél

2018. 08. 16.

Kaphat-e ismét Családi Otthonteremtési Kedvezményt az a pár, amelyik egy gyermekre már megkapta, még kettőre igényelné, és nagyobb lakásba költözne? Szabályt szegnek, ha 10 éven belül elköltöznek, és elesnek az...

CSOK: Ekkora ingatlanod lehet belőle

2018. 08. 07.

Tudvalevő, hogy a kisebb vidéki településeken alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Budapesten és a megyei jogú városokban. Ez főleg a községeknél szembetűnő. Megvizsgáltuk, hogy a CSOK összege mire lehet elegendő a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.