Egy éve 20 százalékkal drágább lakást tudtunk venni. De miért?

Egy éve 20 százalékkal drágább lakást tudtunk venni. De miért?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-04 Frissítve: 2022-05-05
 

A lakáshitelek kamata gyorsuló ütemben nőtt az elmúlt hónapokban. Emiatt egyre kisebb összegű hitelre leszünk jogosultak, hiszen a fizetésünk egyre kevesebb kölcsön törlesztőrészletét bírja el. Mindezek miatt 20 százalékkal – vagyis az ötödével – drágább lakást tudtunk vásárolni egy évvel ezelőtt, mint most.

A magas infláció – 2022. márciusában 8,5 százalék volt az éves áremelkedés – miatt a jegybank kamatemelési ciklust indított 2021 nyarán. Ez begyűrűzött a hitelpiacra is. Az új lakáshitelek kamata a tavalyi év második felétől folyamatosan emelkedik. A legnépszerűbb lakáshiteleknél a THM mutató egy év alatt a duplájára nőtt. Ez természetesen azt eredményezi, hogy ugyanakkora hitelösszegre jóval nagyobb törlesztőrészletet kell fizetnünk. Illetve a fizetésünk jóval kisebb hitelösszeg felvételére lesz elegendő.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Egy éve 33 százalékkal több lakáshitelt kaptunk volna

A kamatemelkedés bizony egyre jobban érezteti hatását a hitelpiacon, és előbb utóbb a lakáspiacot is befolyásolni fogja. A lakáshitelek drágulása ugyanis már érdemben befolyásolja azon vevők helyzetét, akiknek kölcsönre is szükségük van a vásárláshoz.

Mennyi 20 éves futamidejű lakáshitelre elég nettó 400 ezer Ft jövedelem?

Nettó 400 ezer forint jövedelemmel az igényelhető hitelösszeg 5,6-9,2 millió forinttal csökkent egy év alatt.

A jelenleg legnépszerűbb egy évtizeden át fix kamatozású új lakáshitel kamata 2,94 százalékról 6,39 százalékra emelkedett az elmúlt évben. (Ráadásul ezek az elérhető legkedvezőbb ajánlatok.) A kamatemelkedés miatt 400 ezer forint fizetéssel jelenleg csak 27 millió forint kölcsönt tudnánk felvenni, tavaly májusban 36,2 millió forintra lett volna elég ez a jövedelem. Vagyis 33 százalékkal csökkent az elérhető hitelösszeg nagysága.

Ez természetesen hatással van a megvásárolható ingatlanok körére is: jelenleg 20 százalékkal olcsóbb ingatlant tudunk megvenni, mint egy éve.

Hogyan befolyásolja a megvásárolható lakás paramétereit az emelkedő kamatszint?

400 ezer forint jövedelemmel a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű kölcsönből legfeljebb 27 millió forint hitelt tudnánk igényelni, egy évvel ezelőtt még 36,2 millió forint kölcsönre lettünk volna jogosultak. (Azt feltételezve, hogy jövedelmünk feléig elmehet a törlesztőrészlet nagysága.)

Ha abból indulunk ki, hogy 15,5 millió saját megtakarításunk van, akkor jelenleg egy 42,5 millió forint értékű lakást tudnánk megvásárolni, egy évvel ezelőtt még 51,7 millió forintért is tudtunk volna ingatlant venni. (Természetesen az önerő pontos összege befolyásolja a ténylegesen megvásárolható ingatlan értékét.) Ezek alapján 20 százalékkal drágább ingatlant tudtunk megvásárolni egy évvel ezelőtt csak azért, mert a lakáshitelek olcsóbbak voltak.

Duplájára nőttek a hitelkamatok egy év alatt?

A legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban: valamennyi bank ajánlata jóval drágább lett. A változást a Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatnák be: egy 400 ezer forint havi jövedelemmel rendelkező igénylő 20 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelének THM értéke az alábbiak szerint alakult az elmúlt egy évben a bankoknál.

Hogyan alakult a lakáshitelek THM értéke az elmúlt egy évben?
Egy év alatt közel duplájára nőtt a bankoknál az átlagos THM érték. (2021. májusában a banki ajánlatok átlagos THM értéke 3,97 százalék volt, jelenleg viszont már 7,35 százalék ugyanez az adat.) A drágulás egyelőre nem lassul: az elmúlt hónapban 0,68 százalékponttal emelkedett a teljes hiteldíj mutató értéke. A példában szereplő 20 millió forint összegű kölcsönre havi 30 ezer forinttal kell többet fizetni 20 éven keresztül csak azért, mert egy évvel később igényeltük a kölcsönt.

Sajnos a piaci környezet nem változott az elmúlt időszakban: az infláció továbbra is magas. Emiatt a hitelkamatok további emelkedésére lehet számítani. Így a hitelfelvétel előtt állóknak érdemes sietni, megelőzve a kölcsönök további drágulását.

Más tényezők is befolyásolják a lakáshitel összegét

Természetesen nem csak a kamat befolyásolja azt, hogy mekkora hitelre leszünk jogosultak, milyen lakást tudunk megvenni. Az alábbi tényezők még lényegesek lehetnek:

  • Hogyan alakult a jövedelmünk az elmúlt évben? A bevállalható törlesztőrészlet a jövedelmünk nagyságától is függ, ha emelkedett a fizetésünk, akkor nagyobb kölcsönösszegre lehetünk jogosultak. Az elmúlt évben 14,5 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek – KSH februári adatai szerint – , akik tehát kaptak béremelést azoknál az valamelyest kompenzálhatja a hitelek drágulását.
  • Az ingatlanárak is emelkedtek az elmúlt évben. A Duna House által közzétett adatok alapján 2022. első negyedévében 9,6 százalékkal drágábbak a pesti lakások négyzetméterára, mint egy évvel korábban. Ez viszont még rosszabb helyzetbe hozza a lakásvásárlókat. Többet kell fizetnünk ugyanazért a lakásért.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés