Betöltés

Deviza helyett „katasztrófakötvény” az új befektetési sláger

szerző: Bankmonitor.hu
2015-02-19

Az idei évben nagy árfolyammozgásokra lehet számítani, szinte minden befektetés esetében. Ráadásul a világ sok országában feszült a helyzet. Mibe érdemes ilyenkor fektetni? Megoszlanak a vélemények, de a devizákkal érdemes óvatosan bánni 2015-ben. Viszont nagy árfolyamkilengések esetén felértékelődnek az alternatív eszközök, mint például a „katasztrófakötvények”.

Abban szinte mindenki egyetért, hogy 2015-ben hevesebb árfolyammozgások várhatóak. Hogyan lehet ez ellen védekezni? Mike Turner, az Aberdeen alapkezelő szakembere szerint sem a részvények, sem a devizák, de még a kötvények sem maradnak ki a nagyobb árkilengést produkáló eszközök közül. Aki stabil befektetést keres, annak ingatlan és „katasztrófakötvények” ajánlhatóak. Ez utóbbi morbid módon a légi balesetek, terrortámadások, természeti katasztrófák esetén fizet. De mivel ezen kötvények kifizetései nincsennek szoros összefüggésben a pénz és tőkepiacok mozgásával, így ezek az eszközök stabilitást adhatnak portfóliónknak. A szakemberrel készült interjút, ahol más befektetési tippeket is találhatsz, az Alapblogon olvashatod.

Mike Turner két eszközosztályt is említett, amihez kapcsolódóan érdekes grafikonokat láthatunk. Az egyik az amerikai kötvénypiac, azon belül is a 10 éves kötvényhozamok. (Kattints az ábráért!) Hosszan tartó csökkenés után februárban ismét emelkedésnek indult és újra 2% felett található. A másik a devizapiacok, azon belül is a forint árfolyama (Kattints az ábráért!). A svájci frank elszabadulása után a front euróval szemben mért árfolyamváltozása jelentős forinterősödést mutat.

Viszont a devizapiac zéró összegű játék: amit valaki megnyer, azt valakinek el kell veszítenie. Pontosan tudják ezt a magyar forexezők. A svájci frank árfolyamváltozás drasztikus veszteséget okozott a hazai online devizakereskedelmi rendszerben devizázó befektetőknek. Fejenként átlagosan 6 millió forint veszteséget könyvelhettek el, míg a lezáratlan veszteségek 7 millió forintra rúgtak. És milyen a hosszú távú átlaguk? A cikk szerint negatív…

Magyarország észak-keleti szomszédjának helyzetéről nincs túl jó véleménnyel Thomas Grennes, az Észak-Karolinai Egyetem professzora. Szerinte Ukrajna nem Oroszország, hanem önmaga áldozata. A sikeres állam ismérvei szerinte a szabad kereskedelem és a lehető legminimálisabb állami befolyás. Szerinte sem az államilag szabályozott árak, sem a bürokrácia nem segítik a gazdaságot, sőt a korrupció melegágyaként szolgálnak. Minél inkább szabadabb egy ország piaca (kisebb az állami befolyás), annál kevésbé sérülékeny.

És végül még egy pengeélen táncoló országról, Görögországról értekezik Zsiday Viktor a legutóbbi blogbejegyzésében. Szerinte Varufakisz ötlete, a GDP arányos hitelkamatok megvalósításával elkéstek, mert már elindult a GDP növekedés, és ez növelné a hiteltörlesztést. A görögöknek azonban a jelenlegi alacsony kamatszint rögzítése lenne az érdeke. És az EU-val való egyezkedést el fog tartani még egy darabig.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A technológiai óriások gazdaggá tesznek!

2018. 07. 21.

Az amerikai részvények tündöklésének lehettünk szemtanúi az elmúlt években, melyek közül a FANG részvények különösen kiemelkedő teljesítményre voltak képesek. FANG részvényeknek nevezzük a négy nagy amerikai technológiai vállalat, a Facebook,...

Megfejtettük, mikor lesz a bónusz állampapír nyerő

2018. 07. 20.

A fejünkben sokszor kérdésként vetődik fel, hogy a lakossági állampapírok közül hosszabb távra a bónusz vagy a prémium fantázianevűt érdemes választanunk. Utóbbi rendszerint jobb volt az utóbbi években, de a...

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

2018. 07. 19.

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk...

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.