Betöltés

Drágábbak lettek a személyi kölcsönök? Nem feltétlenül!

szerző: Argyelán József
2019-06-06

Az MNB statisztikái szerint áprilisban átlagosan drágábban lehetett személyi kölcsönhöz jutni, mint egy hónappal korábban. Mi nem tapasztaltuk a kamatok emelkedését, ezért utána jártunk, történt-e valami a személyi kölcsönök piacán. Az azonnal látszik, hogy szélsőséges esetben akár 300 ezer forint is lehet a különbség teljes visszafizetésben két 1,5 millió forintos hitel között. Ezért érdemes körültekintően választani.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

2019 áprilisában a Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján 0,28% ponttal 13,55%-ra emelkedett a személyi kölcsönök átlagos (THM értéke) Teljes Hiteldíj Mutatója. (A Teljes Hiteldíj Mutató, azaz a THM egy százalékos formában kifejezett érték mely megmutatja, hogy éves szinten milyen költség mellett juthatunk hozzá az adott hitelhez.)

A Bankmonitor azonban nem tapasztalta a kamatok emelkedését áprilisban, sőt a legkedvezőbb hitel még olcsóbb is lett, ezért megnéztük mi történhetett a piacon. Megvizsgáltuk, hogyan alakult az átlagos THM az elmúlt kicsivel több, mint másfél évben. Azért, hogy el tudjuk helyezni az átlagot, megkerestük a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával a legolcsóbb és legdrágább ajánlatokat is.

Az átlagos THM folyamatosan csökkent az elmúlt időszakban az MNB statisztikái szerint, mégpedig másfél év alatt közel 1,3 %-kal. Ez annak fényében meglepő, hogy a Bankmonitor Személyi Hitel Kalkulátor alapján a legdrágább és a legolcsóbb hiteleknél sem történt érdemi változás az elmúlt időszakban.

Mi okozhatta az MNB statisztikái szerinti THM csökkenést?

Az jól látható, hogy az elmúlt másfél évben egyre csökkent az MNB közleményekben szereplő átlagos hitelköltség. Ennek egyik oka, hogy egyre több pénzintézet ad kedvezőbb kondíciókkal személyi kölcsönt. Azaz a legkedvezőbb konstrukció és a többi ajánlat között folyamatosan csökken a költségek különbsége. Illetve az egyes bankok többféle személyi kölcsönt dolgoztak ki, amelyek különböző élethelyzetű, eltérő feltételeket teljesítő igénylőknek jelenthetnek ideális megoldást. Az átlag jövedelem emelkedésével pedig egyre többen tudják a jobb kamatok eléréshez szükséges jóváírási, jövedelmi feltételeket teljesíteni. Ezek hatására összességében mind többen igényelhetik a kedvezőbb kamatozású kölcsönöket.

Az emberek is tudatosabban döntenek: egyre többen használhatják az összehasonlító kalkulátorokat, kérnek több banktól ajánlatot, vagy fordulnak szakértőhöz, aki segít kiválasztani a legjobb hitelkonstrukciót. A különbség azonban az MNB statisztikáin alapuló átlagos hitel és a kalkulátorunk által kihozott legkedvezőbb ajánlat THM értéke között még mindig 5,54% a különbség, vagyis még mindig van min javítani.

Ki kaphatja meg a legolcsóbb hiteleket?

A két legolcsóbb hitelt nyújtó bank áprilisban a számlavezetés mellett 200-250 ezer forint jövedelem érkeztetést, illetve havi jóváírást várt el igénylőitől a kedvezményes THM-ért cserébe. Magyarországon jelenleg a nettó átlag jövedelem 230 ezer Ft/fő, vagyis egy átlag jövedelemmel rendelkező igénylő már majdnem egyedül is teljesíteni tudta volna a feltételeket.

Miért fontos megtalálni a legjobb ajánlatot? Áprilisban 1,5 millió Ft hitelösszeg és 5 éves futamidő esetében a legjobb és egy átlagos hitelre visszafizetendő hitel között teljes visszafizetésben 310 ezer Ft volt az eltérés. Az átlagos hitel kiválasztásánál a Bankmonitor Kalkulátorát használtuk, és megkerestük az MNB statisztikái szerinti átlag THM-et leginkább megközelítő kölcsönt. Ennél a kölcsönnél azonban 16 kedvezőbb ajánlatot is talált a kalkulátor a beállított paraméterek mellett. Ezeknek a konstrukcióknak a választása esetén kevesebbet kellett volna összességében visszafizetnünk, mint az MNB átlag szerinti 2,1 millió forint.

Amennyiben a jelenlegi ajánlatok közül szeretnéd megtalálni a számodra megfelelő személyi kölcsönt, használd a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorát, amivel összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Az MNB figyeli az extraprofit-vadászatot

  A Világgazdaság üzleti napilap mai nyomtatott lapszámában olvashat arról, hogy „Az MNB figyeli a lombardhitel-állományt”. A cikk bemutatja, hogy a (júliusi) statisztikák szerint a MÁP...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.