Egy lakástakarék, de több lakáscél? Semmi akadálya!

Egy lakástakarék, de több lakáscél? Semmi akadálya!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-05
 

Aki még nem ismeri a legvonzóbb megtakarítási lehetőséget, annak érdemes közelebbről is megvizsgálnia: a befizetések után járó 30 %-os állami támogatásnak köszönhetően bőven évi 10% feletti garantált hozam is elérhető. Mindez többszörözhető a családon belül, az összegyűjtött pénz pedig egy, vagy akár több lakásra is elkölthető.

Akinek a jövőben lakásvásárlás, felújítás, építés van tervben, vagy akár lakáshitelét szeretné hamarabb letudni, annak mindenképpen érdemes élnie a lakástakarék kínálta lehetőségekkel. Havi megtakarításait ebben a formában 30%-kal pótolja ki az állam, és némi betéti kamattal is gyarapszik az egyenlege. Az így összegyűjtött pénz minimum 4, maximum 10 év után az előbbi lakáscélok bármelyikére költhető.

Mivel nagyon kedvező lehetőségről van szó, az állami támogatás ugyanazon személynek egyszerre csak egy lakástakarékra jár. Kivéve akkor, ha úgy köt valaki több szerződést, hogy azokon eltérő családtagokat (kizárólag közeli hozzátartozókat) jelöl meg kedvezményezettként.

Ez esetben a megtakarítás lejáratakor az egyes családtagok dönthetik el, kinek a lakására fordítják az összegyűjtött pénzt. Így lehetséges az, hogy egyetlen lakásra többszörösen kihasználható az állami támogatás (egy lakásra több családtag lakástakarék szerződése felhasználható).

Ezzel a kalkulátorral megnézheted, mennyit tudsz összegyűjteni egy, vagy több lakástakarékkal!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

     

    Hirdetés

    Hirdetés

    Pepitában is működik: egy lakástakarék szerződés elköltése több lakáscélra

    Amennyiben valakinek nincs módja több lakástakarékot kötni, „csak” egyet, viszont azt az egyet végül többféle lakáscélra szeretné felhasználni, megteheti bizonyos korlátok között. Mivel ennek gyakorlata nincs leírva a lakástakarékok szabályzataiban, illetve tájékoztatóiban, utánajártunk a kérdésnek, és megkérdeztük a lakástakarékokat.

    Az általánosabb gyakorlat, hogy 1 ingatlan választható ki, amelyre el szeretnénk költeni, viszont bármennyi lakáscél megvalósítható. Azaz felhasználható a megtakarítás egy adott ingatlanon fennálló hitel visszafizetésére, és ha még marad a pénzből, akkor a lakás/ház felújítására is. Létezik olyan lakástakarék, amely szükség esetén még ennél is megengedőbb, azaz eltérő ingatlanok eltérő lakáscéljaira fordítható az összeg.

    Valamivel szigorúbbak a felhasználás korlátai, amennyiben a lakástakarék lakáskölcsönét is igénybe vesszük. Ekkor egyetlen egy lakásra lehet csak elkölteni, és jellemzően maximum 2 lakáscélra (például az ingatlan megvásárlásához, majd felújításához).

    Mivel ezek nem olyan írott szabályok, amelyeket egyértelműen megtalálnánk valamely tájékoztatóban, célszerű mindig egyeztetni az illetékes lakástakarékkal, mielőtt a felhasználásra kerülne sor.

     

    Hirdetés
    Hirdetés