Betöltés

Egyre jobban teljesítenek a magyar megtakarítók

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-25

Régiónkban egyértelműen a fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkezők közé tartoznak a magyar megtakarítók. Ezt mutatja az UniCredit legfrissebb kutatása, amiből viszont sajnos az is kiderül, hogy a közép-kelet-európai térség még mindig komoly elmaradásban van a nyugathoz képest. Ennek ellenére nem kell elszomorodni, mert egyértelmű jelek mutatják azt is, hogy a térség rohamléptekkel fejlődik. Sőt, vannak dolgok, amikben már egyes nyugati országokat is lekörözünk.

A közép-kelet-európai országok között kifejezetten fejlettnek számít a magyar megtakarítók pénzügyi kultúrája. Ezt támasztja alá az UniCredit legfrissebb kutatása, miszerint a régióban a vizsgált szempontok rangsoraiban rendre előkelő helyeken szerepel hazánk. Nem ilyen rózsás a kép viszont, ha nyugat- és dél-európai államokhoz képest nézzük ugyanezt, de sajnos ez valószínűleg senkinek nem okoz nagyobb meglepetést.

A régióban jók vagyunk vagyon nagyságban…

Elsőként nézzük a magyar lakosság vagyonának nagyságát! Azt láthatjuk, hogy a közép-európai térség országai között az éves GDP-re vetített lakossági megtakarítások (42%) nagysága szerint a magyar megtakarítók a harmadik helyen állnak. (Csak a csehek (52%), illetve a horvátok (63%) előznek meg minket ebben.) Ha viszont tőlünk nyugatabbra fekvő országokat is bevonunk a rangsorba már kevésbé szívderítő a kép.

Az UniCredit ugyanis a német, az osztrák és az olasz lakosság pénzügyi vagyonát is vizsgálta, és ebből kiderült, hogy sajnos még mindig óriási szakadék tátong a két régió között. A három nyugati állam közül a „leggyengébb”, Németország lakosságának is közel kétszer akkora az éves GDP arányában mért vagyona (122%), mint a legjobb kelet-európai államnak, Olaszországban pedig ez az arány a csehekének a háromszorosát közelíti (192%), a magyarokénak pedig közel ötszörösét teszi ki.

…és összetételben is

Hasonlókat tükröz a lakossági vagyon összetétele is. Bár nem elhanyagolható tény, hogy ebben Magyarország a régió rangsorának élén áll. A magyarok pénzügyi vagyonuk 49%-át tartják készpénzben, bankbetétben vagy lakástakarék pénztárban, ami abszolút értelemben jelentős hányadot jelent, de a régió többi országához viszonyítva jó eredménynek számít.

De nem csak készpénz relatíve alacsony hányada, hanem a befektetési alapokban, nyugdíjalapokban, vagy biztosításokban tartott 35%-os nagysága sem marad el sokkal a nyugat-európai országok átlagától (39%). A magyarok tehát ebben a tekintetben is Európa fejlettebb országaihoz hasonlítnak.

Itt viszont szót kell ejtenünk az OECD legfrissebb adatairól is. Ezek ugyanis sajnos azt mutatják, hogy, ha csak a lakosság pénzügyi vagyonának készpénz arányát nézzük, abban Magyarországnál csak Szlovénia teljesít rosszabbul. Déli szomszédjaink tartanak csak nálunk több – semmiféle hozamot nem ígérő – készpénzt.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Fontos megemlíteni azt is, hogy a fejlett országokban mért alacsony készpénztartási arány és nagyobb vagyon között szoros kapcsolat van. Nemzetiségtől függetlenül ugyanis mindenkinek van olyan minimális vésztartaléka, amit mindenképpen készpénzben tart. Ha feltételezzük, hogy ennek nagysága minden országban ugyanakkora, a nagyobb vagyonnak értelemszerűen ez kisebb hányadát fogja képezni (például egy gazdag nyugat-európai ország lakosának), mint egy szegényebb kelet-európainak.

A fejlődést nem lehet tagadni

Bár a lemaradás még szemmel látható, a fejlődést nem lehet nem észrevenni. Jó példát jelent erre a lakosság körében rohamtempóban terjedő internetes bankolás. A kelet-európai régió országainak többségében jelentősen fejlettebb szinten áll ez, mint akár Olaszországban, így például Magyarországon is, ahol a lakosság 30%-a él ezzel a lehetőséggel, a taljánoknak pedig mindössze 26%-a intézi pénzügyeit a világhálón keresztül.

De nem csak az arányok abszolút értéke figyelemre méltó, hanem az a sebesség is, ahogy ez az utóbbi években nőtt. Magyarországon például ennek értéke 13%-ról emelkedett 30%-ra, de a régiónkban vezető Csehországban még ennél is nagyobb volt az előrelépés, hiszen itt 14%-ról 46%-ra nőtt 2008. és 2014. között a lakosság netbankoló hányada. A fejlődésnek pedig még közel sincs vége. Erre utal az is, hogy az Ausztriában és Németországban jelenleg látható 48 és 49%-os arány 30-40%-os növekedés után alakulhatott ki az elmúlt évek során.

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Blogajánló

  • alapblog

    Állami zöldség

    Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.