loading

Csökken a lakáshitelek közjegyzői okiratba foglalásának díja

Jó hírt kaptak a lakáshitelt igénylők, a tartozáselismerő okirat – más néven közjegyzői okirat – díja csökken 2021-ben. De mely hitelek érintettek, mi a díjcsökkenés feltétele, mikor kell mégis magasabb költséggel kalkulálni? A Bankmonitor szakértői ezeknek a kérdéseknek jártak utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Novák Katalin bejelentésének megfelelően valóban mérsékelték egyes lakáshiteleknél a közjegyzői okirat elkészítéséért beszedhető díjat. A felszámítható díj legfeljebb 19 500 forint lehet, de nézzük mely hiteleket érint a változás.

Valamennyi támogatott hitel esetében csökken a tartozáselismerő okirat díja

A korábbi hírekkel ellentétben nem csak a családi otthonteremtési kedvezményt (csok támogatást) igénylőknek csökken lakáshitelük közjegyzői költsége.

Az érintett hitelkonstrukciók köre:

 • Csok-hitel (függetlenül attól, hogy milyen lakáscélra igényelnék a konstrukciót)
 • Otthonteremtési kamattámogatott hitel
 • Fiatalok, valamint többgyermekes családok támogatott lakáscélú kölcsöne
 • Otthonfelújítási támogatott hitel

Gyakorlatilag a jelenleg elérhető valamennyi támogatott hitel esetében csökken a tartozáselismerő okirat díja. Nem szükséges mindegyik támogatott kölcsönhöz csok-ot is igényelni – a csok-hitelnél azonban ez tényleg elvárás -, például a felújítás esetén erre nem is lenne lehetőség.

Ugyanakkor nem minden csok-ot igénylő használhatja ki ezt a lehetőséget: amennyiben piaci lakáshitelt venne fel a család – egy gyermekre igényelt csok mellé nem lehet felvenni a csok-hitelt -, akkor rájuk nem lenne érvényes az új díjkedvezmény.

Mennyi a közjegyzői okirat csökkentett díja?

A díj konkrét nagysága a hitelösszegtől, a kiállítás helyétől és időpontjától függ.

Támogatott lakáshitel közjegyzői okiratba foglalásának díja 2021-től

Alapesetben a díjtétel 10 – 19,5 ezer forint között lehet, speciális esetben azonban ennél többet is felszámíthat a közjegyző. Ha külsős helyszínen folytatja le az eljárást, akkor az alapdíj 50 százalékkal emelkedne. A munkaidőn kívüli, illetve hétvégén, pihenőnapon készített okiratért kétszeres árat számíthat fel a közjegyző. Fontos, hogy a megemelkedett díjat annak kell megfizetnie, aki a speciális, külön eljárást kérte. (Ha például a pénzintézet kéri a közjegyzőtől, hogy a fiókban készítse el a tartozáselismerő iratot, akkor a banknak kell megfizetnie a felárat.)

A különösen bonyolult, terjedelmes jogügyletek körokiratba foglalásáért is dupla árat számíthatna fel a közjegyző. Szerencsére a jogszabály nevesíti azt, hogy a támogatott hitelszerződések nem kerülhetnek be ebbe a kategóriába.

Egyáltalán nem mindegy mit kap az adós ezért a díjért cserébe: az alapdíj magába foglalja a közjegyző munkadíjat, az költségátalányt és a készkiadás díját – beleértve az okirat készítés során kért elektronikus hiteles kiadmány díját is. Ettől eltérő szolgáltatásért már felszámíthatnak külön díjat a közjegyzők.

Igen lényeges lehet ez a díjtétel, ugyanis a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint egy 10 millió forint összegű piaci lakáshitelt nagyságrendileg 100-110 ezer forintért foglalnak a közokiratba.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Milyen feltételek teljesítésekor érvényes a csökkentett díj?

Bizonyos speciális feltételek teljesítése esetén számíthatja fel a közjegyző a kedvezményes díjat a tartozáselismerő okirat elkészítéséért:

 • Támogatott lakáshitelek esetén érvényes a csökkentett díj.
 • Kizárólag egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat okiratba foglalásakor érvényes a kedvezményes díjszabás. Vagyis az adósok jelennek meg csak a közjegyző előtt. (Akkor kétoldalú a közjegyzői okirat, ha az adósok mellett a bank képviselői is nyilatkoznak a közjegyző előtt.)
 • A banknak előzetesen a közokirat írásbeli tervezetét – adatokkal kitöltve – a közjegyző rendelkezésére kell bocsátania, melyet változtatás, kiegészítés nélkül fel kell tudnia használnia a közjegyzőnek.
 • Kizárólag magyar nyelven kiállított okiratra érvényes a kedvezményes díj

Fontos, hogy a jogszabály előírja azt, hogy 2021-től kizárólag egyoldalú közjegyzői okiratba lehet foglalni a támogatott hitelszerződéseket. Továbbá a pénzintézeteknek kötelessége a közjegyző rendelkezésére bocsátania a közokirat tervezetét. (Jogszabályban rögzített tartalmi és alaki kellékeknek megfelelő dokumentum, melyet a bank ki is tölt a szükséges adatokkal). Ez azt is jelenti, hogy a kedvezményes díj feltételei gyakorlatilag a legtöbb támogatott lakáshitel esetében automatikusan teljesülni fognak.

A banki tervezetet természetesen módosíthatja a közjegyző, melyért külön díjat számolhat fel. De nem minősül alaki, tartalmi változtatásnak, ha a közjegyző az okiratban jogszabály tartalmáról való tájékoztatást, alaki kelléket vagy az általa fontosnak ítélt körülményt tüntet fel. Ebben az esetben felár nem számítható fel az okirat kiegészítéséért.

A csökkentett díjtétel a 2021. január 1-jétől befogadott hitelügyletekre lesz érvényes.

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Nőuralom a kultúrában

  Terézvárosban irodalmi pályázatot hirdettek gyerekeknek. A 12 nyertesből 11 lány lett, és csak egyetlen fiú. Már a jelen is ilyen, de a jövő még ilyenebb...

 • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

   A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

 • Haszon.hu Vigyázz, mihez nyúlsz, önkielégítős álvideókkal támadnak a zsarolók

  A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló levelekkel kapcsolatban. Kormányzati intézményekre támadnak a csalók. Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak.A levelek szövegezése egyforma, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amely segítségével az áldozat adatait átmásolták...