Csok támogatás tetőtér-beépítésre? Erre figyelj, hogy ne bukd el az ajándék milliókat!

Csok támogatás tetőtér-beépítésre? Erre figyelj, hogy ne bukd el az ajándék milliókat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-02
 

Sok család igényli tetőtér-beépítésre a vissza nem térítendő csok támogatást, ami három gyerekre akár 10 millió forint plusz forrást is biztosíthat. Van azonban a számlákkal kapcsolatban egy félreértés, amit, ha elront valaki, akár vissza kellhet fizetnie a tejes támogatási összeget. Mutatjuk, miről is van szó.

Három meglévő, illetve vállalt gyerekre 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás is igényelhető tetőtér-beépítésre. Egy gyerekkel 600 ezer Ft, kettővel pedig 2,6 millió Ft vissza nem térítendő támogatás jár, amihez két gyerekkel 10 millió Ft, három gyerekkel pedig 15 millió Ft csok-hitel vehető fel tetőtér-beépítésre.

Önálló lakásnak kell létrejönnie!

A tetőtér-beépítésnél fontos elvárás, hogy a munkálatok végeztével új, önálló külön bejáratú lakóingatan jöjjön létre. Az osztatlan közös tulajdon sem kizáró ok, ám ebben az esetben kizárólagos használati joggal kell rendelkeznie rá a támogatott családnak.

Hirdetés

Hirdetés

Figyelj a tulajdoni viszonyokra!

Kizáró ok ugyanakkor, ha az eredeti ingatlanban – amelynek a tetőterében kialakítják majd az új lakást – a csok támogatást igénylő vagy a gyerekei tulajdonosok, de nem lehet tulajdonos a vállalkozásuk, vagy éppen az általuk alapított alapítvány vagy egyesület sem! Ezen kívül az építkezésért felelős vállalkozó nem lehet egyik igénylőnek sem a közeli hozzátartozója, valamint az igénylő nem lehet tulajdonos az építtető cégben, mint ahogy a cég tulajdonosa nem lehet közeli hozzátartozó vagy élettársa sem.

Megadják a minimális alapterületet is

A tetőtér-beépítéssel kialakított lakás alapterülete is szűk keresztmetszet lehet, hiszen a tetőtér sok esetben meghatározza, hogy mire van egyáltalán elegendő hely. Az új lakás hasznos alapterületének egy gyereknél el kell érnie a 40, kettőnél a 50, míg háromnál a 60 négyzetmétert, ami valljuk be, nem túlzott elvárás a jogalkotó részéről. Ugyanakkor lényeges kihangsúlyozni, hogy a hasznos alapterületbe kizárólag a legalább 1,9 méter belmagasságot elérő részek számolhatók bele, emiatt olyan jelentős a bruttó és a nettó alapterület közötti különbség a tetőterek esetében.

Egyszerre igényeld a hitelt és a csok-ot!

Nagyon fontos az is, hogy amennyiben a tetőtér-beépítésre már vett fel a család lakáshitelt, akkor utólag már nem használható ki a csok, ugyanis a támogatást és a hitelt együttesen kell a finanszírozó banknál igényelni. Mivel a legtöbb bank kínált otthonteremtési támogatást, ezért a pénzintézet kiválasztásakor a lakáshitel ajánlatokat célszerű megversenyeztetni, és azt az intézményt választani, amelyik a legkedvezőbb feltételt kínálja.

Mennyi idő alatt kell megszületniük a vállalt gyerekeknek?

A vállalt gyereknél feltétel, hogy az igénylők házasok legyenek, valamint legalább egyikük ne töltse be a 40. életévét. A babák megszületésére egy gyereknél 4 év, kéttőnél 8 év, míg a három gyereknél 10 éve van a párnak. Építési engedélyhez kötött bővítés esetén a használatbavételi engedély kiadásának napjától, vagy a használatbavétel tudomásulvételének napjától számolnak.

Amennyiben a vállalás nem teljesül, és ezt nem támasztja alá orvos által igazolt indok, akkor a meg nem született gyerekek után igénybe vett állami támogatást kamatostól vissza kell fizetni.

Így gyűjtsd a számlákat!

A hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékáról a csok támogatás igénylőjének nevére kiállított számlát kell bemutatni a bank részére. Lényeges, hogy nem a csok támogatás 70 százalékáról van szó!!! Bontott anyag is felhasználható természetesen, amivel csökkenthető a 70 százalékos arány, ám ezt a kivitelező vállalkozás műszaki vezetőjének írásban kell igazolnia. Fontos ugyanakkor, hogy a csökkentés mértéke nem lehet több a számlabenyújtási kötelezettség 20 százalékánál.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés