Betöltés
loading

CSOK-ot igényelnél tetőtér-beépítésre? Van egy nem várt bökkenő!

Az ingatlanárak emelkedésével sok szülő próbál gyermeke családján úgy segíteni, hogy meglévő házuk emeletét vagy tetőteret átengedi a fiataloknak. Ott kisebb költséggel alakíthatják ki saját „önálló” lakásukat. De lehet ehhez vissza nem térítendő csok támogatást és csok hitelt igényelni?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az emelkedő ingatlanárak miatt sokan kénytelenek elhalasztani a lakásvásárlást, de emellett az albérleti díjak is a fellegekben járnak. Mit tehetünk azért, hogy relatív alacsony költségekkel saját lakáshoz juthassunk? Erre a kérdésre született egyfajta megoldásként az a lehetőség, hogy költözzünk össze a szüleinkkel. Sokunknak még családi házban laknak a szülei, ahol emeletátalakítással vagy tetőtér-beépítéssel kialakítható lehet egy új, önálló lakóegység, ahova beköltözhetünk családunkkal együtt.

Egy többgenerációs ház jönne így létre, amely – ha jó a kapcsolat a rokonokkal – hosszú távon is jól működő közösséget hozhat össze. Természetesen ma egy ilyen átalakításnak is jelentős a költsége, de nem mérhető egy teljesen új ház felépítéséhez, vásárlásához.

Támogatások tetőtér-beépítéshez

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy gyermekeink után járó vissza nem térítendő támogatás. Ha van gyermekünk, vagy a párunkkal tervezünk babát, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy milyen és mekkora összegű támogatást tudnánk megigényelni. A tetőtér-beépítés azonban a CSOK szempontjából problémás: bizonyos esetekben új lakás kialakításának, míg más helyzetekben bővítésnek minősül. Egy új lakásra pedig akár több millió forinttal magasabb összegű támogatást is kaphatunk, mint egy bővítésre.

Ha kettő vagy több gyermekünk van, akkor már lényeges, hogy új lakásnak vagy bővítésnek minősülnek-e a munkálatok. Ahhoz, hogy új lakáscélról beszélhessünk az szükséges, hogy külön albetéten, önálló közművekkel, külön bejárattal rendelkező lakóegység jöjjön létre. Ezek mellett azonban van egy igencsak meglepő feltétel is: tetőtér-beépítéssel, emeletráépítéssel legalább kettő a fenti feltételeknek megfelelő új ingatlannak kell létrejönnie.

A jogalkotónak szándéka ezzel a kitétellel az lehetett, hogy a támogatást nagyobb társasházak tetőterének beépítésére használják fel az emberek.

Így viszont a családunk nem lesz jogosult az új lakáscélhoz kapcsolódó magasabb CSOK összegére akkor. Sőt a bővítési támogatást se tudjuk igénybe venni, hiszen nem jön létre új ingatlan, a meglévő háznak pedig nem mi vagyunk a tulajdonosai.

Bankmonitor tipp

Megoldást jelenthet, ha a családi ház tetőterében két új külön helyrajzi számon szereplő lakást alakítunk ki. Ebből a CSOK feltételeinek megfelelő egyik lakás kerülne a mi birtokunkba, míg a másik maradhat a szüleink tulajdona. Ez persze költségesebb beruházás, de az is lehet, hogy az adott ház esetében nem is kivitelezhető, ám ennek ellenére érdemes ezt a lehetőséget is számításba venni a döntésünk során.

Ha építkeznél, vagy meglévő ingatlanod bővítenéd, de a költségekre nem elég a meglévő megtakarításod, akkor használd a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát. Ennek segítségével megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
kislány

Falusi csok: ezek a leggyakoribb félreértések

Népszerű a falusi csok, ám még mindig sok ezzel kapcsolatban a félreértés. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte ezek közül a leggyakoribbakat. A falusi csok remek lehetőséget jelent azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalást...

Hogyan válasszunk megtakarítást?

Sokan jelenleg csak két alternatívát látnak a hazai megtakarítási piacon: ingatlanbefektetés, vagy lakossági állampapír vásárlás. A kérdés azonban ennél sokkal összetettebb, nem mindenkinek ez a két megtakarítási forma a legkedvezőbb....

Blogajánló
  • alapblog Globalizált termelés

    A “fogyasszunk csak helyit” romantikus mozgalma nem hogy nem menti meg a földet, de a hatékonyság, mint fő szempont, kizárásával az élelmiszertermelésből, csak nagyobb földterület... The post Globalizált termelés appeared first on alapblog.