Betöltés

Eddig sem volt kispályás a lakástakarék, de most rátett még egy lapáttal!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-10-09

Júliusban nagyot változott a lakástakarék, aki most köt szerződést, az már hamarabb hozzájuthat a pénzéhez. A technikai módosítás jótékony hatása az, hogy a háromról két hónapra csökkenő kiutalási idő miatt magasabb lesz a megtakarításon elérhető éves hozam. Ami egyet jelent azzal, hogy még vonzóbbá vált az LTP.

Az elérhető hozam majdnem 0,4%-kal nőtt átlagosan

A négy és tíz év közötti időszakra tehető megtakarítási idő lejártakor a szabályok szerint két hónapot kötelező várni, amit hivatalosan kiutalási időnek hívnak. A megtakarítás felhasználására csak ezt követően nyílik lehetőség, vagyis más szóval a lakástakarékból ekkor utalják ki a megtakarított összeget. Aki néhány hónapja (2017. július elseje előtt) nyitott szerződést, annak még a „kötelező várakozási idő” három hónapos volt.

Amennyiben összehasonlítanánk a lakástakarékokat, akkor ezt például az EBKM-mel (Egységes Betéti Kamatláb Mutatóval) tehetjük meg. Az EBKM egy számba sűrítve mutatja meg, hogy mekkora az elérhető hozam. Többek között figyelembe veszi a termék induló költségét, a havi számlavezetési díjat (egységesen 150 Ft/hó), a betéti kamatot és azt is, hogy mikor juthatunk hozzá valójában a pénzünkhöz.

A kiutalási idő rövidülésének nagy hatása van az EBKM-re is, és mivel rövidebb idő alatt jutunk hozzá a pénzünkhöz, az időarányosan elérhető hozam is megnő.

A számlanyitási díj elengedése nemcsak pozitív hatással lehet

A tapasztalatunk az, hogy az érdeklődők nem állnak meg az EBKM-nél, ha lakástakarékot választanak és ezt nagyon jól is teszik. Érdemes figyelni a számlanyitáskor felmerülő egyszeri 1%-os díjra, amiből esetleg kedvezményt kaphatunk. A díjkedvezmény szinte kivétel nélkül feltételhez kötött, ráadásul több esetben plusz terméket is igénybe kell venni!

Ez utóbbi költséget viszont már nem tartalmazza az EBKM. Továbbá a pénztárak korlátozhatják azt is, mely termékükre érvényes az akció és melyikre nem. Ma már több helyen is előfordul, hogy legalább 5 éves szerződést kell kötni, hogy engedményt kaphassunk a számlanyitási díjból.

Nagy a csábítás, hiszen a számlanyitási díj kedvezménnyel együtt átlagosan közel 2%-kal magasabb a terméknek az éves hozama. Ez óriási szám, azonban ne feledjük, hogy alaposan át kell tanulmányozni a megkötéseket! Ha egy kapcsolt termék (bankszámla, biztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár) igénybevételére köteleznek, akkor a kapcsolódó költségek könnyedén erodálhatják az első ránézésre vonzóbb hozamot.

Vannak persze kivételek, amikor extra kötöttségek nélkül is sikerülhet a magasabb hozamot elérni. Tipikusan ilyen az Erste lakástakarék kedvezménye, amihez a Bankmonitor olyan plusz kedvezményt nyújt, amivel valóban számlanyitási díjtól mentesen nyithatunk lakástakarék szerződést.

Ha szeretnéd a legegyszerűbben megtalálni a számodra megfelelő lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat!

Lakástakarék kalkulátor
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A végén hadd írjunk bővebben a számlanyitási díjról. Mindez a lakástakarék egyszeri induló költsége, amelyet egy összegben kell megfizetni. Egységesen a szerződéses összeg 1%-át kérik el. A szerződéses összeg tartalmazza a befizetéseket, az állami támogatást, a betéti kamatot és a felvehető lakáskölcsönt is.

Minél magasabb a választott havi megtakarítás (max. 20 000 Ft/szerződés), és minél hosszabb a választott futamidő (min. 4, max. 10 év), annál magasabb a szerződéses összeg, ebből adódóan pedig a számlanyitási díj.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
1 Hozzászólás
  1. Morcos

    Hogy mi a véleményem? Eddig nem volt olyan banki ügy, amiben ne kellett volna csalódnom, és ne arra ment volna ki a játék, hogy én járjak rosszul a bankhoz képest. Elmondom legutóbbi OTP LTP-s tapasztalatomat. Csak addig voltam érdekes, amíg a szerződést aláírtam és rendben fizettem minden egyes havi részletet. Amikor lejárt a futamidő, egy hónappal tovább vonták az LTP-t, anélkül, hogy erről velem egyeztettek volna. Mikor bementem, még ők voltak meglepve, hogy miért nem hosszabítok. Azért – mondtam – mert időzítettem a pénzügyi terveimet. Ezután nekem kellett szívóskodnom, hogy ügyintéző foglalkozzon a kiutalás elintézésével. Mindent megbeszéltünk, pontos napot, minden dokumentációt leadtam vagy előkészítettem. Egy vállalati lakáshitel végtörlesztése volt a cél, fontos volt a pontos határidő tartása. Bemegyek a bankba három hónap után, erre senki nem tud semmit, mondván, hogy az illetékes ügyintéző beteg. Az lehet, hogy beteg, de engem miért nem értesített. Nagy kegyesen végül elintézték az ügyet, de nem voltak korrektek. Végül lehúztak plusz 3500 Ft-tal, mert hogy az ingatlannyilvántartásból csak ők kérhetik le a tulajdoni lapot. Világos, hogy ez is lehúzásra ment. Nekem ma már semmilyen hitelem és banki komoly ügyem nincs, undorodom tőlük, nem fogok velük paktálni, és ha csak lehet, kikerülöm őket. Minden bankra áll ez. Parazita társaság!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
Változás az Aegon Lakástakarék ügyfeleinél!
2019. 10. 28.

Október 25-től az Erste Lakástakarék kezeli az Aegon Lakástakarék portfólióját. A mostani tranzakció eredményeként 57 ezer szerződés került át a társasághoz. Mostantól az átvett szerződések esetében már az Erste Lakástakarék...

Hitel + állampapír: 10% feletti éves hozam kockázatmentesen
2019. 10. 24.

Konkrét bizonyítás, hogyan érhetünk el 10% feletti éves hozamot (kamatot) kockázatmentesen egy szabadfelhasználású hitel és a szuperállampapír kombinálásával. Egy újabb aranyat érő pénzügyi megoldás a Bankmonitortól. És ami nagyon fontos,...

Blogajánló
  • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

    Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.