Betöltés

Egymásnak eresztettük a két nagyágyút – A hitel vagy az áthidaló kölcsön győz?

szerző: Bankmonitor
2017-11-29

A hitelfelvétel során számos tényező befolyásolja, hogy melyik lakáshitel ajánlat lesz a befutó. Mekkora jövedelemmel rendelkezik a hitelfelvevő, mennyi hitelre van szüksége, milyen időszakra szeretné rögzíteni a hitel kamatát? Emellett az sem mindegy, hogy hol veszi fel a kölcsönt, ugyanis a bankok és a lakástakarékok által kínált hitelek több ponton is eltérnek egymástól. Milyen előnyei és hátrányai vannak egyik és másik megoldásnak, mutatjuk!

Míg évekkel ezelőtt egyedülálló módon csak a lakástakarékok kínáltak végig fix kamatozású lakáshitelt, addig mára már az összes nagybank palettájára is felkerültek a teljes futamidő alatt kiszámítható hitelek. A végig fix kamaton kívül azonban több hasonlóságot már csak elvétve találunk a lakástakarékok és a bankok ajánlatai között:

Amennyiben lakástakaréktól vennénk fel kölcsönt, úgy legtöbbször a szűk keresztmetszetet a hitel összege fogja jelenteni, mivel egy szerződés esetén a maximális hitelösszeg még a 10 millió forintot sem éri el. Az alacsony felvehető hitelösszeg komoly korlát a mai ingatlan árak mellett, hiszen Budapesten szinte elképzelhetetlen, hogy 5-10 millió forintos saját erő mellett ennyi hitel elég legyen, ha 1-1,5 szobásnál nagyobb lakást szeretnénk.

Szerencsére ahogy a lakástakarék állami támogatása, úgy a felvehető hitelösszege is megtöbbszörözhető, amennyiben több szerződést kötünk. Ennek feltétele, hogy a további szerződéseken kedvezményezettnek közeli hozzátartozót (férj, feleség, testvér, szülő, nagyszülő, gyermek, unoka) jelölünk meg, így több szerződéses összeg egyszerre egyelten lakáscélra is felhasználható.

Ezzel szemben a banki lakáshitel további szereplők (adóstársak) bevonása nélküli is sokkal rugalmasabb hitelösszeg tekintetében, emellett szélesebb skáláról választhatunk a futamidő meghatározásakor is. Viszont 20 év felett már jelentősen megnövekszik a hitel teljes visszafizetésének a mértéke, ezért ez valós előnyt nem jelent az áthidaló kölcsönhöz képest. Kamat és végtörlesztési díj szempontjából pedig nincs egyértelmű győztes, a megfelelő választást az igénylő egyedi adottságai (hitelösszeg, jövedelem, preferált kamatperiódus, bevonható adóstársak köre) határozzák meg.

Ha kíváncsi vagy a ma elérhető legolcsóbb lakáshitel ajánlatokra, akkor használd az alábbi hitel kalkulátort:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az egyik legfontosabb és legérdekesebb különbség azonban nem a számokban (hitelösszeg vagy kamat), hanem a hitel visszafizetési módjában rejlik.

Míg végig fix kamatozású banki hitel esetén havonta azonos összegű törlesztőrészletet fizetünk ki, amely kamatot és tőkét egyaránt tartalmaz, addig lakástakarék esetén egészen más a helyzet.

A lakástakarékpénztártól felvett azonnali áthidaló kölcsönt úgy kell elképzelni, mint egy a devizahiteles időkben népszerű lakástakarékkal kombinált lakáshitelt. A futamidő két részből áll, áthidaló kölcsön és lakáskölcsön szakaszból.

Az áthidaló kölcsön szakaszban (a lakástakarék megtakarítási ideje alatt) egyfelől be kell fizetni a lakástakarékba a vállalt havi megtakarítás összegét, másfelől a teljes kölcsönösszeg után kamatot kell fizetni. Ez idő alatt tőkét egyáltalán nem fizetünk vissza (a tartozásunk összege fabatkát sem csökken). Amikor viszont lejár a lakástakarék megtakarítási ideje, akkor az ott összegyűlt 30%-os állami támogatással növelt összeg automatikusan előtörlesztésre kerül és egy csapásra jelentősen csökkenti a hitel tőketartozását.

Ezt követően a lakáskölcsön szakaszban már sztenderd módon történik a törlesztés, ami ekkor tőkét és kamatot egyaránt tartalmaz.

Fontos kiemelni, hogy az MNB a nemrég bejelentett két új eszközének (kamatcsere ügylet valamint jelzáloglevél vásárlás) segítségével is azt szeretné elérni, hogy csökkenjenek a hosszú távon kiszámítható kamatozást biztosító lakáshitelek kamatai. Ha ez a célkitűzés megvalósul, akkor egy ma felvett hitelt pár év múlva szinte biztosan megéri majd kiváltani. A korábban elmondottak alapján könnyen belátható, hogy az áthidaló kölcsön kiváltására a lakástakarék betörlesztésig biztosan nagyobb összeget kell fordítani, mint egy banki hitelre (a banki hitelnél kisebb a tőketartozás, mint az áthidaló kölcsönnél).

Az utóbbi esetben ez azt eredményezi, hogy az adós a hitelképességi vizsgálatok során a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM), valamint a hitelfedezeti mutató (LTV) szempontjából is kedvezőbb ügyfélminősítési besorolást kaphat új hitelezőjétől, azaz jobb feltételű, például alacsonyabb kamattal és törlesztőrészlettel rendelkező hitelre válthat, mintha az áthidaló kölcsönét cserélné le.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Mekkora hitel érhető el lakástakarékkal?

Megvizsgáltuk, melyik lakástakaréknál mennyi hitelt mekkora költséggel kaphatsz. Tudtad, hogy 4 éves LTP mellé akár 1,9 millió Ft lakáshitelt is kaphatsz már 4,48%-os THM-mel? És nem csalás, nem ámítás, a...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 18.

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.