loading

Egy helyen a lakásfelújítási támogatáshoz szükséges összes nyomtatvány!

Nem találod a kérelmet (igénylő lapot), esetleg egy elfogadható vállalkozási szerződés sablonra lenne szükséged? Keresel egy a rendeletnek megfelelő számlaösszesítő mintát? Szükséged lenne az igényléshez kapcsolódó nyilatkozatokra? Mindezt egy helyen itt megtalálhatod.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

2021. januárjától már igényelhető az új otthonteremtési támogatások legnépszerűbb eleme a lakásfelújítási támogatás is. Sokan már az igényléshez szükséges kérelmet, nyomtatványokat, nyilatkozatokat keresik.

Nem szükséges tovább keresgélned, a Bankmonitor szakértői összeszedték az összes kapcsolódó nyomtatványt. Érdemes lehet azonban előzetesen megnézni, hogy jogosult vagy-e a lakásfelújítási támogatásra, ebben a Bankmonitor Kalkulátora nyújthat segítséget.

Milyen formanyomtatványok vannak a felújítási támogatáshoz kapcsolódóan?

1. Kérelem
Az igénylési nyomtatvány, kérelem már elérhető (A Kérelmet itt megtalálhatod). Egy kitöltési útmutatóval kezdődik a dokumentum, érdemes azt előzetesen átolvasnod, sokat segíthet a nyomtatvány helyes kitöltésében.

2. Vállalkozási szerződés
Minden vállalkozóval szerződést kell kötnöd, ez tartalmazná a munkálatokat, melyeket az adott mester elvégezne a lakásodon. Készült egy formanyomtatvány is a vállalkozási szerződéshez kapcsolódóan érdemes azt használni – nem kötelező, a kincstár oldalán lévő sablont használni, elfogadható bármilyen a jogszabályoknak megfelelő vállalkozóval kötött szerződés -, ez tartalmaz minden fontos elemet.

A minta vállalkozási szerződés word és pdf formátumban is elérhető, bármelyik használható. (Az igénylés benyújtásának formájától is függ, hogy melyik dokumentum formát érdemes használnod.)

3. Számlaösszesítő
Az elvégzett munkákról kötelező a számlákat benyújtani az igényléshez. Az összes számlát pedig egy számlaösszesítő dokumentumban is szerepeltetni kell – ez segíthet a bírálónak amennyiben sok számla kerül benyújtásra. (Akkor is szükséges számlaösszesítő, ha egy számla kerül csak benyújtásra az igényléshez.)

Készítettek a számlaösszesítőről is egy minta dokumentumot, ezt sem kötelező használni. Azonban a kérelemhez csatolt dokumentumnak az alábbi adatokat mindenképpen tartalmaznia kell: számla sorszáma; kiállítás dátuma; kiállító megnevezése; kiállító 11 számjegyű adószáma; tevékenység megnevezése – rendeletnek megfelelően -, amit elvégzett a kivitelező; kifizetett bruttó összeg; áfa nagysága.

Ha egy számlát több – a jogszabály által elfogadható tevékenységre állítottak ki -, akkor az a számlaösszesítőben tevékenységenként külön-külön sorban kell szerepeltetni. (Vagyis egy számla több sorban is megjelenhet.)  Ebben az esetben az adott sorban az adott tevékenységhez kapcsolódóan kifizetett összeget kell szerepeltetni. Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy a számlán szereplő végértéket a számlaösszesítőn külön sorokban szereplő összegek együttesen ne haladják meg.

A minta számlaösszesítő excel formában és pdf dokumentumként is elérhető.

4. Nyilatkozatok
Az 1. számú nyilatkozaton az igénylő lenyilatkozza büntetőjogi felelőssége tudatában, hogy megfelel a támogatás feltételeinek és a kérelmen a valóságnak megfelelő adatokat tüntetett fel. Az 1. számú nyilatkozat itt elérhető.

A 2. számú nyilatkozatot akkor szükséges kitölteni, ha házas, élettársak együttesen igénylik a felújítási támogatást. Ebben gyakorlatilag a társigénylő felhatalmazza házas, élettársát, hogy benyújtsa támogatás iránti kérelmet. A 2. számú nyilatkozat itt elérhető.

A 3. számú nyilatkozaton az igénylő felhatalmazza a kincstárat, hogy a jogosultság megállapítása céljából az adóhatósággal egyeztessen, illetve ellenőrzés céljából az adatokat a kormányhivatalnak átadja. A 3. számú nyilatkozat itt található.

A 4. számú nyilatkozatra akkor van szükség, amennyiben a szülők már külön élnek és mindkét félnél él legalább egy gyermekük. Ebben a helyzetben mindkét szülő legfeljebb a támogatás felére lehet jogosult, kivéve, ha lemond az egyik fél a támogatás igényléséről a másik javára. Ezt a lemondó nyilatkozatot lehet megtenni a kérdéses dokumentumban. A 4. számú nyilatkozat itt megtalálható.

Milyen dokumentumokra, igazolásokra lenne szükség a felújítási támogatás igényléséhez?

Szerencsére a kérelem végén szerepel egy dokumentum lista, amelyen megtalálhatók a kötelező és opcionális dokumentumok is. (Ez utóbbiakat csak bizonyos esetekben szükséges benyújtani a kérelemhez csatolva.)

Az otthonfelújítási támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok listája

Hogyan lehet benyújtani az igénylést?

1. Elektronikus csatornán keresztül
Online is meg lehet igényelni a támogatást, ehhez ügyfélkapu szükséges. Ott belépve a SZÜF felületén (A Tulajdon/ingatlan menüpont alatt) elérhető a kérelem. A “Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására” nyomtatvány elektronikus kitöltésével, a szükséges adatok megadásával, valamint az előírt dokumentumok csatolásával indítható el az igénylés.

2. Postai úton
A kitöltött kérelmet és a nyilatkozatokat eredetiben, valamint a szükséges dokumentumok másolatát postai úton is el lehet küldeni. Címzett: Magyar Államkincstár, 1938 Budapest.

3. Személyesen
Személyesen a kormányablakban is elindítható az igénylés. Ehhez szükséges a kérelem és a nyilatkozatok eredeti példánya, valamint az előírt
dokumentumokról a másolatok.

Kapcsolódó tartalmak
Fizesse törlesztődet a munkahelyed! Újabb részletek

Folyamatos az érdeklődés a munkáltatók által adómentesen nyújtható támogatással kapcsolatban. Kezd tisztulni a kép, de még mindig vannak nyitott kérdések. Összegyűjtöttük ezeket és azt is elmondjuk, mire kell különösen figyelni.

Blogajánló
  • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

    Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Megfelezték a McDonald’s vezér fizetését, azért sokan így is elfogadnák

    A gyorsétteremlánc nem teljesítette a kitűzött célokat, ezért a teljesítményalapú bónuszokat is megvágták. A járvány ezt a céget is megtépázta, aminek a kiküszöbölésére az egyik eszközük az volt, hogy csökkentették a vezetői fizetéseket. Chris Kempczinski vezérigazgató alapfizetését például megfelezték, amit aztán visszaállítottak az eredeti szintre, amikor a cég már kezdte kiheverni a pandémiát. Ennek következtében végezetül 1,25 millió dollár helyett...