Egy helyen a lakásfelújítási támogatáshoz szükséges összes nyomtatvány!

Egy helyen a lakásfelújítási támogatáshoz szükséges összes nyomtatvány!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-05 Frissítve: 2022-09-06
 

Nem találod a kérelmet (igénylő lapot), esetleg egy elfogadható vállalkozási szerződés sablonra lenne szükséged? Keresel egy a rendeletnek megfelelő számlaösszesítő mintát? Szükséged lenne az igényléshez kapcsolódó nyilatkozatokra? Mindezt egy helyen itt megtalálhatod.

2021. januárjától már igényelhető az új otthonteremtési támogatások legnépszerűbb eleme a lakásfelújítási támogatás is. Sokan már az igényléshez szükséges kérelmet, nyomtatványokat, nyilatkozatokat keresik.

Nem szükséges tovább keresgélned, a Bankmonitor szakértői összeszedték az összes kapcsolódó nyomtatványt. Érdemes lehet azonban előzetesen megnézni, hogy jogosult vagy-e a lakásfelújítási támogatásra, ebben a Bankmonitor Kalkulátora nyújthat segítséget.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hirdetés

Hirdetés

Milyen formanyomtatványok vannak a felújítási támogatáshoz kapcsolódóan?

1. Kérelem

Az igénylési nyomtatvány, kérelem már elérhető (A Kérelmet itt megtalálhatod). Egy kitöltési útmutatóval kezdődik a dokumentum, érdemes azt előzetesen átolvasnod, sokat segíthet a nyomtatvány helyes kitöltésében.

2. Vállalkozási szerződés

Minden vállalkozóval szerződést kell kötnöd, ez tartalmazná a munkálatokat, melyeket az adott mester elvégezne a lakásodon. Készült egy formanyomtatvány is a vállalkozási szerződéshez kapcsolódóan érdemes azt használni – nem kötelező, a kincstár oldalán lévő sablont használni, elfogadható bármilyen a jogszabályoknak megfelelő vállalkozóval kötött szerződés -, ez tartalmaz minden fontos elemet.

A minta vállalkozási szerződés word de ugyanitt elérhető a dokumentum pdf formátumban is, bármelyik használható. (Az igénylés benyújtásának formájától is függ, hogy melyik dokumentum formát érdemes használnod.)

3. Számlaösszesítő

Az elvégzett munkákról kötelező a számlákat benyújtani az igényléshez. Az összes számlát pedig egy számlaösszesítő dokumentumban is szerepeltetni kell – ez segíthet a bírálónak amennyiben sok számla kerül benyújtásra. (Akkor is szükséges számlaösszesítő, ha egy számla kerül csak benyújtásra az igényléshez.)

Készítettek a számlaösszesítőről is egy minta dokumentumot, ezt sem kötelező használni. Azonban a kérelemhez csatolt dokumentumnak az alábbi adatokat mindenképpen tartalmaznia kell: számla sorszáma; kiállítás dátuma; kiállító megnevezése; kiállító 11 számjegyű adószáma; tevékenység megnevezése – rendeletnek megfelelően -, amit elvégzett a kivitelező; kifizetett bruttó összeg; áfa nagysága.

Ha egy számlát több – a jogszabály által elfogadható tevékenységre állítottak ki -, akkor az a számlaösszesítőben tevékenységenként külön-külön sorban kell szerepeltetni. (Vagyis egy számla több sorban is megjelenhet.)  Ebben az esetben az adott sorban az adott tevékenységhez kapcsolódóan kifizetett összeget kell szerepeltetni. Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy a számlán szereplő végértéket a számlaösszesítőn külön sorokban szereplő összegek együttesen ne haladják meg.

A minta számlaösszesítő excel formában és pdf dokumentumként is elérhető.

4. Nyilatkozatok

Az igénylőnek lenyilatkoznia kell büntetőjogi felelőssége tudatában, hogy megfelel a támogatás feltételeinek és a kérelmen a valóságnak megfelelő adatokat tüntetett fel. Ez a nyilatkozat már a kérelmi nyomtatvány részét képezni. Szintén az igénylő lap részeként található már meg az a hozzájárulás, hogy a kincstár a jogosultság megállapítása céljából az adóhatósággal egyeztessen, illetve ellenőrzés céljából az adatokat a kormányhivatalnak átadja.

A 2. számú nyilatkozatot akkor szükséges kitölteni, ha házas, élettársak együttesen igénylik a felújítási támogatást. Ebben gyakorlatilag a társigénylő felhatalmazza házas, élettársát, hogy benyújtsa támogatás iránti kérelmet. A 2. számú nyilatkozat itt elérhető.

A 4. számú nyilatkozatra akkor van szükség, amennyiben a szülők már külön élnek és mindkét félnél él legalább egy gyermekük. Ebben a helyzetben mindkét szülő legfeljebb a támogatás felére lehet jogosult, kivéve, ha lemond az egyik fél a támogatás igényléséről a másik javára. Ezt a lemondó nyilatkozatot lehet megtenni a kérdéses dokumentumban. A 4. számú nyilatkozat itt megtalálható.

Milyen dokumentumokra, igazolásokra lenne szükség a felújítási támogatás igényléséhez?

Szerencsére a kérelem végén szerepel egy dokumentum lista, amelyen megtalálhatók a kötelező és opcionális dokumentumok is. (Ez utóbbiakat csak bizonyos esetekben szükséges benyújtani a kérelemhez csatolva.)

Az Otthonfelújítási támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok listája

Hogyan lehet benyújtani az igénylést?

1. Elektronikus csatornán keresztül
Online is meg lehet igényelni a támogatást, ehhez ügyfélkapu szükséges. Ott belépve a SZÜF felületén (A Tulajdon/ingatlan menüpont alatt) elérhető a kérelem. A „Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására” nyomtatvány elektronikus kitöltésével, a szükséges adatok megadásával, valamint az előírt dokumentumok csatolásával indítható el az igénylés.

2. Postai úton
A kitöltött kérelmet és a nyilatkozatokat eredetiben, valamint a szükséges dokumentumok másolatát postai úton is el lehet küldeni. Címzett: Magyar Államkincstár, 1938 Budapest.

3. Személyesen
Személyesen a kormányablakban is elindítható az igénylés. Ehhez szükséges a kérelem és a nyilatkozatok eredeti példánya, valamint az előírt
dokumentumokról a másolatok.

Hirdetés
Hirdetés