Betöltés

Egyik szemünk sír, a másik nevet – Fontos változások az állampapíroknál

szerző: Bankmonitor
2017-10-03

Sokak körében népszerű a lakossági állampapír, ami nem csoda, hiszen lényegében ez az utolsó mentsvárunk, ha kockázatmentesen fektetnénk be. Nem árt azonban résen lennünk, mert a jövőben már több kedvencünk nevével nem fogunk találkozni. Szerencsére nem a papírok szűntek meg, csak a nevük változott meg tegnaptól. Ezenkívül külön örömhír, hogy a bónusz állampapír új sorozatának nőtt a kamatozása, így most kedvezőbb feltételekkel fektethetünk ilyen értékpapírba. Ugyanakkor a prémium új sorozatánál már nem járunk ilyen jól, mert fél százalékkal csökkent a kamatprémium.

Új köntösben az állampapír, de a lényeg nem változik

Ne zavarodjunk össze, ha az államkincstár oldalára kattintva, vagy a hirdetmények között böngészve már nem találkozunk néhány jól megszokott lakossági állampapírral. Az elérhető paletta nem csökkent, ugyanakkor az Államadósság Kezelő Központ úgy döntött, hogy egységesíti, illetve egyszerűsíti az állampapírok neveit. A változás tegnaptól (2017.10.02) lépett érvénybe, így mostantól már az új megnevezésekkel találkozhatunk, ha állampapírt vásárolnánk.

Külön figyelni érdemes arra, hogy a rövid állampapírok között kedvencnek számító kamatozó kincstárjegy neve is megváltozott, ezt mostantól egyéves magyar állampapír néven érjük el. Vagyis egyértelmű utalást kapunk arra nézve, hogy milyen lejáratról is van szó. Ezenkívül a hosszabb futamidejű (bónusz, prémium) papíroknál az államkötvény megnevezés állampapírra változott. Ez szolgálhatja például azt is, hogy jobban meglehessen különböztetni a lakosság részére kínált állampapírokat és a mindenki által megvásárolható államkötvényeket.

Nézd meg a következő kalkulátorral, hogy melyik a számodra leginkább megfelelő állampapír!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Így változik a bónusz és a prémium kamatozása

Ugyanakkor a névváltozáson kívül másra is figyelmesek lehettünk, hiszen a bónusz és a prémium magyar állampapír esetében lényeges változások voltak, ami a kamatprémium módosulásában követhető nyomon. Érdemes azonban leszögezni, hogy a régebben megvásárolt állampapírokra az átalakulás nem vonatkozik, csak ha most szánjuk el magunkat a befektetésre.

Arról már múlt héten beszámoltunk, hogy a bónusz kamatozása visszaesett, ami annak köszönhető, hogy a kamatbázis alapjául szolgáló egyéves diszkontkincstárjegy hozam is történelmi mélységbe süllyedt. Ugyanakkor időközben a bónusznál egy új sorozat is megjelent (2022/O, 2024/O, 2028/N), ami a régihez képest már bőkezűbben fizet kamatot. A frissen megállapított kondíciók szerint a 4 éves 2,29%, a 6 éves 2,79%, míg a 10 éves bónusz 3,04%-ot fog teljesíteni a következő kamatkifizetéskor. A kedvező változást pedig a kamatprémium növekedése magyarázza, ami minden lejárat esetén 0,25%-kal magasabb lett (rendre 2,25%, 2,75%, 3%).

További fontos változás, hogy a kamatbázis értékét 0%-ban minimalizálták, vagyis negatív értéket nem vehetnek alapul a számításnál. Márpedig ez reális fenyegetésnek számít, hiszen aktuálisan negatív tartományban tartózkodnak a diszkontkincstárjegy hozamok.

A prémium állampapír is új sorozattal lep meg minket, ami a mai naptól vásárolható meg (2021/J, 2023/I). Itt már nem olyan kedvező a helyzet, mint a bónusznál, ugyanis a régebbi sorozathoz képest 0,5%-kal visszavágták a kamatprémiumot (1,25% és 1,5% lesz a korábbi 1,75% és 2% helyett). Ugyanakkor az a különleges helyzet állt elő, hogy az első kamatperiódusra szóló kamat ennek ellenére nem változik meg, marad a 3,55% és 3,8%.

És itt találjuk a csavart is, mivel míg korábban a 2016 decemberi infláció szolgált kamatbázisként, addig az új sorozatnál a 2017 január-július éves átlagos inflációja, ami 2,3%-ra jön ki. Márpedig így még a csökkenő kamatprémium mellett is kijön a már nem vásárolható sorozattal megegyező kamat. Ugyanakkor hosszabb távon borítékolható a hatás, hiszen a látszólagos változatlanság ellenére rosszabbul fog járni, aki most vásárol prémiumot, mint az, aki korábban vásárolt.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.